[INTEGRARE și REINTEGRARE] R. Moldova și Ucraina au semnat 7 protocoale privind controlul comun la frontiera MD-UA

Șefii celor patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina au semnat protocoale interinstituționale cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat (rutier):

  1. PTF Briceni – Rossoșani – controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei;
  2. PTF Criva – Mămăliga – controlul în comun fiind efectuat pe ambele teritorii;
  3. PTF Giurgiulești – Reni – controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei;
  4. PTF Larga – Kelmențî – controlul în comun fiind efectuat pe ambele teritorii;
  5. PTF Palanca – Maiaki – Udobnoe – controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Republicii Moldova;
  6. PTF Pervomaisc – Kuciurgansegmentul central al frontierei de stat MD-UA pe segmentul transnistrean, controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei.
  7. PTF Platonovo – Goianul Nou – segmentul central al frontierei de stat MD-UA pe segmentul transnistrean, controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei.

Din partea Republicii Moldova au semnat șefa adjunct a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Diana Salcuțan și directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan, din Ucraina au fost șeful Serviciului de Frontieră de Stat Serhiy Deineko și șeful Serviciului Vamal de Stat Serhii Zvyagintsev. 

Semnarea celor șapte protocoale a avut loc în data de 21 decembrie 2023, în punctul de trecere a frontierei comun „Palanca – Maiaki – Udobnoe”.

La eveniment, în format de videoconferință, au participat Prim-ministrul Dorin Recean și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal.

„Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esențial spre aderarea la UE”

Prim-ministrul Dorin Recean în discuția cu omologul său.

De asemenea, oficialii au convenit să promoveze în continuare dialogul bilateral și să intensifice colaborarea pe segmentul securității regionale.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuare a „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană.

Pe parcursul perioadei de peste un an, circa 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat Republica Moldova. 

Omologii s-au referit și la proiectele comune de infrastructură, între care demararea lucrărilor de construcție a podului Coșăuți – Yampil, precum și creșterea capacității de transportare și stocare a gazelor naturale în țara vecină.

În aceași ordine de idei, informăm că conform HG 960/2017 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 109 din 9 iunie 2017 privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat MD-UA, pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene (segmentul transnistrean) urmau a fi organizate trei puncte comune de trecere a frontierei:

  • PTF (auto) Pervomaisc – Cuciurgan (raionul Slobozia);
  • PTF (feroviar) Novosaviţkoe – Cuciurgan (raionul Slobozia);
  • PTF (auto) Goianul Nou – Platonovo (raionul Dubăsari).

Istoricul controlului comun pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat MD – UA:

La data de 11 martie 1997, în municipiul Chişinău, a fost semnat „Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene”.

Acordul prevede organizarea controlului în comun în următoarele puncte de trecere a frontierei de stat: 

  • PTF Criva – Mamaliga
  • PTF Medveja – Zelionaia
  • PTF Larga – Kelmenţî
  • PTF Briceni – Rossoşanî
  • PTF Giurgiuleşti – Reni
  • PTF Udobnoe – Palanca – Maiaki
  • PTF Pervomaisk – Cucirgan

În perioada anilor 1997 – 2001, controlul în comun se realiza în cele 7 puncte de trecere a frontierei de sta pe teritoriu Ucrainei cu excepţia punctului de trecere Udobnoie – Palanca – Maiaki, unde controlul se desfăşura pe teritoriul Republicii Moldova.

În noiembrie 2001 partea ucraineană în mod ultimativ a indicat parții moldovenești părăsirea punctelor de trecere de pe teritoriul său şi s-a retras din punctul de trecere Palanca. 

În prezent controlului în comun se efectuează în punctele de trecere rutiere:

  • PTF Criva – Mamaliga
  • PTF Larga – Kelmenţî
  • PTF Briceni – Rossoşanî
  • PTF Giurgiuleşti – Reni
  • PTF Palanca- Udobnoe – Maiaki
  • PTF Pervomaisc – Cuciurgan

Deja în 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea 109/2017 Legii nr. 109 din 9 iunie 2017 privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Ulterior și Guvernul Republicii Moldova aprobă Hotărârea de Guvern 960/2017 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 109 din 9 iunie 2017 privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal
și privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Ambele proiecte prevăd că pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene (segmentul transnistrean) vor fi create trei puncte comune de trecere a frontierei:

  • PTF (auto) Pervomaisc – Cuciurgan (raionul Slobozia);
  • PTF (feroviar) Novosaviţkoe – Cuciurgan (raionul Slobozia);
  • PTF (auto) Goianul Nou – Platonovo (raionul Dubăsari).

Mecanismul controlului comun în punctul de trecere a frontierei de stat MD-UA în PTF Pervomaisc – Cuciurgan și care va fi aplicat și PTF Novosavițcaia – Cuciurgan

Mecanismul controlului comun în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan” prevede că, toate persoanele care traversează frontiera de stat prin PTF Pervomasisc – Cuciurgan și PTF Novosavițcaia – Cuciurgan, inclusiv și cetăţenii Republicii Moldova şi cei străini, rezidenţi în regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina, beneficiază de Mecanismul controlului comun din cele două puncte prevede că, toate persoanele ce vor traversa frontiera de stat prin acest punct de trecere, inclusiv și cetăţenii Republicii Moldova şi cei străini, rezidenți în regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina a Republicii Moldova, beneficiază de serviciile acordate de către Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Fără trenuri în regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina

Amintim că la 22 august 2022, a fost finalizat tronsonul de cale ferată Basarabeasca (MD) – Berezino (UA) care exclude total circulația trenurilor prin regiunea transnistreană.

Relansarea circulației pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca a transformat stația Basarabeasca într-un hub logistic internațional, prin intermediul căruia este asigurată conexiunea porturilor Iujnîi, Odesa, Cernomorsk, Cetatea Albă, Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța.

Totodată, acest lucru ar duce la sporirea securității mărfurilor transportate pe teritoriul Republicii Moldova și excluderea tranzitării eșaloanelor feroviare a segmentului de cale ferată amplasat pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova.

Cu alte cuvinte, relansarea circulației marfarelor pe segmentul feroviar Odesa – Cetatea Albă – Arciz – Berezino – Basarabeasca – Giurgiulești va stopa tranzitarea segmentul Odesa – Cuciurgan – Tiraspol – Tighina (controlat de separatiștii din Tiraspol).

Vedeți și:

Din Chișinău sau Giurgiulești spre Odesa ocolind regiunea transnistreană

Tronsonul strategic de cale ferată ce face legătură dintre porturile din Odesa cu porturile Giurgiulești (MD) și Galați (RO), inclusiv cu Chișinău, Ungheni și mai departe cu Uniunea Europeană, a fost reconstruită după 25 de ani.

Mai multe editoriale la subiectul așa numitelor provocări de la Tiraspol cât și despre greșelile mai multor factori și media din dreapta Nistrului:

Vedeți mai multe articole la subiectul Reintegrării teritoriale a Republicii Moldova:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

9 trackback-uri / pingback-uri

  1. [REINTEGRARE] RECORD – peste 70% din exporturile și 56% importurile din regiunea transnistreană sunt în UE - Știri din regiunea Ungheni
  2. [REINTEGRARE] Chișinăul CERE Tiraspolului eliberarea necondiționată a jurnalistei Viorica Tătaru - Știri din regiunea Ungheni
  3. [REINTEGRARE] Briefing susținut de VPM Oleg Serebrian și Ambasadorul UA cu Misiuni Speciale responsabil de dosarul transnistrean - Păun Rohovei - Știri din regiunea Ungheni
  4. [REINTEGRARE] Peste 357 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin actele R. Moldova - Știri din regiunea Ungheni
  5. Peste 182 mln MDL din bugetele naționale de asigurări medicale și sociale alocați în 2023 beneficiarilor din regiunea transnistreană - Știri din regiunea Ungheni
  6. Peste 2 370 agenți economici din regiunea transnistreană sunt înregistrați la ASP - Știri din regiunea Ungheni
  7. Dinamica obținerii polițelor RCA și permiselor de conducere către locuitorii din regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina - Știri din regiunea Ungheni
  8. La Chișinău s-a desfășurat primul Forum de Reintegrare a Republicii Moldova (II) - Știri din regiunea Ungheni
  9. [REINTEGRARE] Elevii liceului Evrika din Râbnița au adus daruri copiilor de la școala internat din Popencu, controlată temporar de Tiraspol - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns