[FLASH] România a emis Autorizație pentru construcția „Podului de Flori” peste Prut de la UNGHENI

La 8 aprilie 2025, astăzi, a fost emisă Autorizația de Construire, de către partea română, necesară execuției „Podului de Flori” peste Prut de la UNGHENI – primul pod rutier peste Prut la nivel de autostradă din ultimii 60 de ani.

„Podului de Flori” peste Prut de la UNGHENI urmează a fi construit în dreptul localităților Golăiești, malul drept al Prutlui și Zagarancea, malul stâng al Prutului

În câteva zile, urmează a fi emisă Autorizația și pentru malul stâng al Prutului de către autoritățile de la Chișinău.

Informația este comunicată de către Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii de la București.

Amintim că lucrările de execuție vor începe la 26 aprilie 2025, în ajun de Paștele Blajinilor, și va marca un moment istoric pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului prin organizarea unui eveniment simbolic chiar pe șantierul acestuia, denumit „Festivalul Podul de Flori”.

Cu detalii despre „Festivalul Podul de Flori” de la Ungheni vom reveni în scurt timp.

Amintim că la 2 martie 2025, au început lucrările la drumul către noul „Pod de Flori” peste Prut de la Ungheni.

În partea nordică a satului Zagarancea și a municipiului Ungheni, la intersecția drumului național R6 Ungheni – Sculeni și a centurii rutiere a municipiului Ungheni, parta a traseului național R1 Ungheni – Chișinău, au început lucrările de amenjare și construcție a drumului de acces către noul Pod peste Prut din Ungheni.

Noul drum de acces spre viitorul „Pod peste Flori” de la Ungheni va avea lungimea de cca 550 – 600 de metri (+/-), o lățime de 4*3.75 metri (4 benzi) și va conecta rutier noul Pod peste Prut, la nivel de Autostradă, cu sensul giratoriu de conexiune R1 Ungheni – Chișinău și R16 Ungheni – Sculeni.

Totodată, în procesul de construcție a noului drum de acces spre „Podul de Flori” peste Prut de la Ungheni, va fi amenjată o nouă bandă de virare la stânga pe traseul R16 pe direcția Sculeni (supralărgirea traseul R16 cu a 3-a bandă pe o distanță de 270 de metri).

Revenind la Autorizație pentru construcția „Podului de Flori” peste Prut de la UNGHENI, secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii de la București informează că în vederea unui start bun al construcției, în ultimele luni a efectuat mai multe vizite la fața locului împreună cu reprezentanții autorităților locale de la Iași și reprezentanții transporturilor din Republica Moldova, unde au fost convocați toți factorii responsabili în acest proiect și unde au avut loc discuții organizatorice pregătitoare cu privire la momentul de start al șantierului, întrucât pentru buna desfășurare a acestuia este necesară o ordonare foarte bună a tuturor factorilor implicați.

Vedeți și:

Principalele caracteristici ale „Podului de Flori” peste Prut de la UNGHENI:

  • 261.20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație)
  • 2 benzi pe sens + trotuare
  • 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
  • 8 m lățime parte carosabilă
  • 1 km lungime traseu
  • 4 x 3.75 m parte carosabilă drum de legătură
  • punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor

Durata contractului va fi de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151.68 milioane ROL, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Podul peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul peste Prut de la Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru ambele maluri ale Prutului, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți.

Noul pod va contribui la dezvoltarea conexiunilor rutiere cu Republica Moldova, respectiv la conectivitatea Republicii Moldova la rețeaua europeană de transport TEN-T, dar și la fluidizarea traficului și optimizarea fluxului de transport, eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei.

Podul va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Viitorul Pod peste Prut de la Ungheni va interconecta infrastructurile rutiere între ambele maluri ale Prutului, reunind Moldova istorică într-un tot întreg:

  • Autostrada Unirii / A8 / Ungheni – Iași – Târgu Mureș
  • Viitoarea Autostrada Iași / Ungheni – Chișinău – Odesa
  • Drumul național R1 Ungheni – Chișinău
  • Drumul național R16 Ungheni – Fălești – Bălți
  • G91 Ungheni – Bărboieni – M1

Amintim că la 18 decembrie 2024, Cabinetul de Miniștri de la București a aprobat o hotărâre privind declanșarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, care este parte a proiectului Autostrăzii Unirii / A8 / Ungheni – Iași – Târgu Mureș.

Totodată, în iulie 2024, Guvernul de la București a aprobat transformarea a circa 20 km de drum județean și comunal în drum de interes național, în contextul proiectelor de construire a podului peste Prut de la Ungheni și a autostrăzii Ungheni – Iași – Moțca, parte din A8.

Scopul celor 20 km de drum național este descărcarea traficului de la viitorul Pod peste Prut de la Ungheni, și în contextul construirii autostrăzii spre Ungheni – Iași – Târgu Mureș (A8).

Decizia a fost adoptată joi de către guvernul de la București, la propunerea Ministerului Transporturilor.

Finanțarea modernizării tronsoanelor este cuprinsă în proiectul privind amenajarea podului de la Ungheni, licitația de execuție a lucrărilor fiind în desfășurare.

Potrivit hotărârii adoptate de guvern, sectoarele de drum sunt preluate de la Consiliul Județean (CJ) și de la două primării comunale (Golăiești și Ungheni), respectiv:

  • un sector de 4 km din DC 8B preluat de la comuna Ungheni, cu o suprafață de teren aferentă de 4 ha
  • un sector de 2.1 km din DJ 248D preluat de la CJ, cu o suprafață de teren aferentă de aproape 10 ha, terenuri amplasate pe raza comunei Tomești
  • un sector de 11.5 km din DJ 249A preluat de la CJ, cu o suprafață de teren aferentă de 8 ha de pe raza comunelor Holboca și Ungheni
  • un sector de 2 km din DC 8B preluat de la comuna Golăiești, cu o suprafață de teren aferentă de 2,1 ha

Vedeți mai multe despre construcția Autostrăzii Moldovei / A7 / Ploiești – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret:

Vedeți mai multe și despre conceptele noastre de interconexiune MD – RO – UA:

Vedeți mai multe despre inițiativa de construcție a minim patru poduri peste râul Prut:

Vedeți mai multe și despre Epopea construcției Podului peste Prut de la Ungheni:

Vedeți mai mult despre Epopea Autostrăzii Unirii / Ungheni – Iași – Târgu Mureș:

Vedeți mai multe și despre Autostrada  Iași / Ungheni –  Chișinău – Odesa:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns