Autostrada Unirii: Tronsonul Iași – Târgu Neamț ar costa 1.2 mlrd de euro şi va fi gata în patru ani

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză din România a publicat pe 20 decembrie studiul de fundamentare pentru realizarea prin Parteneriat Public Privat a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi.

Aceasta va costa 1,2 miliarde de euro, cu TVA şi va fi gata în patru ani, conform documentului oficial, transmite economica.net.



Sursa mai transmite că contractul se va derula pe o perioadă de 30 de ani, primii patru ani fiind pentru închidere financiară, proiectare şi execuţie, iar următorii 26 ani pentru operare.

În situaţia devansării lucrărilor perioadei de 48 luni aferentă lucrărilor de proiectare şi execuţie, partenerul privat va primi din partea partenerului public o primă de succes echivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare, valoarea totală a primei de succes fiind de 80 milioane euro/an.

În situaţia întârzierii finalizării perioadei de proiectare şi execuţie, partenerul privat va plăti partenerului public o amendă corespunzătoare ponderii în an a perioadei de întârziere, amenda anuală fiind de 80 milioane euro.

De asemenea, realizarea prin PPP a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi implică o plată anuală de disponibilitate pe perioada de operare de maximum 61 milioane euro (fără TVA).

Aceasta autostradă la implementare necesită o plată de disponibilitate pentru a putea fi fezabilă prin PPP„, se preciează în studiul de fundamentare.

Aportul în numerar la capitalul societăţii de proiect al partenerului public constă în sumă de maximum 25% din valoarea totală a investiţiei.

Pentru o participare 0% a partenerului public presupune aducerea partenerului privat intr-o zona foarte dificila respectiv posibilitatea de a nu avea un profit rezonabil sau chiar mai rau de atat.



Autorii studiului propun o participare a partenerului public, adică a statului român, cu minim 15%.

Ipoteză: Partenerul public contribuie cu 25% la investiție și 25% la costurile de operare, cu prima de succes.

Partenerul public va fi Ministerul Transporturilor din România, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a României.

Studiul de Fezabilitate pentru autostradă se va finaliza o data cu obtinerea Acordului de Mediu. Așadar va exista un Deviz numai după finalizarea Studiului de Fezabilitate, la fel și HG privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici.

Costurile investiţiei constau în:
– costuri pentru proiectare si execuţie – 1,001 miliarde euro (fara TVA);
– costuri sisteme de taxare – 12 milioane euro (fara TVA);
– costuri sisteme de securitate – 2 milioane euro (fara TVA).

Valoarea investiției totale de capital pentru constructia autostrazii este de 1,201 miliarde euro (cu TVA), eșalonată pe o perioada de 4 ani, cu procentele de eșalonare conform graficului de eșalonare a investiției.

S-a luat în considerare următoarea eșalonare a costurilor de capital:
– anul 1 de proiectare și construcție 5%;
– anul 2 de construcție 25%;
– anul 3 de construcție 35%;
– anul 4 de construcție 35%.

Realizarea autostrăzii Târgu Neamț – Iași este un început pentru asigurarea legăturii Moldovei cu Transilvania, prioritate națională și internațională, se arată în nota de fundamentare a proiectului.



Autostrada Târgu Mureș – Targu Neamt – Iași – Ungheni, din care face parte si tronsonul ce face obiectul prezentului studiu de fundamentare, Târgu Neamţ – Iaşi, va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi din România și raionul Ungheni din Republica Moldova şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km.

Prin construirea unui pod peste Prut și implicită a tronsonului de autostradă pe relația Iași – Ungheni, se poate realiza legătura cu rețeaua rutieră din Republica Moldova, inclusiv cu Chișinău, distanța dintre Iași și Chișinău fiind diminuată cu 25 km.

Studiul de Fundamentare Pen… by on Scribd

sursa: Economica.net

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

6 trackback-uri / pingback-uri

  1. Epopea Podului peste Prut de la Ungheni: Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu România privind construcția noului pod - Știri din regiunea Ungheni
  2. Epopea podului peste Prut: La MAI a avut loc ședință de lucru privind implementarea Acordul de construcție a noului pod de la Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  3. Veste bună pentru Moldova. A fost aprobată finanțarea pentru podul peste Prut de la Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  4. [HARTĂ] Traseul final pentru segmentul Ungheni - Iași - Tg Neamț al Autostrăzii Unirii - Știri din regiunea Ungheni
  5. Podul peste Prut de la Ungheni - primul pod cu 4 benzi dintre Republica Moldova și România - Știri din regiunea Ungheni
  6. Podul peste Prut de la Ungheni: documentaţia pentru realizarea podului remisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice de la București - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns