21 iulie 1992 – 29 ani de la semnarea Acordului moldo-rus de încetare a focului la Nistru

Astăzi, 21 iulie 2021, se împlinesc 29 ani de la semnarea la Moscova a Acordului moldo-rus din 1992 de încetare a focului la Nistru.

Acordul a fost semnat de preşedinţii Federației Ruse Boris Elţîn, pe de o parte şi de Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, de cealaltă parte, la 21 iulie 1992.

19 și 21 iulie 1992 – Zile neagră în istoria satului Condrătești. În Tighina, separatiștii l-au împușcat pe eroul Pavel BURUIANĂ

Acordul a pus capăt sângerosului conflict militar de pe Nistru în tânărul stat Republica Moldova a fost atacat mișelește de forțe separatiste, naționaliști ucraineni, militari ai armatei ruse (Armata a 14-a).

De partea țării, au luptat și au dat viața mai mulți patrioți ai neamului, militari ce au depus jurământul sfântului TRICOLOR și polițiști.

„Convenţia cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova” 

Actul a fost semnat la Moscova în prezenţa liderilor separatiști – toţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Acordul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei „zone de securitate”, constituirea unor forţe de menţinere a păcii din militari ai Rusiei, ai Republicii Moldova şi ai regiunii separatiste.

A început să funcţioneze o Comisie unificată de control, tripartită, care monitorizează realizarea acordului.

După semnarea acordului, de facto, 12% din teritoriul Republicii Moldova a rămas sub controlul autorităţilor ilegale de la Tiraspol, inclusiv municipiul Tighina și cartierul Nordic, satele Merenești, Zahorna, Cremenciug, Gâsca, Protegailovca, Chițcani de pe malul drept al Nistrului.

Vedeți mai multe articole la acest subiect:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: