[În MEMORIAM] A fost război. Ecoul lui și-acum mai este viu

A fost război.
Ecoul lui
Și-acum mai este viu.

Grigore Vieru, Cămășile

💙💛❤ Onor la Sfântul TRICOLOR 💙💛❤

Au trecut 31 de ani de la începutul fazei active a războiului de pe Nistru …

Au trecut 31 de ani de când Nistru s-a transformat într-un fluviu de sânge, gloanțe și durere ….

Au trecut 31 de ani de când ….. R. Moldova a fost în război.

Și cum zic unii vecini din răsărit, 31 de ani de când „Moldova a atacat Moldova” …

În acest an se împlinesc 31 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova iar comemorarea zilei de 2 martie, marchează un episod dureros în istoria naţională, pe care conştiinţa publică şi memoria noastră colectivă nu o pot UITA și IERTA.

Conflictul armat din 1992 a lăsat un bilanț negru în istoria țării noastre și a deschis o rană care nu se va cicatriza niciodată.

În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamentele cazacilor veniți de la răsărit, au atacat Comisariatul de poliţie Dubăsari, amplasat la hotarul dintre satul Măhala și or. Dubăsari.

În acea noapte, cu 31 de ani în urmă, Republica Moldova a devenit membră ONU cu drepturi depline și …… hoardele secesioniste au atacat mișelește, declanșând războiul ….

Conflictul militar a avut loc între forţele loiale Chișinăului, voluntari, polițiști și locuitori de pe malul Nistrului, pe de o parte și formațiunile paramilitare secesioniste sprijinite de Armata a 14-a a Federaţiei Ruse.

Sute de voluntari de la Ungheni la Ocnița, de la Criva la Palanca, de la Soroca la Giurgiulești, au răspuns apelului național și u mers la Nistru pentru a își apăra patria de hoardele secesioniste care ne-au atacat mișelești Dubăsariul și Tighina, ne-au ocupat Tiraspolul și Grigoriopol, ne-au torturat și schinjuit neamul

Roghi, Molovata Nouă, Cocieri, Corjova, Măhala, Dubăsari, Lunga, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Doroțcaia, Varnița, Fârlădeni, Gâsca, Protegailovca, Hagimus, Copanca, Merenești, Chițcani, Cremenciug, Zahorna și sfânta noastră Tighina – nu sunt simple toponime, ci localități în care bravii feciori ai neamului au demonstrat ce înseamnă să îți aperi patria.

Atunci, în 1991 – 1992, pe noi tot nu ne-a susținut nimeni … cu excepția României.

Ba mai mult, unii reprezentanți mai naționaliști ai vecinilor noștri de la răsărit, ne-au împușcat polițiștii și voluntarii, amplasați în Lunga, Criuleni și Pohrebea, din dealul Dubăsarilor, de lângă fermă ….

Circa 33.5 mii de persoane au participat la lupte, dând dovadă de vitejie și curaj, dintre care peste 300 și-au pierdut viața, iar alte 370 au rămas cu grad de dizabilitate.

În anul 2023, în Republica Moldova sunt peste 20 de mii de veterani, care au luptat și-au riscat viețile pentru independența și integritatea Republicii Moldova și merită tot respectul și plecăciunea noastră.

Un popor care se respectă îşi cinsteşte şi îşi omagiază actele istorice şi pe făuritorii lor își merită existența, or, istoria este ciclică și cei care își uită istoria, riscă să o repete.

Din păcate, ca și în cazul separatiștilor din Donbas, agresorul din Est și-a camuflat militarii sub formă de formațiuni paramilitare.

A fost război.
Ecoul lui
Și-acum mai este viu.

Grigore Vieru, Cămășile

În ultimul an am fost și suntem martorii unui groaznic război de agresiune al Federației Ruse contra Ucrainei suverane și independente. Un război, care la fel ca în 1990, a început de la o simplă nesupunere civică a unor formațiunii paramilitare.

Ulterior, mișelește, au zburat rachetele și au intrat tancurile. Și astăzi, la un an de la agresiunea Federației Ruse în Ucraina, sunt înregistrați sute de mii de morți.

În aceste vremuri tulburi, ar trebui să ne revedem umanitarismul, conştiinţa și sentimentul dragostei de ţară în raport cu vitejia și tăria de caracter cu care au dovadă eroii noștri în anii 1990-1992.

De la Prut la Cuciurgan, de Briceni la Dnestrovsc, suntem un singur stat, avem o istorie comună, avem o durere comună și în comun putem găsi o soluție.

Republica Moldova a optat și va opta pentru PACE și nu vom accepta niciodată repetarea tragediei din perioada 1990 – 1992.

Noi nu UITĂM, Noi nu IERTĂM

În MEMORIAM eroilor care și-au dat viața pentru Republica Moldova

💙💛❤ Onor la Sfântul TRICOLOR 💙💛❤

Cu plecăciune și respect, Marin BODRUG
Unghenean, Fondator și administrator al NEWS.UNGHENI.ORG

Amintim că redacția NEWS.UNGHENI.ORG a publicat mai multe articole pentru păstrarea memoriei martirilor și eroilor Ungheneni căzuți în războiul moldo-rus din 1992:

Totodată, recomandăm să accesați mai multe editoriale la subiectul așa numitelor provocări de la Tiraspol cât și despre greșelile mai multor factori și media din dreapta Nistrului:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

5 trackback-uri / pingback-uri

  1. Eroii războiului de pe Nistru au fost comemorați în ședința plenară a Parlamentului - Știri din regiunea Ungheni
  2. Parlamentul a votat Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei - Știri din regiunea Ungheni
  3. [Prima lectură] Sintagma „limba română” – în toate legile Republicii Moldova - Știri din regiunea Ungheni
  4. Alocațiile lunare suplimentare pentru mai multe categorii de populație vor crește - Știri din regiunea Ungheni
  5. [НЕ ЗАБЫВАЕМ] Была война на Днестре. Ее отголоски живы и сегодня - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns