Declarațiile lui Andrei Spînu privind situația pe piața gazelor naturale

Declarațiile de presă ale viceprim-ministrului, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spânu, în cadrul Conferinței de presă pe subiectul pieței gazelor în Republica Moldova, susținută astăzi, 11 septembrie 2021.

Dragi cetățeni, stimați jurnaliști,

Am ținut să ieșim, astăzi, în fața d-voastră, pentru a explica situația referitor la piața gazelor naturale. Voi începe prin a spune că suntem, în continuare, într-o situație dificilă. Chiar de la început vreau să fac unele precizări:

Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor, la nivel european, va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia.

Criza gazelor nu este o criză a Republicii Moldova, este o criză la nivel european, care afectează țara noastră în mod direct.

Criza gazelor nu este influențată de Republica Moldova și noi, în calitate de guvern, avem puține instrumente să intervenim la nivel european pentru a reduce prețurile. 

Vreau să vă dau câteva cifre, care reprezintă situația exactă a Republicii Moldova în acest context: 

  • În luna noiembrie, prețul de achiziție a gazului, conform indexului bursier Front Month, adică de pe piață, a fost de 1104,86 dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul achiziționat de RM a fost la un preț de 485.49 dolari pentru o mie de metri cubi. Cu 56% mai ieftin.
  • În luna decembrie, prețul de achiziție de pe piață, în baza aceluiași index, a fost de 986,28 dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul achiziționat de RM a fost la un preț de 450.06 USD/mia de metri cubi. Cu 54% mai ieftin. Remarc, cifrele vehiculate în spațiul public de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi nu sunt adevărate. Repet, prețul pentru decembrie a fost de 450.06 dolari.
  • Pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață este de 1359.91 dolari pentru o mie de metri cubi. Reamintesc, în decembrie, am avut și prețuri pe piață cuprinse între 2500 și 2800 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Pentru Republica Moldova, precum deja a anunțat Moldovagaz, va fi de 646.78 dolari pentru o mie de metri cubi. Cu 52% mai ieftin. 

Aceste cifre arată că avem un contract de livrare a gazelor bun, în comparație cu prețurile de pe piață.

Un simplu calcul ne arată că, doar în aceste 3 luni, economiile la prețul de bursă pentru RM au fost de peste 330 de milioane de dolari, aproximativ 6 mlrd de lei.

Altfel spus, dacă cumpăram de pe piață, Moldova trebuia să achite cu 330 milioane dolari mai mult pentru gaze în perioada noiembrie-ianuarie.

Ar fi fost o sumă enormă pentru bugetul Republicii Moldova, dar am evitat această situație prin acordul semnat în toamnă. 

În același timp, înțelegem că acest preț este în continuare unul extrem de mare pentru o bună parte din cetățenii noștri.

Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu teamă orice creștere suplimentară de tarife.

Nu ne dorim acest lucru, din acest motiv facem tot posibilul să identificăm alternative.   

În acest sens, avem de făcut 2 lucruri: 

1. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor în perioada următoare, în mod special vorbim de avansul pentru luna ianuarie.

Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul săptămânii, Moldovagaz va achita întreg consumul de gaz pentru luna decembrie și va începe să achite avansul pentru luna ianuarie. Voi ruga reprezentanții companiei Moldovagaz să informeze periodic opinia publică referitor la statutul plăților gazelor, pentru ca oamenii să știe la fiecare moment care este situația. 

De asemenea, Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului.  

2. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european.

Primele 10 zile ale lunii ianuarie, arată o descreștere considerabilă a prețului, ceea ce va duce la o scădere și a prețului de achiziție a gazului pentru luna februarie. 

În acest sens, cunoașteți că a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care s-a discutat acest subiect. Suplimentar, săptămâna trecută, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a avut loc ședința grupului operativ de lucru în domeniul energetic, în care am discutat opțiunile de intervenție. 

Cel mai probabil, vom convoca și Comisia pentru Situații Excepționale, în care vom aproba un șir de măsuri care să ajute la depășirea situației.  

Am urmărit reacțiile care au venit, din societate, referitor la mai multă transparență în procesul de gestionare a situației.

În acest sens, reiterez: orice declarație a Guvernului trebuie să fie bine documentată pentru a avea toată informația pe masă.

Cu mai multe ocazii am reiterat că nu îmi doresc să comunicăm haotic, manipulator și fără date concrete. În acest sens, vom continua să oferim informații corecte și la timp.

Acesta este un subiect prea important pentru oameni, de aceea este nevoie de maximă responsabilitate din partea tuturor celor ce se pronunță pe această temă în spațiul public. 

Angajamentul nostru rămâne neschimbat: vrem asigurarea continuă a livrării gazelor, atât pentru consumatorii fizici, cât și cei juridici, la un preț acceptabil.

Oamenii nu trebuie să sufere, iar noi avem datoria de a găsi soluții, chiar dacă acestea implică un efort suplimentar din partea statului. 

Vreau să-i asigur pe cetățeni că vom lua decizii transparente și corecte, într-un context în care evoluția necontrolată a prețului la gaze afectează toată Europa. În ultimele zile, am primit mesaje de critică, dar și de multă încurajare. Am văzut demersuri de solidaritate.

Oamenii, care își permit să achite un preț mai mare la gaz, solicită să renunțe la compensații în favoarea celor mai vulnerabili. Vom lucra la un mecanism care să permită acest lucru.  

Vreau să le mulțumesc oamenilor pentru înțelegere și solidaritate, și să-i asigur că vom trece și peste această criză, așa cum am trecut prin atâtea altele.

Amintim că începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom.

Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 647 de dolari pentru o mie de metri cubi,

Vedeți și:

Informația a fost confirmată ieri de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Deocamdată nu este clar dacă și cum vor fi afectați cetățenii de majorarea prețului de import a gazelor naturale. Vicepremierul Spînu susține că va organiza marți, 11 ianuarie, o conferință de presă în care va veni cu mai multe informații despre situația de pe piața gazelor din R. Moldova.

Vedeți mai multe despre criza gazului în Moldova și noile tarife pentru un metru cub de gaz:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

5 trackback-uri / pingback-uri

  1. Guvernul a anunțat intenția de a cere instituirea situației excepționale pe piața gazelor naturale - Știri din regiunea Ungheni
  2. Doc // Demersul Gazprom prin care șantazează Moldovagaz cu sistarea livrării gazelor naturale - Știri din regiunea Ungheni
  3. Moldovagaz a transferat către Gazprom avansul integral pentru luna ianuarie - Știri din regiunea Ungheni
  4. Moldovagaz a solicitat creșterea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali - Știri din regiunea Ungheni
  5. Breaking News // Tariful la gaz a fost majorat până la 15.18 lei pentru 1 metru cub - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns