Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Republica Sierra Leone

La 18 august 2022, la sediul Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite de la New York, au fost stabilite relații diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Sierra Leone.

Actul a fost consemnat prin semnarea în cadrul unei ceremonii solemne de către Reprezentanții Permanenți ai celor două țări, Ambasadorii, Gheorghe Leucă și respectiv, Alhaji Fanday Turay a Protocolului cu privire la stabilirea relațiilor diplomatice.

Vedeți și:

Ambasadorii au confirmat, cu acest prilej, faptul că semnarea acestui document important conferă mai multe posibilități pentru dezvoltarea în continuare a bunelor relații bilaterale, în general, precum și a cooperării specifice în cadrul ONU.

Relații diplomatice cu Republica Sierra Leone

În cadrul evenimentului, interlocutorii au abordat subiecte de interes de pe agenda bilaterală și multilaterală a ambelor țări și au accentuat necesitatea conjugării eforturilor în scopul asigurării respectului deplin pentru Carta ONU și principiile fundamentale ale dreptului internațional.

De asemenea, au fost discutate posibilitățile de colaborare în contextul Națiunilor Unite, cu accent pe susținerea reciprocă a candidaturilor ambelor state la alegerile în diverse structuri elective ale ONU și conjugarea eforturilor pe subiecte umanitare și alte de interes.

Urmare semnării Protocolului, reprezentanții permanenți ai celor două state au adresat o scrisoare comună Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu rugămintea de a informa statele membre ale ONU asupra stabilirii relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Sierra Leone.

Din totalul celor 193 de membri ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, Republica Moldova are stabilite relații diplomatice cu 154 de state, iar în raport cu alte 28 de ţări sunt înregistrate proiecte de stabilire a relaţiilor diplomatice.


Sierra Leone, oficial Republica Sierra Leone, neoficial Salone, este o țară aflată pe coasta de sud-vest a Africii de Vest. Are suprafața totală de 71 740 km2  și o populație de 7 075 641 (2015)

Capitala și cel mai mare oraș este Freetown

Sierra Leone a fost Colonie a Coroanei britanice din 1808 până pe 27 aprilie 1961 când a obținut independența, dar perioade de turbulență politică au marcat istoria recentă. Pe 18 aprilie 1971, guvernul lui Siaka Stevens a abolit sistemul de guvernământ parlamentar și a declarat Sierra Leone republică prezidențială, creând un stat unipartid care a durat din 1978 până în 1985.

Actuala constituție democratică multipartidă a Sierra Leone a fost adoptată în 1991 de guvernul președintelui Joseph Saidu Momoh, întocmai când gruparea rebelă Frontul Revoluționar Unit, condus de un fost ofițer militar întemnițat în Sierra Leone Foday Sankoh, a lansat un război civil brutal.

În ianuarie 2002, președintele Ahmad Tejan Kabbah a anunțat sfârșitul războiului civil cu ajutorul și susținerea Ecowas, a guvernului britanic, Uniunii Africane și Națiunilor Unite.

Sierra Leone a avut o perioadă neîntreruptă de guvernare democratică din 1998 până în prezent.

Șaizeci de grupuri etnice locuiesc în Sierra Leone, fiecare având propria limbă și obiceiuri. Două cele mai mari și mai influente sunt temne și mende. Temne se găsesc predominant în nord-vestul țării, iar mende în sud-est.

O mică minoritate, de circa 2%, sunt poporul krio, care sunt descendenți ai sclavilor afro-americani și vest-indieni.

Deși engleza este limba oficială și este utilizată în școli și administrația guvernamentală, krio, o creolă cu bază engleză, este limba cea mai pe larg vorbită de-a lungul Sierrei Leone.

Sierra Leone este o țară majoritar islamică, musulmanii constituind 78%, cu o minoritate creștină influentă de 21%.

Sierra Leone este văzută drept unul dintre cele mai tolerante religios state din lume. Musulmanii și creștinii colaborează și interacționează între ei foarte pașnic, iar violența religioasă este foarte rară. Majoritatea sărbătorilor creștine sunt în mod oficial sărbători publice în țară

Sierra Leone se bazează pe minerit, în special al diamantelor.

Este de asemenea printre cei mai mari producători de titan și bauxită, un producător major de aur, și are unul dintre cele mai mari depozite de rutil.

Sierra Leone are al treilea cel mai mare port natural din lume.

În ciuda bogăției sale naturale, 53% din populația sa trăia în sărăcie în 2011. Sierra Leone este membru al multor organizații internaționale, inclusiv Națiunile Unite, Uniunea Africană, Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), Uniunea Râului Mano, Comunitatea Națiunilor, Banca Africană de Dezvoltare și Organizația Cooperării Islamice.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns