Epopea Autostrăzii Unirii / A8: În jud. Iaşi au început forajele pentru viitoarea autostradă

Pe traseul din judeţul Iaşi al autostrăzii A8 au demarat, în această perioadă, foraje geotehnice.

Interesant este că aceste foraje sunt făcute de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR): o astfel de lucrare este o premieră pentru CNAIR la nivel naţional.

Forajele au început pe 21 iulie şi au loc pe raza localităţilor Moţca, Paşcani, Stolniceni-Prăjescu, Heleşteni, Costeşti, Târgu Frumos, Bălţaţi, Podu Iloaiei şi Leţcani. În total, până la sfârşitul săptămânii viitoare, vor fi făcute 12 foraje, informează Ziarul de Iași

Sursa precizează că lucrările de forare pentru Autostrada A8 sunt efectuate de CNAIR prin intermediul Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) din subordine, şi sunt folosite utilaje şi echipamente recent achiziţionate de către compania de autostrăzi.

Potrivit unui document oficial consultat de „Ziarul de Iaşi”, scopul forajelor este de a confirma informaţiile existente în studiul geotehnic elaborat în 2011, la etapa întocmirii primului studiu de fezabilitate.

Scrisoare de la CNAIR către primăriile de pe traseu Autostrăzii A8 / Unirii / Ungheni – Iași – Târgu Mureș

„Având în vedere importanţa strategică naţională a acestui obectiv de investiţii, CNAIR SA acordă o importanţă deosebită finalizării cu succes şi la un nivel de calitate ridicat al serviciilor solicitate şi consideră implementarea ca o responsabilitate comună şi, prin urmare, va avea o abordare activă în susţinerea prestatorului în vederea îndeplinirii activităţilor ce îi revin”, se arată într-o adresă trimisă de CNAIR către primăriile localităţilor enumerate mai sus.

Forajele sunt făcute la o adâncime cuprinsă între 15 şi 20 metri, la o distanţă medie de circa 5 km.

Surse oficiale au declarat ieri pentru „Ziarul de Iaşi” că, până în prezent, forajele realizate de echipa CESTRIN validează informaţiile din 2011.

După forajele efectuate de CESTRIN, pe traseu va intra firma Consitrans: companie care şi-a adjudecat contractul de proiectare a autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ şi care, în prezent, studiază variantele de traseu – ruta stabilită în 2011 ar urma să sufere mai multe modificări, iar unul dintre scopuri este de a reduce costurile de construire. 

„Pentru o bună desfăşurare a campaniei de verificare a informaţiilor din cadrul studiului geotehnic elaborat în anul 2011, cât şi pentru a preîntâmpina eventualele probleme ale accesului pe proprietăţile private intersectate de traseul autostrăzii, vă rugăm să ne sprijiniţi în relaţia cu deţinătorii de terenuri pe care vor fi efectuate forajele geotehnice”, se mai precizează în adresa CNAIR către primării şi Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi.

Revizuirea studiului realizat în 2011

„CJ Iaşi este un partener activ al CNAIR şi, pentru a facilita activitatrea CESTRIN în realizarea forajelor de validare, am desemnat o echipă condusă de directorul Direcţiei Tehnice care să faciliteze activitatea din teren. E şi un test al colaborării noastre. Vrem să îl trecem cu brio”, a declarat ieri vicepreşedintele CJ Iaşi, Marius Dangă.

Licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate realizat în anul 2011 a fost câştigată, la începutul acestui an, de către compania Consitrans pentru o sumă de 58 milioane lei. Contractul a fost semnat în primăvară şi are o durată de execuţie de 22 luni.

În această perioadă, analiza firmei are în prim plan stabilirea traseului autostrăzii, fiind analizate mai multe variante.

„Ziarul de Iaşi” a relatat ieri că inclusiv CJ Iaşi a făcut mai multe propuneri privind unele noduri rutiere care să asigure o conectivitate eficientă între oraşele de pe traseu cu autostrada, precum şi între drumul rapid şi viitoarele parcuri industriale ale CJ din Paşcani, Dumeşti şi Leţcani.

sursa: Ziarului de Iași

Vedeți mai mult despre Epopea Autostrăzii Unirii / Ungheni – Iași – Târgu Mureș:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

8 trackback-uri / pingback-uri

  1. Epopea Autostrăzii Unirii / A8: A fost stabilit traseul final al autostrăzii pe teritoriul județului Iaşi – Știri din regiunea Ungheni
  2. O nouă dezbatere pe tema traseului Autostrăzii Unirii / A8 / Ungheni - Iași - Târgu Mureș - Știri din regiunea Ungheni
  3. Epopea Autostrăzii Unirii / A8: Președintele CJ Iași susține prelungirea autostrăzii până la Chișinău - Știri din regiunea Ungheni
  4. Epopea Podului peste Prut de la Ungheni. Guvernele de la Chișinău și București au agreat textul final al Acordului interguvernamental - Știri din regiunea Ungheni
  5. [HARTĂ] A fost aprobat traseul pentru segmentul Ungheni - Iași - Tg Neamț al Autostrăzii Unirii - Știri din regiunea Ungheni
  6. Poduri noi peste râul Prut - Știri din regiunea Ungheni
  7. Podul peste Prut de la Ungheni: documentaţia pentru realizarea podului remisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice de la București - Știri din regiunea Ungheni
  8. IKEA vine în Moldova - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns