Cum a fost marcat Centenarul Marii Uniri la Nisporeni

Centenarul Marii Uniri a fost marcat cu mare fast la Nisporeni.

Sâmbătă, zeci de locuitori, au mărșăluit în centrul orașului.

Cu drapelele în mâini, aceștia au strigat în unison că își doresc reîntregirea neamului românesc.

Ulterior, participanții au mers la monumentele regelui României, Ferdinand I, domnitorului Moldovei, Ștefan Cel Mare, dar și la cel al eroilor căzuți în războiul de independență și integritate unde au depus flori, transmite Canal 2 Nisporeni



Sursa comunică că după ce au depus flori, participanții au plecat la Casa de Cultură „Luceafărul”, unde s-a desfășurat un program artistic dedicat celor o sută de ani de la Marea Unire.

Evenimentul a început prin intonarea imnului de stat al Republicii Moldova „Limba Noastră” și cel al României „ Deșteaptă-te române.”

Nisporenienii susțin că evenimentul are o importanță majoră pentru toți românii din toate colțurile lumii.

O sută de ani. Anul centenar. Întâi decembrie, ziua unirii a tuturor principatelor datorită lui Ferdinand, care a adunat Ardealul, Transilvania, Moldova și Țara Românească și s-a format țara mare, România.

„Eveniment important pentru noi – o sută de ani de la unire. Suntem o țară unică, cum am fost, așa ar trebui să fim. Țin minte că buneii îmi spuneau că pe vremea lor se duceau la festivaluri la Iași, era interesant.

Am vizitat Iașiul, Bucureștiul, Zalăul din Transilvania. România este o țară de o frumusețe nemaipomenită. Pentru noi a semnificat și semnifică și în ziua de azi, speranța în toate: în domeniul culturii, în problemele socio-economice, adică chiar și integrarea în Uniunea Europeană și în structurile NATO. Cu tricolorul la piept și cu tricolorul și în suflet, sunt sincer pentru reîntregirea neamului românesc.

 La eveniment a participat și președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș, dar și edilul orașului Nisporeni, Grigore Robu. Aceștia și-au exprimat recunoștința și gândurile bune la adresa țării vecine.

 În toate timpurile România a demonstrat pentru Republica Moldova atitudine și sprijin. De Ziua Națională a României, suntem alături de frații noștri, și îi memorăm cu respect glorioasele fapte de vitejie ale eroilor neamului românesc,” a afirmat președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.



Prutul este doar un râu și granița este doar în gândirea noastră. Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să o facem prin fapte concrete, printr-o troiță, printr-un bust, monument și toate acestea luate pas cu pas împreună, o să închege și o să unească cele două maluri de Prut,” a menționat primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

Organizatorii evenimentului susțin că scopul acestuia este de a celebra împlinirea unui veac de când România a devenit un stat național, promovând istoria și valorile neamului ce ne unesc. Aceștia mai spun că frații de peste Prut oferă mult sprijin țării noastre.

Evenimentul de astăzi pe care îl celebrăm este legat mai mult de trăirile noastre sufletești. Republica Moldova, este o a doua Românie, România de Est.

În ultimii ani, România acordă un suport considerabil Republicii Moldova, au fost renovate peste 900 de grădinițe, s-a construit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Și este evident că aceste două țări sunt într-o conexiune nu doar culturală, dar și economică,” a specificat președintele AO „Faptă, nu vorbă”, Andrian Ungureanu.

Evenimentul istoric de astăzi, Centenarul Unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu patria-mamă, este cel mai mare eveniment pe care visam să-l văd chiar de mic copil, de când deja știam de pactul Ribbentrop-Molotov.

Noi trebuie să sărbătorim, pentru că noi suntem un neam, suntem un popor, avem o limbă, ne unește totul,” a menționat pentru Canal 2 Nisporeni, membrul AO „Ginta Latină Nisporeni”, Vasile Robu.




sursa: Canal 2 Nisporeni (articol preluat integral)

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. [VIDEO] În Parlamentul de la Chișinău a răsunat Imnul României - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns