GagauziyaLand – realitate sau mit electoral

Informația pe scurt:

La 24 octombrie 2023, pe un câmp din apropierea traseului național M3 Chișinău – Cimișlia – Giurgiulești, în segmentul satului Congaz, cel mai are sat din Republica Moldova după numărul populației, mai mulți reprezentanți ai guvernării locale din Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia, au anunțat începutul construcției celui mai mare parc de distracții din istoria autonomiei Găgăuze.

Pentru a avea o încărcătură simbolistică, obiectivul a primit denumirea GagauzyaLand (trad. ținutul / regiunea Găgăuzilor). Totodată, denumirea are și scopul de a asocia noul obiectiv promis cu parcul de distracții OrheiLand, construit în scop propagandisctic de către fugarul și condamnatul penal, ex-președintele unui partid declarat neconstituțional, Ilan Șor.

„GagauziyaLand este o investiție uriașă în Congaz și întreaga autonomie. Acestea sunt oportunități unice pentru dezvoltarea afacerilor mici: alimentație, ospitalitate și transport.

Aici vor fi create peste 100 de locuri de muncă pentru locuitorii din congaz și așezările din apropiere. Construim un nou parc pentru copiii noștri, pentru familiile tinere, astfel încât aceștia să aibă condiții noi pentru o vacanță luminoasă și variată.

De asemenea, implementăm acest proiect din surse extrabugetare cu sprijinul patronului și filantropului, prietenul nostru Ilan Șor”

Evghenia Guțul, Bașcană al UTA Găgăuzia (UTAG) / Facebook

Informația pe lung. Contextul general:

Autonomia găgăuză a fost consfințită în art. 110 și 111 al Constituției Republicii Moldova. Pe teritoriul unității teritoriale autonome Găgăuzia sunt garantate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția și legislația Republicii Moldova.

La 30 aprilie 2023, în autonomia Găgăuză (UTAG) au avut loc alegeri regionale pentru funcția de guvernator, denumită la Comrat ca Bașcan – primul tur, iar la 14 mai – al doilea tur.

Funcția de guvernator (bașcan) al Găgăuziei reprezintă una dintre cele mai înalte funcții din autonomie, având, de asemenea, după semnarea deceretului de către Președintele Republicii Moldova, funcția de membru al Guvernului Republicii Moldova.

Guvernatorul (Başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autorităţile administraţiei publice ale Găgăuziei.

art. 14 al Legii 344/1194 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri)

Alegeri regionale UTAG 2023

În alegerile din 30 aprilie 2023 s-au înscris opt candidați, dintre care doi membri de partid și șase candidați independenți:

CandidatFuncție deținutăSusținut deRezultat
Nicolai Dudogloex-primar Comrat (2004-2014), ex-deputat în Parlament R. Moldova (2014-2018)independent5059 / 9%
Grigorii Uzunex-deputat Parlamentul R. MoldovaPSRMI tur – 14849 / 26.40%
II tur – 24 926 / 47.66%.
Victor Petrovdeputat local Adunarea Populareindependent
Vasile Bolea,
deputat în Parlament
9133 / 16.2%
Mihail Formuzalex-Bașcan al UTA Găgăuzia (2006-2015)independent
Victor Petrioglu,
primar Vulcănești
1969 / 3.5%
Dumitru Croitorex-Bașcan al UTA Găgăuzia (1999-2002)
Ambasador în Turcia, Liban, Egipt și Iordania
independent5825 /10.4%
Serghei Cernevex-deputat în Adunarea Populară, ex-Președinte r. Vulcăneștiindependent1301 / 2.3%
Serghei Cimpoieșdeputat în Adunarea Populară, copreședinte GL Parlament – Adunarea Populară UTAGindependent3228 / 5.7%
Evghenia Guțulnu a deținut nicio funcție în statPartidul Șor (declarat ulterior neconstituțional)I tur – 14890 /26.47%
II tur – 27 374 / 52.34%;

Vedeți și:

Inaugurarea și primele promisiuni în calitate de Guvernator (Bașcan):

În primele zile după validarea mandatului noul Guvernator de către Curtea de Apel Comrat și desfășurarea ceremoniei de Inaugurare a Evgheniei Guțul în calitate de Guvernatoare a Unității teritoral-autonome Găgăuzia, fugarul și condamnatul penal, ex-președintele unui partid declarat neconstituțional, Ilan Șor în comun cu noua bașcană, au început a anunța periodic că în UTAG vor fi inițiate mega proiecte de dezvoltare:

  • Construcția unui aeroport lângă Comrat;
  • Construcția celui mai mare parc de distracții din sudul Republicii Moldova – GagauzyaLand;
  • Investiții de peste 500 mln EURO în UTA Găgăuzia;
  • etc.

În perioada 22 mai – 20 septembrie 2023, de la confirmarea legalității și rezultatele alegerilor bașcanului UTA Găgăuzia și votul de încredere acordat de Adunarea Populară componenței Comitetului Executiv propus de către Evghenia Guțul, din a 9-a tentativă, mari schimbări în realizarea celor mai mari proiecte nu au fost simțite de locuitorii autonomiei, cu excepția numeroaselor postări pe rețelel de socializare și a spoturilor video cu care fusese invadate posturile de televiziune ale holdingului ce ar aparține fugarului Ialn Șor.

Vedeți și:

Apariția în spațiul public a proiectului „GagauzyaLand

La 13 septembrie 2023, în spațiul public este publicată informația precum că Consiliul local Congaz a acordat teritoriul fostei tabere de copii companiei Oguz Land JSC (creată recent și cu adresa juridică în satul Chioselia Rusă, într-un imobil ce ar parține deputatului local Ilia Uzun, businessmen și candidat pentru funcția prim-adjunct al Bașcanei, ulterior votat). Scopul – construcția celui mai mare parc de distracții din sudul Republicii Moldova – GagauzyaLand.

Datorită calității și analfabetismului juridic, cerea înaintată de SRL „Oguz Land” către Primăria Congaz atras atenția publicului. Ce anume se evidențiază din acest document:

  • cererea este scrisă de mână (este evident că agentul econnomic are renume și reiting);
  • la solicitare nu este atașat nici un proiect sau măcar schiță de proiect;
  • în cerere nu este indicată suprafața de teren solicitată cea ce ne arată că documentul a fost scris în grabă și pus pe masa consilierilor locali din Congaz;
  • în cerere nu este indicat numărul cadastral al terenului solicitat;
  • în demers nu este indicată perioada pentru care se solicită alocarea în folosință a terenului public unui agent economic;
  • în solicitare nu este indicat scopul și doar este scris „întru colț” – „pentru îmbunătățire”.

GagauzyaLand și decizia „ilegală” a Consiliului local Congaz

La scurt timp, pe platforma online „Registrul actelor locale”, administrată de Cancelaria de Stat, a fost publicată Decizia Consiliului Congaz nr. 8.26.28 din 13 septembrie 2023, prin care se anunță:

RU (original): КОНГАЗСКИЙ СЕЛЬСКИЙ СОВЕТ РЕШИЛ: Дать согласие на благоустройство территории базы отдыха «Костёр» и прилегающего земельного участка под «Oguz Land».
RO (tradus): CONSILIUL SATULUI CONGAZ A DECIS: Să dea acordul pentru îmbunătățirea teritoriului taberei de odihnă „Koster” / „Rug” și a terenului adiacent pentru „Oguz Land”.

Câteva aspecte care demonstrează ilegalitatea actului votat de Consiliul local Congaz, prin teritoriul taberei pentru copii a fost transmis în gestiune unui agent economic, care reies din prevederile Legii nr. 436/2006 privind administraţia publică locală:

  • nu au fost organizateconsultări publice cu locuitorii satului Congaz;
  • nu a fost organizată licitație, obligatorie pentru decizii prin care se acordă un teren public unui agent economic
  • teritoriul fostei tabere de vară a fost acordat GRATUIT unui agent economic prospăt înregistrat, fără istoric, fără acte ce ar argumenta scopul și ce urmează a fi construit pe acest teren public,

Chiar de legislația națională obligă autoritățile publice să publice orice act în Registrul Actelor Locale în termen de 5 zile, Decizia menționată supra a fost publicată la 27 septembrie 2023, la două săptămâni de la adoptare.

Totodată, în aceași zi, pe pagina de facebook a Evgheniei Guțul a fost publicat spotul video prin care se anunță construcția celui mai mare proiect de infrastructură și distracții din istoria Găgăuziei – GagauzyaLand:

Consiliul local Congaz își revizuie decizia

La scurt timp, pe rețelele de socializare, au fost inițiate mai multe discuții despre legalitatea deciziei Consiliului local Congaz și cum fugarul Ilan Șor, prin intermediul Evgheniei Guțul cât și al altor actori locali, deposedează de bunuri Găgăuzia și o utilizează în calitate de ancoră contra parcursului european al Republicii Moldova.

Totodată, cele mai dure critici au sunt promovate de mai mulți consilieri locali și activiști civici care se arată șocați de modul cum un teren public cu o suprafață de 3.40 hectare, partea a taberei de copii „Rug / Kosteor” poate fi atât de ușor înstrăinat.

Браво господа „профессионалы команды Шор”!
Детский лагерь отжали у села буквально за пару часов, продавив это решение на последнем заседании совета!
Профессиональная работа

Vladimir Cimpoes , consilier municipal Comrat

Urmare a creșterii gradului de nemulțumire și în rândul unor deputați locali din cadrul Adunării Populare a UTA Găgăuzia, cât și în special munca instituțiilor publice responsabile de controlul legalității actelor, unii aleși locali din Congaz și-au revăzut decizia.

Astfel, la 5 ocotmbrie 2023, cu o zi înainte de inițierea campaniei electorale pentru alegeri locale generale, al cărui candidat este și actualul primar din Congaz, Mihai Esir, Consiliul local Congaz publică două Hotărâri care vizează direct „construția mega-proiectului GagauzyaLand”:

  • Hotărârea Consiliului local Congaz nr. 9.9.6 din 5.10.2023 privind anularea Deciziei Consiliului Congaz nr. 8.26.28 din 13 septembrie 2023 referitor la acordarea terenului pentru OguzLand;
  • Hotărârea Consiliului local Congaz nr. 9.9.7 din 5.10.2023 inițiere consultări publice pe subiectul alocării terenului cu suprafața de 3.40 ha agentului economic OguzLand.

Start campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023

La 6 octombrie 2023, pe întregul teritoriu controlat al Republicii Moldova, cu excepția regiunea transnistrene și mun. Bender / Tighina, a început campania electorală pentru funcții de la primari și consilieri locali / municipali / raionali pentru următorii patru ani.

Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia, și în cazul dat localitatea Congaz, nu sunt o excepție.

În curs pentru primar al satului Congaz s-au înscris 7 candidați, inclusiv Mihail Esir, actualul primar al localității. Dacă anterior a candidat pe listele PSRM, acum a migrat și candidează din partea formațiunii „Renaștere”, cunoscută în spațiul public ca afiliată grupării fugarului Ilan Șor.

Totodată, în această perioadă, de la anularea deciziei Consiliului local Congaz privind alocarea terenului pentru construcția GagauzyaLand și până la 24 octombrie curent, au avut loc mai multe evenimente:

@bucatariapolitikamd2023 #gagauzia💙🤍♥️ #chisinau #молдова🇲🇩 #comratmoldova🇹🇩 #чадырлунга ♬ оригинальный звук – Игра Престолов по-молдавски

Evenimentele menționate mai su au impulsionant procesul și au împins reprezentanții grupării ȘOR să iasă la rampă și să întreprindă careva acțiuni mai concrete.

Fețe bisericești, conducerea Găgăuziei și tehnică pe un câmp de lângă Congaz. „Start” lucrărilor de construcție GagauziyaLand

Ieri, 24 octombrie 2023, pe un câmp din apropierea traseului național M3 Chișinău – Cimișlia – Giurgiulești, în segmentul satului Congaz, cel mai are sat din Republica Moldova după numărul populației, mai mulți reprezentanți ai guvernării locale din Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia, au anunțat începutul construcției celui mai mare parc de distracții din istoria autonomiei Găgăuze.

Pentru a avea o încărcătură simbolistică, obiectivul a primit denumirea GagauzyaLand (trad. ținutul / regiunea Găgăuzilor). Totodată, denumirea are și scopul de a asocia noul obiectiv promis cu parcul de distracții OrheiLand, construit în scop propagandisctic de către fugarul și condamnatul penal, ex-președintele unui partid declarat neconstituțional, Ilan Șor.

„GagauziyaLand este o investiție uriașă în Congaz și întreaga autonomie. Acestea sunt oportunități unice pentru dezvoltarea afacerilor mici: alimentație, ospitalitate și transport.

Aici vor fi create peste 100 de locuri de muncă pentru locuitorii din congaz și așezările din apropiere. Construim un nou parc pentru copiii noștri, pentru familiile tinere, astfel încât aceștia să aibă condiții noi pentru o vacanță luminoasă și variată.

De asemenea, implementăm acest proiect din surse extrabugetare cu sprijinul patronului și filantropului, prietenul nostru Ilan Șor”

Evghenia Guțul, Bașcană al UTA Găgăuzia (UTAG) / Facebook

Evenimentul a început cu sfințirea șantierului, unde Arhiereul Ioan Lisnicenco, parohul Bisericii Sfânta Treime din satul Сongaz, a rostit o rugăciune și a binecuvântat începutul lucrărilor.

Ulterior, rând pe rând, conducerea autonomiei s-au întrecut în discursi pompoase despre „viitorul parc” cât și au adresat zeci de mesaje de mulțumire, divinizând-ul pe fugarul din Israel.

La final, organizatorii au conchis că „cel mai mare grandiso parc din sudul țării – GagauzyaLand” este programat să se deschidă la 1 iunie.

Start construcție GagauzyaLand fără decizia APL Congaz

La 5 ocotmbrie 2023, prin Decizia Consiliului local Congaz nr. 9.9.7 din 5.10.2023, a fost propusă inițierea consultărilor publice pe subiectul alocării terenului cu suprafața de 3.40 ha agentului economic OguzLand.

Primele consultării publice au avut loc la 20 octombrie 2023.

Totodată, la moment, din motivul că mai mulți consilieri locali cât și primarul actual, Mihail Esir, sunt degrevați din funcție, ședințele Consiliului local Congaz nu au loc.

Urmare, anunțul grandios privind construcția celui mai mare complex de agrement din sudul Republicii Moldova – GagauzyaLand, este un anunț ELECTORAL și o mișcare de PR.

Echivalent al acestei acțiuni este atunci când persoana își vopsește unghia de la picior cu o cariocă negru ca să nu se observe că ciorapul este rupt

Concluzie

Evenimentul de ieri de pe un câmp din apropierea traseului național M3 Chișinău – Cimișlia – Giurgiulești, în segmentul satului Congaz, este o acțiune propagandistică cu scop pur electoral.

Altfel, cum poți anunța începutul construcției unui obiectiv de infrastructură de amploare, așa cum este așa numitul parc de distracții GagauzyaLand, nevând la bază nici un act permis, în special esențialul – dreptul de aconstrui ceva pe un teren public.

Simplu, chemi niște preoți, aduci câteva camioane și un greider, inviți niște conducători loiali ție și instalezi un monitor pentru ca poporul să îl mai vadă odată pe „marele conducător Ilan Șor” (condamnat penal în Republica Moldova și sancționat de comunitatea internațională).

Ori, urmare dacă argumentele expuse mai sus nu aduc claritate în toată această acțiune de PR, revedeți așa numitele declarații ale consilierului guvernatoarei Evghenia Guțul și puteți trage singuri concluzii despre cum îi vede Ilan Șor și echipa sa pe nobilul popor găguz.

Ulterior, și jurnaliștii de la Teleradio Moldova au realizat un material la acest subiect. Posibil, s-au inspirat și din investigația NEWS.UNGHENI.ORG (presupunem):

Mai multe articole despre Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

5 trackback-uri / pingback-uri

  1. GagauziyaLand - реальность или предвыборный блеф - Știri din regiunea Ungheni
  2. GagauziyaLand - gerçek mi yoksa seçim efsanesi mi! - Știri din regiunea Ungheni
  3. GagauziyaLand - реальность или предвыборный блеф - Știri din regiunea Ungheni
  4. [VIDEO] INI, PA și CNA au efectuat 65 de percheziții în dosarul finanțării ilegale a unui partid politic - Știri din regiunea Ungheni
  5. Discursul prim-ministrului Dorin Recean după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns