Expertul Veaceslav Ioniță despre criza gazului: Este generată de proasta administrare a procesului

Expertul în energetică și ex-deputatul Veaceslav ioniță despre noua criză a Gazului în Republica Moldova.

1. Este în primul rând o criză generată de proasta administrare a procesului. Să mergi la Moscova, să îți asum în numele Guvernului că va fi achitat consumul curent pe 22.11.21, apoi să vii acasă și să aștepți poate rușii vor uita de bani, este peste limitele raționalului.

2. Soluția cea mai bună era o scrisoare de Garanție din partea Guvernului către Moldova Gaz, prin care se specifica clar. Devierile tarifare vor fi acoperite prin majorări ulterioare, de specificat până când, iar în caz contrar vor fi acoperite din banii publici. Această scrisoare era suficientă pentru MoldovaGaz să se împrumute din piață și să achite factura către Gazprom.

3. Sa tras mâța de coadă și acum există riscul că va trebui să alocăm bani publici, adică banii noștri, pentru a acoperi eroarea descrisă în p.1. Recomand PM, Natalia Gavriliță înainte de a se aventura în acest proces să se consulte cu fost PM Iurie Leancă. El tot din porniri nobile a acționat în 2014.

4. Este ne etic și imoral, ca de banii oamenilor sărmani de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la orașe. Ori căldură centralizată și încălzire cu gaz natural în cea mai mare partea are populația din orașe. Repet e imoral.Și o mică explicație pentru cei care nu înțeleg de unde au apărut 74 milioane USD datorii curente.

În Octombrie, noi am importat gaz cu 790 USD, dar l-am vândut consumatorilor cu mai puțin de 240 USD. Astfel au apărut devieri tarifare.

Moldova-gaz a acumulat de la consumatori cu 74 milioane USD mai puțin decât trebuia sa achite la Gazprom pe 22 noiembrie 2021. Gazprom a primit garanții de la guvern că acești bani vor fi achitați pe 22 noiembrie 2021.

Amintim că ieri, 22 noiembrie 2021, concernul rus „Gazprom” a anunțat autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie pentru gazul furnizat.

Vedeți mai multe despre criza gazului în Moldova și noile traife pentru un metru cub de gaz:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

6 trackback-uri / pingback-uri

  1. Votat în Parlament. Cetățenii vor beneficia de compensații pentru consumul gazului natural și energiei termice - Știri din regiunea Ungheni
  2. Foto // Cum va arată noua factura pentru gazul consumat și ce compensații va cuprinde - Știri din regiunea Ungheni
  3. În R. Moldova a fost instituită Stare de Urgență în energetică pentru 60 de zile - Știri din regiunea Ungheni
  4. Doc // Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 1 din 20 ianuarie 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  5. Moldovagaz a transferat către Gazprom avansul integral pentru luna ianuarie - Știri din regiunea Ungheni
  6. Breaking News // Tariful la gaz a fost majorat până la 15.18 lei pentru 1 metru cub - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns