UE oferă încă 1.5 mln EURO pentru modernizarea infrastructurii în regiunile UNGHENI și CAHUL

Uniunea Europeană și PNUD îmbunătățesc infrastructura pentru a atrage mai multe investiții în regiunile Cahul și Ungheni

Fiecare dintre cele patru inițiative va beneficia de suport financiar cuprins între 200.000 și 550.000 de euro, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Uniunea Europeană oferă 1.5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii pentru a atrage investiții în regiunile Cahul și Ungheni.

Centru tehnologic pentru inovare și producție la Sculeni și un Hub industrial renovat la Ungheni

UNGHENI. Potrivit Primărie municipiului Ungheni, un hub industrial va fi renovat la Ungheni, datorită implicării GȚ „Alcaz Gheorghe Andrei” și suportului acordat de Uniunea Europeană.

Această inițiativă va beneficia de un suport financiar de 250.000 de euro, acordat prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Astfel, vor apărea oportunități semnificative pentru producătorii autohtoni, va fi creat un mediu propice pentru dezvoltarea eficientă a start-up-urilor din municipiu. Vor fi puse la dispoziție 13 000 de metri pătrați de spațiu, oferind astfel șansa pentru ca antreprenorii naționali să-și dezvolte afacerile și să contribuie la creșterea economică a regiunii.

SCULENI. Potrivit lui Ion Bodrug, director al Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale, în viitorul Centru Tehnologic pentru Inovare și Producție din Sculeni urmează a fi instalată o linie robotizată care va produce senzorii de transmitere de date la distanță, dar și instruiri practice împreună cu susținerea tinerilor pentru dezvoltarea start-upurilor prin testarea reală a produselor elaborate.

Această inițiativă va beneficia de un suport financiar de 550 000 de euro, acordat prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Piață agroalimentară regională la Cahul și modernizarea centrului local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche

CAHUL. În Capitala de Sud a Republicii Moldova – municipiul Cahul, pe strada Dunării nr. 6, va fi amenajată o piațaă agroalimentară regională

Această inițiativă va beneficia de un suport financiar de 550 000 de euro, acordat prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

CRIHANA VECHE. Administrația publică locală din Crihana Veche v-a beneficiat de un grant în valoare de 200 000 euro pentru lucrările de amenajare și îmbunătățire a accesului rutier la „Centrul de Dezvoltare a Afacerilor Locale Crihana Veche”

Fiecare dintre cele patru inițiative va beneficia de suport financiar cuprins între 200 000 și 550 000 de euro, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

„Astăzi, sărbătorim încă o etapă importantă în parcursul programului – acordarea a patru certificate, în valoare totală de 1.5 milioane de euro.

Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”

a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport financiar, desfășurată pe 24 ianuarie 2024.

„Importanța atragerii de noi companii în regiuni se extinde dincolo de câștigurile economice și financiare imediate – deoarece noile companii contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor și la reducerea ratei șomajului.

În același timp, autoritățile publice locale din regiunea Ungheni și Cahul vor beneficia de creșterea veniturilor locale, care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale”

Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova.

Inițiativele au fost selectate printr-o competiție deschisă și urmăresc să contribuie la mobilizarea de noi investiții, sprijinirea start-up-urilor, crearea de locuri de muncă și promovarea tehnologiilor inovatoare prin atragerea de afaceri competitive la nivel local.

Aceasta depinde de existența unei infrastructuri publice viabile precum accesul la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze naturale, rețele rutiere etc.

„Centrul Tehnologic pentru Inovare și Producere pe care îl vom înființa va fi specializat în producția de microelectronice exclusiv pe bază de surse regenerabile de energie.

Așadar, punem Sculeni pe harta comunităților cu potențial de creștere. Sperăm, cât mai mulți localnici să obțină locuri de muncă în acest nou Centru și de asemenea muncitori cu înaltă calificare vor face naveta la Sculeni, care va avea doar câștiguri de luat” 

Olga Oncea, Directoarea Administrativă a companiei care își propune să creeze Centrul.

„Această inițiativă își propune să susțină dezvoltarea economică și să creeze noi locuri de muncă în Crihana Veche. Sperăm ca acest centru de afaceri să găzduiască afaceri și startup-uri mai competitive, lansate în special de femei antreprenoare, tineri”

Igor Miclauș, primarul localității Crihana Veche.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns