BREAKING NEWS // Rusia a atacat teritoriul Ucrainei. Tancurile și desantul rusesc atacă mai multe fronturi, inclusiv suburbiile or. Kiev

Situația din aceste momente de pe teritoriul Ucrainei este parte componentă al unui amplu război informațional cu aplicarea mijloacelor de foc tradiționale pentru a provoca HAOS și panică

UPDATE 08:30: Răspunsul grănicerilor ucraineni de pe insula Șerpilor la solicitarea Forțele navale Ruse de a se preda

Forțele navale Ruse din Marea Neagră au atacat militar și ocupat Insula Șerpilor din Marea Neagră. 

Datorită eroismului celor 13 grăniceri ucraineni, Volodimir Zelenski anunță că totți militarii aflați pe insulă au fost uciși în atacul rușilor și sunt eroi naționali post-mortem.

UPDATE 08:10: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că la ora 08:00 a zilei de astăzi, 25 februarie 2022, se atestă flux continuu și majorat în următoarele puncte de trecere a frontierei de stat:

  • PTF Criva – Mamaliga sunt peste 100 de mijloace de transport;
  • PTF Giurgiulești – Reni sunt circa 20 de mașini;
  • PTF Palanca – Maiaki – Udobnoe, rândul are o lungime de circa 8 km
  • PTF Tudora – Starokazacie, rândul are o lungime de 2 km;

Detalii – Gestionarea crizei refugiaților ucraineni. IGPF comunică flux majorat în 4 PTF de la hotarul MD – UA

UPDATE 08:00: La data de 24 februarie 2022, la ora 21.00, Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, imediat după obținerea votului unanim în Parlament de instituire a stării de urgență în Republica Moldova, a convocat Comisia pentru situații excepționale.

Detalii – Dispoziția Guvernului nr. 1 din 24.02.2022. Gestionarea Stării de Urgență și condițiile de intrare a refugiaților ucraineni

25 februarie 2022

UPDATE: 21:00: OSCE îşi evacuează misiunea de monitorizare din Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), singurul organism internaţional prezent în Ucraina, a ordonat joi seara evacuarea de urgenţă a misiunii sale de monitorizare din această ţară, din cauza luptelor în curs de desfăşurare, relatează Agerpres.

„Am decis să evacuăm temporar, cât mai curând posibil, toţi membrii” care au fost din 2014 „ochii şi urechile noastre imparțiale pe teren în întreaga ţară”, a scris secretarul general al organizaţiei, Helga Schmid, într-un comunicat citat de AFP. 

UPDATE 13:30, 24 februarie 2022: Trupele militare a Federație Ruse au pătruns și pe teritoriul regiunii Kiev

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei raportează că o coloană de blindate a Federației Ruse a intrat pe teritoriul Ucrainei din direcția Belarus, atacând Punctul de trecere al frontierei Ucraineano – Belarus Vilcha

Grănicerii și polițiștii ucraineni continuă lupta cu forțele inamice în această regiune.

În aceași ordine de idei, sursa informează că au fost efectuate atacuri cu rachete de tip GRAD asupra punctului de trecere a frontierei Mlachivka din regiunea Jitomir.

UPDATE 12:45: 18 persoane au fost ucise după după ce unitatea militară din apropierea satului Lipetsk, raionul Bârzula /  Подільськ, regiunea Odesa, a fost ținta unui atac cu rachete.

Administrația regiunii Odesa informează că 18 persoane (8 bărbați și 10 femei) au decedat în urma unei lovituri asupra unități militare din Lipetsk.

Potrivit Direcției Principale a Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Odesa, începând cu ora 11:00, 6 persoane au fost salvate din dărâmături de către ofițerii SES și internate la Spitalul Orășenesc Podolsk / Bârzula.

Unul dintre supraviețuitori, din păcate, a murit la spital.

Satul Lipetskoye din raionul Bârzula /  Подільськ al regiunii Odesa este amplasată la 31 km de hotarul Republicii Moldova, pe segmentul transnistrean, cu Ucraina

UPDATE 12:00: Canalul de telegram NEXTA LIVE, cu referire la autoritățile din Ucraina, comunică:

  • Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Federația Rusă;
  • Republica Moldova închide spațiul aerian.
  • Cca 40 de soldați ucraineni au murit.
  • Orașul Șciastia / Счастья și Mariupol se află la moment sub controlul Ucrainei și se intensifică luptele pe direcția orașului Harkiv
  • Președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, nu exclude introducerea trupelor militare în Ucraina, în cazul în care Vladimir Putin ar solicita.
  • Forțele armate ucrainene au recucerit Insula Șerpilor din Marea Neagră. De asemenea, este raportat despre doborârea a șaptea avioane militare ale Federației Ruse.
  • Federația Rusă a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra lui localității Brovary, suburbie a orașului Kiev.

UPDATE 10:20: Marele Stat major al Armatei Ucrainenen informează că forțele militare ale Federației Ruse suportă pierderi de tehnică în lângă orașul Harkiv.

Sursa precizează că în jurul orelor 09:15, încă patru tancuri rusești au fost lichidate de Armata Ucraineană.

UPDATE 10:15: A fost publicată cea mai recentă hartă cu punctele de atac de astăzi asupra locațiilor din Ucraina

UPDATE 10:10: Principalele declarații ale Maiei Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (Dumitru Ciorici / Telegram):

  • Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență azi seara în R. Moldova.
  • Tot azi va fi convocată Comisia Sitruații Excepționale pentru a gestiona criza umanitară.
  • A fost dat ordin pentru ca patrularea angajaților MAI să fie intensificată.
  • Sandu solicită cetățenilor R. Moldova care sunt în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de frontieră sunt deschise, cu echipe suplimentate.
  • Sandu: Mai multe curse avia cu destinația Ucraina au aterizat la Chișinău. Vom avea grijă de acești de oameni. Vom ajuta oamenii care au nevoie de oamenii.
  • Sandu: Suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni, refugiați din Ucraina.

UPDATE 10:00: Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, susține un Briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 februarie 2022

UPDATE 09:35: Un avion militar ucrainean a survolat spațiul aerian al României și a aterizat pe Aeroportul din Bacău

Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15,  pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc. 

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.

UPDATE 09:30: Forțele armate Ucrainei informează că au respins un atac al Forțelor armate ale inamicului în regiunea orașului Șciastia / Счастья din regiunea Luhansk.

Sursele ucrainene mai inforează că armata ucraineană a distrus tehnică militară și a lichidat aproximativ 50 de ostași inamici.

UPDATE 09:20: Locuitorii Capitalei Ucrainei – Kiev, de teama bombardamentelor, părăsesc în grabă orașul și se îndreaptă pe direcția Vest.

UPDATE 08:40: Flux sporit de cetățeni ai Ucrainei pe direcția intrare în Republica Moldova prin Punctul de trecere a frontierei Palanca.

Intrare în R. Moldova – PTF Palanca

UPDATE 08:30: Forțele Armate Ucrainene raportează că au distrus două tancuri ale Forțelor militare ale Federației Ruse în apropiere de orașul Șciastia / Счастья, regiunea Luhansk

UPDATE 08:00: Pe rețele apar noi materiale video cu aeroporturi și obiective strategice supuse bombardamentului

Aeroportul din Ivano-Frankivsk

Orașul Mirgorod, regiunea Poltava:

UPDATE: Imagini din Metroul unui dintre cele mai mari orași din Ucraina – Harkiv

UPGADE 07:50: MAEIE roagă cetățenii moldoveni să părăsească IMEDIAT teritoriul Ucrainei

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa.

Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):

  • Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md
  • Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: odesa@mfa.gov.md

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: call.center@mfa.gov.md.

UPDATE 07:45: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate.

UPDATE 07:30: Marele Statul Major al Armatei Ucrainene raportează că trupele ruse atacă obiective militare și aerodromurile de pe teritoriul Ucrainei, începând cu orele 05:00 dimineața a zilei de astăzi

Harta atacurilor Federației Ruse asupra teritoriului său din această dimineață:

Știrea inițială (06:40, 24 februarie 2022): Vladimir Putin anunță că „a inițiat o operaţiune militară” pe teritoriul Ucraini. Motivul – așa numita apărare a locuitorilor din regiunea Donbas

Totodată, Moscova „a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

În aceași ordine de idei, începând cu ora 5:00 dimineață, mai multe surse de pe telegram raportează explozii în regiunile Harikiv, Herson, Donețk, Kiev și desant rusesc în orașul Odesa.

Ulterior, și unii internauți din Chișinău raportează că au sunete asemeănătoare unor explozii, în jurul orelor 5:40, parvenite dinspre răsărit.

Conducerea Ucrainei a convocat de urgență Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) pentru cere instituirea stării de RĂZBOI pe întreg teritoriul ţării.

În scurt timp și Președintele Ucrainei, Volodimyr Zelensky a confirmat atacul asupra Ucrainei.

În aceași oridine de idei, rețelele de socializare au fost invadate cu materiale video despre tacuri asupra a mai multor aeroporturi din Ucraina cât și asupra unor baza militare

Explozie în orașul Dnipro, centul Ucrainei, în apropiere de Donețk:

Atac asupra Zonei Televeziunii centrale a Ucrainei, or. Harkiv:

Aeroportul din Herson, imediata apropiere cu peninsula Crimea:

Novaia Kahovka, regiunea Herson:

Orașul Odesa, imediata apropiere cu Republica Moldova (regiunea transnistreană):

Amintim că în seara zilei de 21 februarie 2022, Liderul de la Kremlin a semnat decretul prin care Federația Rusă recunoaște independența auto-proclamatelor „republici populare Donețk și Luhansk”.

În acealaș decret, se regăsește un articol care specifică trupele regulate ale Federației Ruse vor acorda suport „miliției populare” și locuitorilor regiunilor secesioniste Luhansk și Donețk.

Mai multe informații la acest subiect:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

24 de trackback-uri / pingback-uri

  1. VIDEO! A început Războiul. Putin a atacă cu avioane Ucraina. În Odesa și Mariopol au intrat Flota rusă – CONDE.MD
  2. În Republica Moldova va fi introdusă Stare de Urgență - Știri din regiunea Ungheni
  3. Republica Moldova a închis spațiul aerian - Știri din regiunea Ungheni
  4. Prima Sursă - canalul oficial de informare pe Telegram al Autorităților Republicii Moldova - Știri din regiunea Ungheni
  5. Stare de Urgență pentru de 60 de zile votată unanim de Parlament - Știri din regiunea Ungheni
  6. Criza refugiaților din Ucraina. Situația operativă la frontieră în dimineața a zilei de 1 martie 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  7. LIVE // Conferință de presă susținută de Maia Sandu, Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene, Josep Borrell, și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi - Știri din regiunea Ungheni
  8. Calea Ferată a Moldovei se solidarizează cu refugiații ucraineni și le va asigura transportul cu un tren cu 11 vagoane - Știri din regiunea Ungheni
  9. RO / UA / RU: Regulile sunt egale pentru toți, indiferent de culoarea pașaportului / Правила одинаковы для всех, независимо от цвета паспорта - Știri din regiunea Ungheni
  10. Situația la frontieră: Peste 481 123 de traversări în ultimele 7 zile - Știri din regiunea Ungheni
  11. Cca 170 mașini în PTF Sculeni și 3 km în PTF Palanca. Situația la frontiera R. Moldova la ora 20:00 a zilei de 8 martie 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  12. Situația la frontiera Republicii Moldova la ora 08:00 a zilei de 9 martie 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  13. Situația la frontiera Republicii Moldova la ora 08:00 a zilei de 10 martie 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  14. Ambasada Cehiei la Chișinău informează că Guvernul de la Praga a alocat 2.2 mln de euro pentru gestionarea crizei refugiaților în Moldova - Știri din regiunea Ungheni
  15. Războiul din Ucraina. Numărul străinilor care au intrat pe teritoriul R. Moldova în perioada 24.02 – 16.03.2022 - Știri din regiunea Ungheni
  16. Războiul din Ucraina. Numărul străinilor intrați pe în R. Moldova în perioada 24.02 – 17.03.2022 - Știri din regiunea Ungheni
  17. Hackerii de la „Anonymous” ar fi spart serverele FSB şi dezvăluie o convorbire între Putin şi Şoigu - Știri din regiunea Ungheni
  18. Războiul din Ucraina. Numărul străinilor intrați în R. Moldova în perioada 24.02 – 18.03.2022 - Știri din regiunea Ungheni
  19. Războiul din Ucraina. Numărul străinilor intrați în R. Moldova în perioada 24.02 – 04.05.2022 - Știri din regiunea Ungheni
  20. Igor Grosu și Lilian Carp în vizită de lucru în Ucraina. Prima locație - orașul Bucea - Știri din regiunea Ungheni
  21. Armata ucraineană a trimis după „corabia rusească” fregata rusească „Amiralul Makarov” - Știri din regiunea Ungheni
  22. Stațiunea Șabolat (Сергіївка) din raionul Cetatea Albă, atacat cu rachete ale Federației Ruse - Știri din regiunea Ungheni
  23. Putin „a recunoscut” așa numita „independența” a regiunilor ocupate Herson și Zaporojie - Știri din regiunea Ungheni
  24. Parlamentul a votat Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns