[FLASH] Drumul regional G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5 va fi reabilitat

Andrei Spânu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale informeaz că prin proiectul „Conectivitate rurală în Moldova”, Executivul a aprobat reabilitarea a peste 120 de kilometri de drumuri.

Potrivit ministrului, prin implementarea proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”, vor fi reabilitate următoarele tronsoane rutiere:

  • Coridorul 8.1 și Coridorul 8.2 – Drumul regional G88 Cornești – Condrătești – Napadeni – M5, cu o lungime de 33 km;
  • Coridorul 5, Drumul R13 – Ivanovca – Izvoare – Varnița – Ocolina – M2, cu o lungime de 35 km;
  • Coridorul 24 – Drumul R34 – Ciobălaccia – Tărtaul – R56 – Baimaclia – Enichioi – R37, cu o lungime de 43 km)

Prin implementarea acestui proiect, va fi facilitat accesul și tranzitul mărfurilor către principalele puncte de trecere a frontierei: Ungheni, Leușeni, Giurgiulești și Palanca.

Implementarea proiectului va ajuta cetățenii Republicii Moldova să circule pe drumuri mai bune în sate cât și va îmbunătăți trecerea frontierei cu Uniunea Europeană.

Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” va fi finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

În acași ordine de idei, Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană au aprobat la 18 martie curent avizul consultativ pentru inițierea negocierilor cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Potrivit unui comunicat al Comisie, BIRD va acorda țării noastre un împrumut de 100 de milioane de dolari, iar AID va acorda un credit în valoare de 5,980 milioane de dolari. Banii vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea unor drumuri regionale prioritare, menționate supra.

Din partea Republicii Moldova, în procesele de negocieri cu AID și BIRD vor fi implicați reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Justiției.

Guvernul va reabilita G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5

Informațiile despre reabilitarea drumului regional sunt comunicate și de către Andrian Cheptonar, deputat al fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” din Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisie parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Reconstrucția acestui drum a fost tot timpul una prioritară pentru mandatul meu de deputat și împreună cu colegii mei ungheneni din Parlament, (Ion Poia, Doina Gherman, Veronica Roșca, Vasile Soimaru) am depus toate eforturile de a promova acest proiect ca fiind unul prioritar pentru regiunea Ungheni și sunt entuziasmat că echipa PAS a obținut acest rezultat.

Dionisie Ternovschi, felicitări și ție, cu siguranță reconstrucția acestui drum va fi una dintre cele mai importante realizări pentru mandatul tău de Președinte al Raionului Ungheni.

Andrian Cheptonar, parlamentar Unghenean

Drumul regional G88 este o arteră esențială pentru una dintre cele mai slab dezvoltate zone din raionul Ungheni, ingnorată de autorități încă din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, din motiv că în zonă populația avea o „dragoste aparte” pentru ocupanții sovietici și care în timp de mai mulți ani, s-au opus colectivizării și „sovietizării” zonei prin intermediul organizației de rezistență „Armata Neagră”.

Drumul regional G88 este singurul drum care asigură accesul locuitorilor din localitățile Poiana, Mircești, Boghenii Noi și Vechi, Măgurele, Sineștii Noi și Vechi, Mânzâtești, Hârcești, Drujba, Curtoaia, Condrătești, Cornova și Năpădeni, raionul Ungheni, către centru raional și municipiul Chișinău prin joncțiunea cu traseul național R1 Ungheni – Chișinău, în regiunea orașului Cornești, cât și cu Bălți, Cernăuți, Odesa – prin intermediul traseului național M5.

În aceași ordine de idei, drumul G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5 este singura arteră de acces în satul Condrătești, considerat patria BODRUG-ilor, datorită faptului că mai mult de jumătate din locuitor ar avea familia BODRUG, la fel ca și fondatorul portalului NEWS.UNGHENI.ORG, care la fel are origini din Condrătești.

Amitim că acest drum au fost anunţate încă în aprilie 2015, de Vasile Botnari, Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Atunci, denumirea drumului era alta – drumul regional Corneşti – Năpădeni.

Ulterior însă din cauza sistării asistenţei financiare externe lucrările nu au mai fost efectuate.

Abia în vara anului 2016 a fost anunţată licitaţia. În documentele de pe pagina ASD este indicată însă o altă denumire şi număr al drumului – L376 km 0+000 – km 33+491 Cornești intersecție cu L405.

Totodată şi în decizii de Guvern privind lista drumurilor naţionale, regionale şi locale, dar şi pe pagina asd.md, drumul este indicat cu numărul G88 şi denumirea – Cornești – Boghenii Noi – Năpădeni – M5.

În februarie 2017 Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) a decis că tenderul pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor a fost câştigat de un consorţiu format din două companii locale: Badprim SRL şi Ecotehlider SRL, valoarea acestora fiind de circa 112 milioane lei.

Ulterior, în 2019, din Executiv au parvenit promisiuni precum că lucrările urmează să înceapă în primăvara anului 2019, imediat ce condițiile meteo vor fi favorabile.

„Susțin orice proiect care readuce optimismul în localitățile noastre. Traseul Cornești – Boghenii-Noi – Condrătești – Năpădeni – M5 asigură accesul locuitorilor din regiune la 31 de instituții de învățământ, 10 instituții medicale, obiective turistice, stația de cale ferată, precum și cu 28 de întreprinderi.

Acest drum este unul foarte important pentru regiune și voi avea grijă personal, ca acesta să fie realizat calitativ și în termen”

a menționat Chiril Gaburici la întrevederea cu Primarii din Valea Culei din 30 noiembrie 2018

De atunci și până în prezent, la aproape 5 ani distanță, drumul regional G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5 așa și nu a mai fost reabilita.

Vedeți mai multe articole despre traseul regional G88 Cornești – Condrătești – M5:

Totodată, amintim că în această zonă, în viitorul apropiat, va fi construită prima autostradă din Republica Moldova – Autostrada Ungheni – Chișinău – Odesa.

Potrivit hărții preliminare a primei autostrăzi din Republica Moldova, al treilea segment corespunde integral traseului regional G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5.

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns