Unghenenii fără apă la robinet. Turbiditatea apei din râului Prut s-a dublat în mai puțin de 1 oră

În doar o oră, turbiditatea apei râului Prut s-a dublat.

Primăria municipiului Ungheni informează cetățenii municipiului cât și a localităților din imediata apropiere, deservite cu apă potabilă de către Întreprinderea Municipală „Apă Canal” Ungheni despre riscul iminent de sistare a apei potabilă.

Vedeți și „Apă-Canal” Ungheni anunță sistări ale serviciul public de alimentare cu apă

Potrivit administrației publice locale din Poarta de Vest, turbiditatea apei râului Prut a crescut de la 1200 la 2200 mg/l, ceea ce e de peste 10 ori mai mult decât norma.

Motivul creșterii rapide a turbidității apei constituie deversările de apei din lacul de acumulare Costești-Stânca, dar și a ploilor abundente.

Fără apă la robinet

Urmare, întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din Ungheni este nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în rețele.

La momentul – lucrează doar o pompă din cele patru existente.

Urmare, Primăria municipiului Ungheni vine cu rugămintea să fiți înțelegători, acolo unde mai este apă în robinete și să faceți rezerve.

După ce va trece valul de apă deversat de la Costești și turbiditatea va scădea, ÎM „Apă-Canal” va încerca să repună în funcție pompele și să reînceapă furnizarea apei potabile către consumatori.

Pentru mai multe detalii, puteți apelați la dispeceratul Î.M. „Apă-Canal” din Ungheni la numărul de telefon 0 (236) 2-31-51

Notă: Ce este turbiditatea apei ?

Turbiditatea vine din latinescul „turbidus” care înseamnă tulburat. Turbiditatea se caracterizează gradul de impuritate, adică prezenţa unor particule de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie şi care sedimentează (se depune) în timp..

Din ce se compun aceste particule care compun turbiditatea apei potabile – produsele de eroziune a solului datorită torentelor sau a creşterii debitului rîurilor în perioade ploiose( argilă, nisip, nămol, microorganizme, viruşi, bacterii, paraziţi ş.a.)

În aşa situaţii Staţia de Tratare a apei nu poate prelucra apa brută din rîu cu indici mai mari de 490 unităţi nefelometrice de turbiditate – conform proiectului. Soluţia în aceste situaţiii este sistarea alimentării localităţii pînă la remedierea problemei şi excluderea riscurilor de pătrundere a apei necalitative în sistemul de alimentare, riscurilor unor dereglări gastro-intestinale.

De aceea laboratorul întreprinderii şi Centrul de Sănătate Publică din oraş ţin strict la control, respectarea cerinţelor privind corespunderea calităţii apei potabile la nivel corespunzător conform normativelor în vigoare.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: