Gheorghe FILIPOVICI – un exemplu remarcabil de devotament

Notă: Interviul cu Gheorghe Filipovici, primarul comunei Boghenii Noi, a fost realizat de ungheneanca Liuba Tofan și publicat pe portalul NEWS.UNGHENI.ORG.

Într-un colț liniștit al raionului Ungheni, o poveste de angajament și consecvență strălucește prin figura unui primar cu o carieră în slujba comunității de peste 12 ani. Zi de zi, timp de mai bine de un deceniu, acesta parcurge 11 kilometri pe jos pentru a ajunge la primărie, un gest neobișnuit într-o eră a mașinilor de serviciu și a du-te-vinului cotidian.

Născut în pitoreasca localitate Boghenii Vechi, la data de 21 iunie 1951, parcursul vieții sale a fost unul marcat de diversitate. Cu educație în domeniul medical și experiență în rândurile militare, omul Gheorghe Filipovici a trecut prin multiple roluri – de la profesor la director al Bazei Turistice din orășelul Cornești.

Dar ceea ce impresionează cu adevărat este angajamentul său față de comunitate și rolul de primar, pe care l-a îndeplinit cu pasiune și perseverență timp de 12 ani.

Povestea acestui primar cu siguranță este una inspirațională, ilustrând că succesul în slujba comunității nu se măsoară în termeni materiali.

Prin dedicare sa față de locuitorii comunei și prin exemplul său de integritate, acest primar reprezintă o lumină de inspirație pentru toți cei ce împărtășesc visul unei comunități mai bune și mai unite.

Dle Primar, am dori să aflăm mai multe despre omul Gheorghe Filipovici?

În satul de baștină am absolvit 8 clase, iar în anul 1970 am finalizat cu succes Școala Medicală din Tighina (refugiată din calea războiului de pe Nistru în municipiul Ungheni). Tot în anii ‘70 am făcut parte din Flota Maritimă de Nord a Armatei Sovietice.

La întoarcerea în satul natal am început activitatea în calitate de șef al punctului medical din localitate sau cum i se mai spune în prezent – Centrul Medicilor de Familie. După 2 ani de activitate m-am transferat la gimnaziul din sat unde am activat ca profesor de educație fizică, în paralel făcând studii la Institutul Pedagogic „Ion Creangă”.

Din 1980 până în 2000 am fost director la Baza Turistică Raională din orașul Cornești, chiar și acum îmi amintesc cu mândrie de acei ani.

Centrul nostru de turism în acea perioadă a fost unul dintre cele mai bune din republică, fiind în permanentă concurență cu Chișinău și Bălți.

Ce v-a inspirat să alegeți calea funcționarului public după o experiență atât de bogată în alte domenii?

Un prieten din copilărie m-a convins să mă implic în activități comunitare, chiar și acum îmi amintesc cum a venit la mine acasă și mi-a zis – „Gheorghe, hai cu mine la primărie ca să facem ceva împreună pentru satul nostru”.

Cred că acesta a fost primul impuls, atunci când am început să mă implic mai activ în comunitate, școala era într-o stare deplorabilă, ploua în clase, iar bugetul primărie era aproape zero. Nu erau surse financiare nici pentru salarii, profesorii veneau plângând că nu aveau bani pentru  masa de sărbătoare, fiind ajun de Paște. Singura soluție a fost să împrumut bani de la persoane juridice ca să achit salariile la profesori.

La scurt timp am câștigat un proiect și am construit școala din Bogheni Noi, copiii de la noi din sat erau nevoiți zilnic să facă naveta cu autobuzul ca să învețe la Cornești, 6km doar într-o direcție.

Fiind președinte al Agenției de implementare, cum era în acele timpuri, numai cu banii din Fondul de investiții și cu suportul băștinașilor am reușit să facem drumurile în Poiana și să renovăm grădinița din Bogheni Noi.

Dle Filipovici, cum a debutat parcursul dumneavoastră ca primar?

În 2011 am candidat pentru prima dată la funcția de primar și din primul tur am câștigat încrederea electoratului.

În acel mandat obiectivul prioritar a fost renovarea școlilor din Măgurele și Sinești care în acea perioadă erau în componența Boghenilor, și unde timp de 3 ani copiii nu au avut căldură în școală.

După lucru mă duceam seara și lucram împreună cu meșterii la renovarea școlii. Pe atunci nu prea erau proiecte, eram obligați să facem totul cu forțele proprii.

În următoarele mandate mi-am propus ca scop să dezvolt infrastructura din comună, și am reușit să fac drumurile care nu erau nici în varianta albă.

În acest mandat am reușit să construiesc apeductul și am instalat iluminat stradal. În aceste proiecte majore de infrastructură nu am cerut contribuție financiară de la oameni, iar colegii primari îmi ziceau că procedez greșit, însă nu am putut, pentru că oamenii din localitate o duc greu.

Mai am de lucru, trebuie să finalizez instalarea iluminatului stradal în toate satele comunei, să fac drumul varianta beton și nu am reușit să aduc apă încă la câteva gospodării, dacă nu voi reuși să finalizez proiectele începute, cred că nu voi fi cu inima împăcată.

Dle Filipovici, este bine cunoscut că un primar este adesea supus criticilor, chiar și din partea celor care l-au ales. Ce înseamnă critica pentru un primar și cum ați făcut față? Care critici le acceptați și care nu?

Oamenii nu știu cât de greu este să găsești un proiect, iar ca să faci ceva pentru sat ai nevoie și de contribuția locuitorilor. Atâtea sunt de făcut! Dar bani de unde?

Vine omul la tine, vrei să-l ajuți, dar cum să facă dacă legile acestea se bat cap  în cap. Cum să-i ajuți în așa situații? Oamenii nu înțeleg că primarii și secretarii nu sunt de vină.

Acum se vorbește mai sus ca să fie lichidate centrele medicilor de familie care se află într-o rază de 4-5km de centrele mai mari.

Acum aș vrea să-i întreb pe cei de sus, cum un bătrân de 70-80 ani să se ducă la Cornești pentru o injecție, că ei sunt majoritatea populației în sate?!

Cu așa legi negândite am rămas fără tineri în sate, dacă mai demult aveam peste 300 de copii în școală, azi avem 108 elevi din 5 sate ale comunei.

Nu avem magazine, oamenii se duc la Cornești după pâine, riscăm să închidem punctul medical, pleacă tineretul din sate.

Merg uneori prin sate și nu mai am cu cine să mă cert, vreau să mă contrazic cu cineva să-mi zică ce am făcut bine și ce am făcut rău pentru comuna noastră, și n-are cine.

Dar cel mai greu pentru un primar este atunci când se schimbă guvernarea. Cum se schimbă conducerea, cum se schimbă și atitudinea față de primar după culoarea politică.

Dle Primar, puteți să ne împărtășiți care sunt obiectivele dumneavoastră pentru dezvoltarea comunei Boghenii Noi?

Finalizarea construcției apeductului, dar în general tot ce ține de infrastructură trebuie să fie la ordinea zilei în orice primărie.

Cel mai mult îmi doresc să atrag măcar încă 5 tineri acasă care să vină cu idei de afaceri și proiecte ca să creăm locuri de muncă și să menținem oamenii în sat.

Așa cum avem la moment „Crama Mircești” și „Avicola Bogheni”. Personal voi merge în genunchi în toate instanțele numai să creăm locuri de muncă pentru săteni.

Nu pot să schimb viața la oameni fără implicarea lor.

Dle Primar, vă mulțumesc pentru timpul acordat!

Interviul cu Gheorghe Filipovici, primarul comunei Boghenii Noi, a fost realizat de ungheneanca Liuba Tofan și publicat pe portalul NEWS.UNGHENI.ORG.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Oleg Malachi - Unghenean devotat, medic și lider Pro-European - Știri din regiunea Ungheni
  2. Interviu cu Ion Țîțu: Transformarea obstacolelor în Oportunități - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns