Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Republica Kenya

La 1 martie 2022, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă ONU, Ambasadorul Gheorghe Leucă împreună cu Reprezentantul Permanent al Republicii Kenya, Ambasadorul Martin Kimani au semnat, la New York, Comunicatul comun cu privire la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Kenya.

Vedeți și Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Republica Palau

În cadrul dialogului care a precedat ceremonia de semnare a documentului, cei doi interlocutori au realizat un schimb extins de opinii asupra cooperării multilaterale în cadrul ONU și a modalităților de impulsionare a relațiilor bilaterale prin promovarea mutuală a domeniilor de interes prioritar pentru cele două țări.

Un subiect distinct al discuției la constituit ostilitățile militare din Ucraina și eventualul impact multi-aspectual al acestei crize asupra securității regionale și internaționale.

În acest sens, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova a informat despre criza umanitară din Ucraina și fluxul de cetățeni ucraineni care într-un număr considerabil s-au refugiat pe teritoriul țării noastre și beneficiază de asistența autorităților și populației Republicii Moldova.

La finalul întrevederii, conform procedurii existente cei doi Reprezentanți Permanenți au adresat o scrisoare comună Secretarului General al ONU în vederea informării statelor membre asupra stabilirii relațiilor diplomatice între cele două țări.

În prezent, Republica Moldova are stabilite relații diplomatice cu 154 de state ale lumii.

Kenya este o țară în est-centrul Africii cu capitala Nairobi. Statul se mărginește cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest și Sudanul de Sud la nord-vest, Oceanul Indian formând granița ei sud-estică.

Populația Republicii Kenia este de 48.5 mln locuitori și are o suprafață de 582 650 km2 (locul 49 în lume). În Kenya funcționează două limbi oficiale: engleza și swahili.

Kenya este republică democrată cu regim prezidențial și sistem politic pluripartit. Puterea executivă este exercitată de Guvern, iar cea legislativă de Adunarea Națională.

Sistemul democratic din Kenya și-a dovedit stabilitatea în anul 2002, când s-a produs alternarea la guvernare pe cale pașnică între cele două partide principale din Kenya, Uniunea Africană Kenyană și Coaliția Națională a Curcubeului.

În anul 2005 se creează, ca și în alte state din lume, Mișcarea Democratică Orange, care încearcă sub diverse mijloace subversive să preia puterea politică.

În anul 2007, din cauza disputelor interne, acest partid se divide în Partidul Democrat și Mișcarea Orange.

Drapelul Kenyei

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns