Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Republica Palau

Astăzi, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă ONU, Ambasadorul Gheorghe Leucă împreună cu Reprezentantul Permanent al Republicii Palau Ambasadorul Ilana Seid au semnat, la New York, Protocolul privind stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Palau.

În cadrul discuției care a precedat ceremonia de semnare a documentului, cei doi Reprezentanți Permanenți au efectuat un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor politice, social-economice și epidemiologice din ambele state, fiind agreată necesitatea inițierii negocierilor asupra unui acord de facilitare a regimului de vize și de impulsionare a relațiilor bilaterale și multilaterale prin promovarea mutuală a domeniilor de interes prioritar pentru cele două țări.

Un subiect distinct l-a constituit inițiativele de cooperare în cadrul ONU, inclusiv susținerea reciprocă în procesul de promovare a candidaturilor în organele elective ale organizației și amplificarea contactelor între cele două misiuni diplomatice de la New York.

La finalul ceremoniei, conform procedurii existente, șefii misiunilor diplomatice de la New York ale celor două țări au adresat o scrisoare comună Secretarului General al ONU în vederea notificării statelor membre asupra încheierii relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Palau.

În prezent, țara noastră are stabilite relații diplomatice cu 153 de state ale lumii.

Palau, după numele său oficial Republica Palau, este o țară insulară aflată în Oceanul Pacific, la 800 km est de Filipine. Câștigându-și independența în anul 1994, Palau este una dintre cele mai mici și mai tinere țări.

Republica Palau are o populație de cca 18 locuitor, aproximativ cât cartierele Dănuțeni, Ungheni Vale și Deal al municipiului Ungheni.

Tutela SUA asupra Republicii a luat sfârșit la 1 octombrie 1994, când Acordul Liberii Asocieri cu Statele Unite al Americii (aprobat de către alegătorii palaueni) a intrat în vigoare, făcând ca Palau să devină o țară independentă, în asociație cu SUA.

SUA răspunde de apărarea teritoriului și îi dă ajutor economic.

În schimb, SUA are dreptul să aibă vase militare (inclusiv cu propulsie nucleară) în Palau timp de 50 de ani.

Drapelul Republicii Palau

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Republica Sierra Leone - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns