În Memoriam: GHENADIE CRESTIUC – Ungheanul erou, model de bărbăție și demnitate în războiul contra dușmanului din EST și bandele de separatiști

GHENADIE CRESTIUC – eroul model de bărbăție și demnitate în războiul contra dușmanului din EST și bandele de separatiști.

În MEMORIAM – 💙💛❤ – Onor la Sfântul TRICOLOR

Lecția de istorie locală de Corneliu Prepeliță

În primăvara anului 1992, când separatiștii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, influențați de rușii care doreau ca zona să se constituie într-o țară independentă, au început represaliile la adresa moldovenilor din stânga Nistrului, printre cei căzuți la datorie în confruntarea cu acești barbari ai secolului XX s-a aflat și Ghenadie Crestiuc.

Ghenadie Crestiuc s-a născut pe data de 29 aprilie 1959, în satul Pripiceni, raionul Rezina, într-o familie de muncitori, mama sa Xenia Crestiuc – a lucrat secretară la primăria din sat iar tatăl, Mihai a fost tractorist.

Ghenadie Crestiuc absolvă școala medie din satul natal după care Școala de vinificație din Stăuceni, facultatea mașini și utilaje pentru întreprinderile industriei alimentare.

Apoi în 1983, absolvă Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea inginerie, concomitent a făcut catedra militară.

După absolvirea își începe activitate la Fabrica de conserve din Ungheni în calitate de inginer-mecanic al secției de sucuri.

În anul 1984 este numit șef al secției de sucuri. Ulterior în anul 1989 a fost ales ca președinte de sindicat al fabricii de conserve. A fost căsătorit, având doi copii: Alexandru și Natalia.

Când Nistru a început să sângereze, Ghenadie Crestiuc nu a mai stat mult pe gânduri.

Ca mulți alți bărbați ai neamului, a lăsat totul baltă, a luat arma și a plecat să lupte pentru independența țării sale, pentru libertate, pentru apărarea gliei.

Astfel, prin ordinul de mobilizare al Ministerului Apărării al RM, în luna mai 1992, a fost încorporat de Centrul militar Ungheni ca voluntar în detașamentele de carabinieri.

La 27 mai a plecat voluntar în zona de conflict, un om care era în stare să-și mobilizeze prietenii, cunoscuții cu energia sa, cu curajul său.

Era un om vesel, muncitor și destul de modest A decedat la 25 iulie 1992 pe platoul din or. Tighina (în URSS – Bender) fiind răpus de un glonț inamic lângă cinematograful Drujba din oraș la nici 10 m de locul unde a fost împușcat colegul Pavel Buruiană, neînfricatul tânăr din Condrătești.

Camarazii îl caracterizează pe Ghenadie Crestiuc ca fiind unul din cei mai curajoși, el fiind un model de bărbăție, demnitate pentru ei, a fost acel care a jucat un rol important în luptele de pe platoul Chițcani.

Să ne închinăm în fața părinților, care au crescut un asemenea fecior. Să ne închinăm în fața amintiri lui Ghenadie Crestiuc, care n-a știut cei frica și lașitatea.

Prin curajul și dăruirea sa, Ghenadie Crestiuc, adevăratul erou al neamului nostru, a apărat integritatea teritorială și independența țării, iar comemorarea și păstrarea memoriei eroilor căzuți pentru țară reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat și cetățean.

Pentru devotamentul și sacrificiul său față de patrie, curajul și bărbăția nemărginită, Ghenadie Crestiuc a fost decorat post-mortem cu Ordinul ,,Ștefan cel Mare”.

În memoriam

Pentru veșnica amintire marelui erou unghenean, comitetul executiv al primăriei orașului Ungheni, la 13 august 1992, a luat decizia nr.8 cu privire la schimbarea denumirii străzii Teiului în strada Ghenadie Crestiuc.

În data de 16.03.2020, președintele Asociației Istoricilor ,,Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, a intervenit cu un demers către Consiliului municipal Ungheni, pentru instalarea unei plăci comemorative în memoria adevăratului erou-martir al neamului și raionului nostru – GHENADIE CRESTIUC, pe fațada imobilului de pe str. Stefan cel Mare nr.159 unde a locuit în perioada 1984-1992.

Astfel decizia de instalare a plăcii comemorative a fost adoptată de către Consiliul municipal la 27 martie 2020.În amintirea camaradului de luptă, Vasile Lupu-Cetireanu, Ghenadie Crestiuc a rămas un băiat cult, reținut, bine educat.

Avea un spirit patriotic deosebit fiind receptiv la prima chemare de a se încadra în rândurile combatanților, ba chiar și organizând o recrutare a voluntarilor care au venit în ajutorul nostru la Tighina… Păcat că l-am pierdut atunci.

Dumnezeu să Îl ierte pe Martirul neamului.

Onor la TRICOLOR

Noi nu Uităm, Noi nu Iertăm!

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: