Coridorul feroviar Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari va fi reabilitate cu suportul BERD

Coridorul feroviar Nord – Vest – Sud al Republicii Moldova, care cuprinde sectoarele Vălcineț – Ungheni -Chișinău – Căinari, va fi reabilitat cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În ședința Cabinetului de Miniștri din 4 octombrie 2023, Guvernul a aprobat ratificarea unui Acord de împrumut în valoare de 23 de milioane de euro pentru reabilitarea coridorului feroviar cu o lungime de 446 de km.

Vedeți și:

Coridorul Feroviar Nord – Vest – Sud cuprinde următoarele segmente:

  • segmentul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni (coridorul multimodal IX);
  • segmentul feroviar Ungheni – Călărași – Chișinău (linia europeană de cale ferată E95);
  • segmentul feroviar Chișinău – Revaca – Căinari (conectare la linia de cale ferată Tighina – Basarabeasca – Giugiulești, ocolind segmentul feroviar de 7 km din mun. Tighina / Bender, controlat de regimul separatist de la Tiraspol).

Mijloacele financiare urmează a fi distribuite în două tranșe a câte 12 și, respectiv, 11 milioane de euro și vor fi folosite pentru schimbarea traverselor, a șinelor și a balastului la porțiunile critice. 

Implementarea proiectului va spori gradul de siguranță în traficul feroviar, majorarea vitezei de circulație a trenurilor de pasageri și a celor marfare și va contribui la reducerea timpului de rotație a trenurilor. 

(HG) – Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgenţă – Căile Ferate din Moldova”, semnat la Chișinău la 27 iunie 2023 (număr unic 801/MIDR/2023)

(HG) – Proiect de hotărâre … by News Ungheni

Totodată, proiectul urmărește să asigure creșterea potențialului logistic și de tranzit al Moldovei și sporirea eficienței operaționale a infrastructurii regionale prin reabilitarea infrastructurii feroviare, pentru început a tronsonului feroviar Vălcineț – Bălți – Ungheni, iar apoi, în a doua fază a lucrărilor, a tronsonului Chișinău – Cainari.

De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești.

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

1 trackback / pingback

  1. Mamele neangajate vor fi asigurate medical până la vârsta de 2 ani a copilului - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns