GagauziyaLand – gerçek mi yoksa seçim efsanesi mi!

Kısaca bilgi:

24 Ekim 2023 tarihinde, M3 Kişinev – Cimislia – Giurgiulesti ulusal güzergahının yakınındaki bir alanda, Moldova Cumhuriyeti’nin nüfus bakımından en büyük köyü olan Congaz köyünün bir bölümünde, Gagauz Bölgesel-İdari Birimi yerel yönetiminin birkaç temsilcisi, Gagauz özerkliği tarihindeki en büyük eğlence parkının inşasının başladığını duyurdu.

Sembolik bir anlam taşıması amacıyla, hedefe GagauzyaLand (Gagauz bölgesi) adı verildi. Bu isim aynı zamanda vaat edilen yeni hedefi, anayasaya aykırı ilan edilen bir partinin eski başkanı olan kaçak ve hüküm giymiş suçlu Ilan Shor tarafından propaganda amacıyla inşa edilen OrheiLand eğlence parkıyla ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır.

„GagauziyaLand, Congaz ve tüm özerklik için büyük bir yatırımdır. Bunlar küçük işletmelerin gelişimi için eşsiz fırsatlardır: gıda, konaklama ve ulaşım.

Congaz ve civar yerleşimlerde yaşayanlar için burada 100’den fazla istihdam yaratılacak. Çocuklarımız için, genç aileler için yeni bir park inşa ediyoruz, böylece parlak ve çeşitli bir tatil için yeni koşullara sahip olacaklar.

Bu projeyi de hamimiz ve hayırsever dostumuz Ilan Shor’un desteğiyle bütçe dışı kaynaklardan gerçekleştiriyoruz”.

Evghenia Guțul, Gagavuz Özerkliği Başkonsolosu / Facebook

Bir bakışta bilgi. Genel bağlam:

Gagavuz özerkliği Moldova Cumhuriyeti Anayasası’nın 110. ve 111. maddelerinde yer almaktadır. Gagavuzya özerk bölgesel biriminin topraklarında, Moldova Cumhuriyeti Anayasası ve mevzuatı tarafından öngörülen tüm hak ve özgürlükler garanti altındadır.

30 Nisan 2023 tarihinde Gagavuz Özerk Bölgesi’nde Komrat’ta Başkan olarak adlandırılan valilik makamı için birinci tur ve 14 Mayıs’ta ikinci tur bölgesel seçimler düzenlenmiştir.

Gagavuzya Valisi (Başkan) makamı, özerklikteki en yüksek makamlardan biridir ve Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından kararnamenin imzalanmasından sonra, aynı zamanda Moldova Cumhuriyeti Hükümeti’nin bir üyesidir.

Vali (Başkan) Gagavuzya’nın en üst düzey yetkilisidir. Gagavuzya’nın tüm kamu yönetimi makamları kendisine bağlıdır.

Gagavuz Yeri’nin (Gagavuz-Yeri) özel hukuki statüsüne ilişkin 1994 tarihli ve 344 sayılı Kanunun 14. Maddesi


Gagavuz Özerk Bölgesinde Bölgesel Seçimler 2023

İki parti üyesi ve altı bağımsız aday olmak üzere sekiz aday 30 Nisan 2023 seçimleri için kayıt yaptırmıştır:

AdaySahip olunan pozisyonTarafından desteklenmektedirSonuç
Nicolai DudogloKomrat eski belediye başkanı (2004-2014), Moldova Parlamentosu eski üyesi (2014-2018)bağımsız5059 / 9%
Grigorii UzunMoldova Parlamentosu eski üyesiMoldova Cumhuriyeti Sosyalist PartisiI tur – 14849 / 26.40%
II tur – 24 926 / 47.66%.
Victor Petrovyerel milletvekili Halk Meclisibağımsız
Vasile Bolea,
Parlamento Üyesi
9133 / 16.2%
Mihail FormuzalGagavuzya Eski Başkanı (2006-2015)bağımsız
Victor Petrioglu,
Vulcanesti Belediye Başkanı
1969 / 3.5%
Dumitru CroitorGagavuzya eski Başkanı (1999-2002)
Türkiye, Lübnan, Mısır ve Ürdün nezdinde Olağanüstü Büyükelçi Vekili
bağımsız5825 /10.4%
Serghei CernevHalk Meclisi eski milletvekili, Vulcanesti bölgesi eski başkanıbağımsız1301 / 2.3%
Serghei CimpoieșHalk Meclisi Üyesi, Gagavuzya Parlamentosu ve Halk Meclisi arasındaki Çalışma Grubu Eşbaşkanıbağımsız3228 / 5.7%
Evghenia Guțulherhangi bir devlet görevinde bulunmamıştırShor Partisi (daha sonra anayasaya aykırı ilan edildi)I tur – 14890 /26.47%
II tur – 27 374 / 52.34%;

Ayrıca bakınız:

Vali olarak göreve başlama ve ilk vaatler (Başkan):

Komrat Temyiz Mahkemesi’nin yeni Vali’nin yetkilerini onaylamasını ve Evgenia Gutul’un Gagavuz Özerk Bölgesi Valisi olarak göreve başlama törenini gerçekleştirmesini takip eden ilk günlerde, anayasaya aykırı ilan edilen bir partinin eski başkanı olan kaçak ve hüküm giymiş suçlu Ilan Shor, yeni Başkan ile birlikte Gagavuzya’da mega kalkınma projelerinin başlatılacağını düzenli olarak duyurmaya başladı:

  • Komrat yakınlarında bir havaalanı inşaatı;
  • Moldova’nın güneyindeki en büyük eğlence parkı olan GagauzyaLand’in inşası;
  • Gagavuzya’ya 500 milyon Avro’dan fazla yatırım yapılması;
  • vb.

22 Mayıs – 20 Eylül 2023 arasında, ATU Gagauziya Başkanı seçimlerinin yasallığının ve sonuçlarının onaylanmasından ve Halk Meclisi tarafından Evghenia Gutul tarafından önerilen Yürütme Komitesi bileşimine 9. girişimden itibaren verilen güven oylamasından bu yana, sosyal ağlardaki sayısız mesaj ve kaçak Yaln Shor’a ait olduğu iddia edilen holdingin TV istasyonlarının işgal edildiği video spotları dışında, özerklik sakinleri tarafından en büyük projelerin uygulanmasında önemli bir değişiklik hissedilmedi.

Ayrıca bakınız:

„GagauzyaLand” projesinin kamusal alandaki görünümü

13 Eylül 2023 tarihinde kamusal alanda, Congaz yerel meclisinin eski çocuk kampının arazisini Oguz Land JSC şirketine (yeni kurulmuş ve Chioselia Rus köyünde, yerel milletvekili Ilia Uzun’a ait olduğu iddia edilen bir binada yasal bir adresle, işadamı ve Başkan’ın birinci yardımcısı adayı, daha sonra oylandı) verdiği bilgisi yayınlandı. Amaç – Moldova’nın güneyindeki en büyük eğlence parkının inşası – GagauzyaLand.

Kalite ve yasal cehalet nedeniyle, LLC „Oguz Land” tarafından Congaz Belediyesine sunulan başvuru kamuoyunun dikkatini çekti. Bu belgede tam olarak ne göze çarpıyor:

  • Başvuru el yazısıyla yazılmıştır (ekonomik temsilcinin bir üne ve reitinge sahip olduğu açıktır);
  • Başvuruya herhangi bir proje veya hatta bir proje taslağı eklenmemiştir;
  • Başvuruda talep edilen arazinin alanı belirtilmemiştir, bu da belgenin aceleyle yazıldığını ve Congaz’ın yerel meclis üyelerinin masasına konulduğunu göstermektedir;
  • Başvuruda talep edilen arazinin kadastro numarası belirtilmemiştir;
  • Başvuruda, kamu arazisinin kullanımının bir ekonomik ajana tahsis edilmesinin talep edildiği süre belirtilmemiştir;
  • talepte amaç belirtilmemekte ve sadece „köşede” – „iyileştirme için” denmektedir.

Gagavuzya Toprakları ve Congaz Yerel Meclisi’nin „yasadışı” kararı

Kısa bir süre sonra, Devlet Şansölyeliği tarafından yönetilen „Yerel eylemlerin kaydı” adlı çevrimiçi platformda, Congaz Konseyi’nin 13 Eylül 2023 tarihli ve 8.26.28 sayılı Kararı yayınlandı:

KONGAZ KÖY KONSEYİ KARAR VERDİ: „Koster” / „Rug” dinlenme kampı ve bitişiğindeki arazinin „Oğuz Arazisi” için iyileştirilmesine onay vermek.

Congaz Kent Konseyi tarafından oylanan eylemin hukuka aykırılığını gösteren bazı hususlar, çocuk kampı topraklarının 436/2006 sayılı yerel kamu yönetimi yasası hükümlerinden türetilen bir ekonomik ajanın yönetimine devredilmesidir:

  • Congaz köyü sakinleri ile hiçbir kamu istişaresi yapılmamıştır;
  • Kamu arazisinin bir ekonomik ajansa verilmesi kararları için zorunlu olan ihale düzenlenmemiştir
  • Eski yaz kampının arazisi, hiçbir geçmişi, tarihi, amacı ve bu kamu arazisi üzerinde ne inşa edileceğini haklı çıkaracak hiçbir belgesi olmayan bir ekonomik ajana bedelsiz olarak verildi,

Ulusal mevzuat, kamu makamlarının herhangi bir işlemi 5 gün içinde Yerel İşlemler Sicilinde yayınlamasını zorunlu kılsa da, yukarıda bahsi geçen karar, kabul edilmesinden iki hafta sonra, 27 Eylül 2023 tarihinde yayınlanmıştır.

Aynı gün Yevgeniy Gutva’nın Facebook sayfasında Gagavuzya tarihinin en büyük altyapı ve eğlence projesi olan GagavuzyaLand’in inşasını duyuran video spotu yayınlandı:

Congaz yerel konseyi kararını gözden geçiriyor

Kısa bir süre sonra sosyal medyada, Congaz Yerel Konseyi’nin kararının yasallığı ve kaçak Ilan Shor’un Evgenia Gut ve diğer yerel aktörler aracılığıyla Gagavuzya’yı mülkünden nasıl mahrum bıraktığı ve Moldova Cumhuriyeti’nin Avrupa yoluna karşı bir çapa olarak kullandığı hakkında çeşitli tartışmalar başlatıldı.

Aynı zamanda, en sert eleştiriler, „Kosteor” çocuk kampının bir parçası olan 3.40 hektarlık bir kamu arazisinin nasıl bu kadar kolay yabancılaştırılabildiğine şaşıran birkaç yerel meclis üyesi ve sivil aktivist tarafından dile getirildi.

Bravo beyler „Shor ekibinin profesyonelleri”!
Çocuk kampı, son konsey toplantısında bu kararın alınmasını zorlayarak, kelimenin tam anlamıyla birkaç saat içinde köyden uzaklaştırıldı!
Profesyonel çalışma

Vladimir Cimpoes, belediye meclis üyesi Comrat

Gagavuzya Halk Meclisi’nin bazı yerel milletvekilleri ve özellikle de eylemlerin yasallığını kontrol etmekten sorumlu kamu kurumlarının çalışmaları arasında artan memnuniyetsizliğin bir sonucu olarak, Congaz’dan bazı yerel seçilmiş yetkililer kararlarını gözden geçirdiler.

Böylece, 5 Ekim 2023 tarihinde, adayı aynı zamanda Congaz’ın mevcut belediye başkanı Mihai Esir olan genel yerel seçimler için seçim kampanyasının başlamasından bir gün önce, Congaz Yerel Konseyi doğrudan „GagauzyaLand mega projesinin inşasını” hedefleyen iki karar yayınladı:

  • Congaz Yerel Meclisi’nin 5.10.2023 tarih ve 9.9.6 sayılı kararı ile Congaz Meclisi’nin 13 Eylül 2023 tarih ve 8.26.28 sayılı OguzzLand için arazi verilmesine ilişkin kararının iptali;
  • Congaz Yerel Meclisi’nin 5.10.2023 tarihli ve 9.9.7 sayılı Kararı ile 3.40 hektarlık arazinin OguzLand ekonomik ajansına tahsisi konusunda kamu istişareleri başlatılmıştır.

Beş Kasım 2023 genel yerel seçimleri için seçim kampanyasının başlaması

6 Ekim 2023 tarihinde, Transdinyester bölgesi ve Bender / Tighina hariç olmak üzere, Moldova Cumhuriyeti’nin kontrol altındaki tüm topraklarında önümüzdeki dört yıl için belediye başkanları ve yerel / belediye / ilçe meclis üyeleri için seçim kampanyası başladı. Bender / Tighina hariç, önümüzdeki dört yıl için belediye başkanları ve yerel / belediye / ilçe meclis üyeleri için seçim kampanyası başladı.

Bölgesel-idari birim Gagavuzya ve bu durumda Congaz bölgesi de bir istisna değil.

Aralarında Congaz’ın mevcut belediye başkanı Mihail Esir’in de bulunduğu yedi aday Congaz köyü belediye başkanlığı için kayıt yaptırdı. Daha önce Sosyalist Parti listelerinden aday olan Esir, şimdi göç etti ve kamuoyunda firari Ilan Shor’a bağlı olarak bilinen „Rönesans” partisi adına yarışıyor.

Aynı zamanda, bu dönemde, Congaz Yerel Konseyi’nin GagauzyaLand’ın inşası için arazi tahsisine ilişkin kararının iptal edilmesinden bu yana ve 24 Ekim’e kadar birkaç olay gerçekleşti:

  • Genel yerel seçimler için 5 Kasım 2023 tarihinde seçim kampanyasının başlaması
  • Yerel ekonomik ajanlar için KDV’nin Gagavuzya bütçesinden ödeneceği Vergi Kanunu değişikliklerinin son okuma oylaması ve yürürlüğe girmesi;
  • Anayasaya aykırı ilan edilen „Şor” partisinin açık bir uydusu olan „Şans” partisinin seçim kampanyasının 20 Ekim’de Komrat’ta başlatılması;
  • Başkan meclis üyesi Iurii Cuznetsov’un Gagavuz etnik grubuna „aptal eşekler” dediği iddia edilen medya skandalı;
  • Gagavuz Halk Meclisi’nin olağanüstü oturumu ve Cuznetsov’un karıştığı skandala yaklaşım.
@bucatariapolitikamd2023 #gagauzia💙🤍♥️ #chisinau #молдова🇲🇩 #comratmoldova🇹🇩 #чадырлунга ♬ оригинальный звук – Игра Престолов по-молдавски

Yukarıda bahsedilen olaylar sürece ivme kazandırmış ve ȘOR grubunun temsilcilerini ortaya çıkmaya ve daha somut adımlar atmaya itmiştir.

Kilise liderleri, Gagavuz liderliği ve teknisyenler Congaz yakınlarındaki bir tarlada. GagauziyaLand inşaat çalışmalarının „başlangıcı”

Dün, 24 Ekim 2023, M3 Kişinev – Cimislia – Giurgiulesti ulusal güzergahının yakınındaki bir alanda, Moldova Cumhuriyeti’nin nüfus bakımından en büyük köyü olan Congaz köyü kesiminde, Gagauz Bölgesel-İdari Birimi yerel yönetiminin birkaç temsilcisi, Gagauz özerkliği tarihindeki en büyük eğlence parkının inşasına başlandığını duyurdu.

Sembolik bir anlam taşıması amacıyla, hedefe GagauzyaLand (Gagauz bölgesi) adı verildi. Bu isim aynı zamanda vaat edilen yeni hedefi, anayasaya aykırı ilan edilen bir partinin eski başkanı olan kaçak ve hüküm giymiş suçlu Ilan Shor tarafından propaganda amacıyla inşa edilen OrheiLand eğlence parkıyla ilişkilendirmeyi amaçlıyor.

„GagauziyaLand, Congaz ve tüm özerklik için büyük bir yatırımdır. Bunlar küçük işletmelerin gelişimi için eşsiz fırsatlardır: gıda, konaklama ve ulaşım.

Congaz ve civar yerleşimlerde yaşayanlar için burada 100’den fazla iş imkanı yaratılacak. Çocuklarımız için, genç aileler için yeni bir park inşa ediyoruz, böylece parlak ve çeşitli bir tatil için yeni koşullara sahip olacaklar.

Bu projeyi de hamimiz ve hayırsever dostumuz Ilan Shor’un desteğiyle bütçe dışı kaynaklardan gerçekleştiriyoruz”.

Evghenia Guțul, Gagavuzya Başkonsolosu / Facebook

Etkinlik, Сongaz köyündeki Kutsal Üçlü Kilisesi rahibi Başpapaz Ioan Lisnicenco’nun dua ettiği ve çalışmaların başlangıcını kutsadığı inşaat alanının kutsanmasıyla başladı.

Daha sonra özerk yönetimin liderleri teker teker „geleceğin parkı” hakkında görkemli konuşmalar yaptı ve İsrail kaçağını tanrılaştıran onlarca teşekkür mesajı yayınladı.

Son olarak organizatörler, „ülkenin güneyindeki en büyük büyük park olan GagavuzyaLand’in” 1 Haziran’da açılmasının planlandığı sonucuna vardılar.

GagavuzyaLand inşaatı Congaz yerel kamu idaresinin kararı olmadan başladı

5 Ekim 2023 tarihinde, Congaz Yerel Meclisi’nin 5.10.2023 tarih ve 9.9.7 sayılı Kararı ile 3.40 hektarlık arazinin OguzzLand adlı ekonomik ajana tahsis edilmesi konusunda kamu istişarelerinin başlatılması önerilmiştir.

İlk kamu istişareleri 20 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Ancak şu anda, birkaç yerel meclis üyesinin yanı sıra mevcut belediye başkanı Mihail Esir’in görevde olmaması nedeniyle Congaz Yerel Meclisi toplantıları yapılmıyor.

Ardından, Moldova’nın güneyindeki en büyük rekreasyon kompleksi olan GagavuzyaLand’in inşasına ilişkin görkemli duyuru, bir SEÇİM duyurusu ve bir PR hamlesidir.

Bu eylemin eşdeğeri, çorabın kırıldığının fark edilmemesi için kişinin ayak tırnağını siyah bir boya kalemiyle boyamasıdır

Sonuç

M3 Kişinev – Cimislia – Giurgiulesti ulusal karayolunun Congaz köyü kesimindeki bir tarlada dün düzenlenen etkinlik, tamamen seçim amaçlı bir propaganda eylemidir.

Aksi takdirde, GagauzyaLand eğlence parkı gibi büyük ölçekli bir altyapı hedefinin inşasının başladığını, yasal bir temel, özellikle de temel olan – kamu arazisi üzerinde bir şey inşa etme hakkı – yokken nasıl duyurabilirsiniz?

Basit, bazı rahipleri çağırın, birkaç kamyon ve bir yağcı getirin, size sadık bazı liderleri davet edin ve bir monitör kurun, böylece insanlar bir kez daha „büyük lider Ilan Shor’u” (Moldova Cumhuriyeti’nde cezai olarak mahkum edilmiş ve uluslararası toplum tarafından yaptırıma tabi tutulmuştur) görebilirler.

Ya da yukarıdaki argümanlar tüm bu PR faaliyetine açıklık getirmiyorsa, Vali Evghenia Guțul’un danışmanının sözde açıklamalarını gözden geçirin ve Ilan Shor ve ekibinin asil Gagavuz halkını nasıl gördüğü hakkında kendi sonuçlarınızı çıkarabilirsiniz.

Gagavuzya Bölgesel-İdari Birimi hakkında daha fazla makale:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

3 trackback-uri / pingback-uri

  1. GagauziyaLand - реальность или предвыборный блеф - Știri din regiunea Ungheni
  2. GagauziyaLand - realitate sau mit electoral - Știri din regiunea Ungheni
  3. Discursul prim-ministrului Dorin Recean după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns