Declarația Maiei Sandu după întrevederea cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene

Astăzi, 10 noiembrie 2022, Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, efectuează o vizită în Republica Moldova.

După întrevederea dintre Șefa statului Maia Sandu și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost susținută o Conferință de presă.

Vedeți și:

Ulterior, pe pagina Președenției Republicii Moldova, a fost publicat Declarația Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Declarația Maiei Sandu după întrevederea cu Ursula von der Leyen

Stimată doamnă Von der Leyen, dragă Ursula, mă bucur să vă salut la Chișinău!

Vizita Dumneavoastră este una semnificativă pentru noi. Ea vorbește despre dialogul foarte bun și despre relațiile foarte strânse ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pe care le avem pe o perioadă îndelungată, dar în special în ultimii doi ani, în pofida perioadei dificile prin care trecem cu toții. 

O perioadă marcată de războiul Rusiei contra Ucrainei, care este un atac la adresa întregii lumi libere – dar care ne-a unit și ne-a făcut mai solidari ca niciodată. 

Ordinea globală bazată pe dreptul internațional a fost încălcată cu mult cinism și brutalitate, de Federația Rusă, la 24 februarie. Ucrainenii astăzi își apără cu arma în mână patria, viitorul și libertatea. Milioane de femei, copii și vârstnici și-au găsit refugiu în alte țări. Noi i-am ajutat, pe toți cei care au ajuns în Republica Moldova, din prima zi – și tot din prima zi am condamnat acest război. 

Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaștem anexarea teritoriilor sale din Est de către Federația Rusă. Rămânem, totodată, convinși că este nevoie de eforturi și mai mari, de unitate și solidaritate la nivel global, pentru a forța Rusia să plece din Ucraina – doar așa vom reinstala pacea. 

Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi, în Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut considerabil de la începutul războiului.

Războiul a adus țării noastre și enorme prejudicii economice și sociale, pe care le resimte fiecare cetățean. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii – o criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democrației. Și acest „război energetic” se întâmplă nu doar în Republica Moldova.

Autoritățile fac eforturi mari pentru a asigura țara cu resurse energetice și a micșora povara prețurilor la energie asupra oamenilor și a economiei. Și societatea face eforturi – consumatorii casnici, instituțiile și întreprinderile au redus consumul de energie. În luna octombrie, consumul de gaze a scăzut cu 57% și cel de electricitate cu 14%, față de octombrie anul trecut. Oricum, situația este în continuare dificilă și putem face față crizei energetice doar împreună.

Solidaritatea europeană, inclusiv față de țările din vecinătatea Uniunii Europene, este vitală în aceste timpuri de numeroase crize. Doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic și democratic. 

Dragă Ursula, 

Uniunea Europeană ne-a sprijinit mereu, în cele mai critice momente. În ultimii doi ani, marcați de crize consecutive, țara noastră a simțit în special susținerea Uniunii Europene.

Suntem recunoscători Comisiei Europene și statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranșe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistență macrofinanciară.

Mulțumim pentru sprijinul bugetar adițional de 75 de milioane de euro, oferit în luna august pentru a face față cheltuielilor tot mai mari pentru resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din UE prin rețeaua electrică continentală  ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situația actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina și de la Cuciurgan. 

Mulțumim tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Și mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre.

Apreciem asistența oferită prin Facilitatea Europeană pentru Pace: 7 milioane de euro în 2021, pentru consolidarea capacităților medicale și ale geniștilor Armatei Naționale; și 40 de milioane anunțate în 2022, pentru șase domenii de interes – logistică de apărare militară, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană și comunicații tactice. 

Apreciem sprijinul UE la gestionarea crizei refugiaților – și în context voi menționa ajutorul umanitar acordat prin Mecanismul de protecție civilă al UE; detașarea ofițerilor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex – în Moldova; și decizia de a înființa la Chișinău Hub-ul Uniunii Europene pentru securitate internă și managementul frontierelor.

În continuare, mizăm pe consolidarea capacităților forțelor de ordine; precum și pe îmbunătățirea supravegherii frontierei și a capacităților de reacție rapidă; a comunicării și a schimbului și analizei de date; și a capacităților de asigurare a ordinii publice.

La rândul nostru, ne bucurăm că putem contribui la Inițiativa UE Solidarity Lanes pentru Ucraina – care contribuie la asigurarea tranzitului de cereale, alimente și alte bunuri primare din și către Ucraina.

Stimată Doamnă Președintă,

Datorită partenerilor europeni am putut salva mai multe vieți în timpul pandemiei și am ajutat agenții economici să supraviețuiască.

Acum, când războiul a închis mai multe piețe de desfacere pentru producătorii noștri agricoli, Uniunea Europeană le-a venit în ajutor prin eliminarea temporară a taxelor vamale pentru 7 produse agricole moldovenești exportate pe piața UE. Sperăm că următorul pas va fi eliminarea acestor cote la produsele moldovenești și încheierea rapidă a procedurilor de autorizare a exportului produselor de origine animală de la noi pe piața UE, ceea ce va ajuta exportatorii noștri să se integreze și mai mult în economia europeană. 

Programele europene contribuie la crearea de noi afaceri și noi locuri de muncă în localitățile din țară, iar prin proiectele de infrastructură finanțate de UE modernizăm țara și îmbunătățim viața oamenilor.

Chiar acum două zile am participat la inaugurarea unui tronson de drum reabilitat cu sprijin european – la Porumbrei, Cimișlia. Este doar unul din sutele de proiecte realizate în Moldova din fonduri europene și care contribuie la modernizarea țării.

Dragă Ursula,

Noi suntem hotărâți să avansăm pe calea integrării europene, pe care am făcut un pas ferm în primăvara acestui an, atunci când am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. 

Țin să vă mulțumesc Dumneavoastră personal, și colegilor de la Comisia Europeană  pentru sprijinul pe care ni l-ați oferit în obținerea statutului de țară candidată.

Suntem ferm angajați în procesul de reforme care să aducă țara în UE, inclusiv ca să îndeplinim recomandările formulate în opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. Contăm pe o evaluare rapidă în 2023 pentru a lansa negocierile de aderare și pe susținerea statelor membre ale UE în acest parcurs. Iar, în paralel cu procesul de aderare, Republica Moldova va continua să implementeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

De noi toți depinde cât de repede vom porni negocierile de aderare și cât de repede va veni ziua în care Chișinăul va fi nu doar capitala unei țări candidate, ci o capitală europeană.

Noi suntem hotărâți să mergem spre acea zi, pentru că vrem să aducem Moldova în spațiul sigur și prosper al Uniunii Europene. Spațiul în care viața umană și libertatea sunt valori supreme, în care pacea, dialogul și respectul sunt principii fondatoare, iar statele nu sunt atacate pentru calea de dezvoltare pe care o aleg.

Vă mulțumesc.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns