[EDITORIAL] Autobuze SMART vs Marșutși. De ce la Edineț se poate dar la UNGHENI – încă nu?!

La 6 decembrie curent, pe portalul NordNews.md a fost publicat un materialul cu un titlu extrem de sugestiv, în special pentru locuitorii și oaspeții Porții de Vest a Republicii Moldova – municipiul UNGHENI.

Articolul denumit Edineț, tot mai aproape de a deveni cel mai SMART oraș din nordul Moldovei, relatează că pe străzile celui mai nordic municipiu din Republica Moldova vor circula opt autobuze noi cu acces la WIFI și în oraș au fost construite și stații de aștepate moderne.

Totul grație unui proiect de peste 4 milioane de euro finanțat de Uniunea Europeană.

O călătorie cu transportul public nou ar urma să coste până la 5 lei, fiind posibile mai multe modalități de plată: cu cardul și tradițional (cash).

Până aici, nimic iești din comun, luând în considerație finanțarea obținută până în prezent de municipiul Ungheni de la Uniunea Europeană, în special prin programul EU4Ungheni – regiune cheie, dar și numeroșilor parteneri de peste hotare, în special de la frații noștri de peste Prut.

Dar, cea ce ne-a atras nou atenția este faptul că într-un oraș cu o populație de cca 15 mii (15 520 la Recensământul General al Populației și Locuințelor din 2014) s-a reușit, fie și cu suportul masiv al Uniunii Europene, și fie modernizat și înlocuit cu autobuze moderne transportul public de pasageri, atunci la Ungheni, care este considerat „Povestea de Succes” și Poarta de Vest a Republicii Moldova, încă mai circulă prin oraș microbuze învechite din care cad copii la propriu și unele prezintă semne vizibile că s-e râschesc.

Posibil, la Edineț nu a existat un președinte de raion care să își protejeze business-ul, în detrimentul sănătății și confortului cetățenilor. Ori, banii nu au miros și nu descriu chinul în care circulă zilnic cetățenii

Plus la toate, unghenenii s-a expus de mai multe ori despre salubritatea din aceste mijloace de transport, denumite în popor, încă de prin anii ’90, cu termenul de „marșutcă” (tradus din rusă – rutieră)

Poarta de Vest … cu marșutși care se desfac din mers

Totodată, înainte de a iniția elaborarea acestui editorial, am solicitat și opinia Unghenenilor „despre starea transportului public de pasageri din municipiul UNGHENI din ultima perioadă!”

Răspunsurile le puteți afla direct din comentarii:

Amintim că în anii 2020 – 2022, la redacția NEWS.UNGHENI.ORG au venit mai multe mesaje de la locuitorii orașului care ne sugerau să abordăm starea dezastroasă a transportului public de pasageri în municipiul Ungheni și în localitățile din imediata vecinătate.

Potrivit mesajelor, o mare parte din microbuze circulă pe traseele stabilită fără a ține cont de graficul de circulație aprobat de administrația publică locală cât și de starea deplorabilă a mijloacelor de transport.

Urmare, în luna februarie 2020 a fost inițiat un vox populi în grupul UNGHENI de pe facebook prin care am solicitat părerea locuitorilor la acest subiect.

Ulterior, a fost publicat articolul „Ce cred Unghenenii despre transportul urban de pasageri

În aceași ordine de idei, mai amintim că la 18 martie 2022, în municipiul Ungheni a avut loc un caz ieșit din comun: O fetiță de 3 ani a căzut dintr-un microbuz în timp ce se deplasa pe ruta municipală nr. 6.

Ulterior, parlamentarul unghenean Andrian Cheptonar, deputat al fracțiunii majoritare și membru al Comisie permanente Securitate, Apărare și Ordine Publică a informat că a depus mai multe interpelări în adresa ANTA, MIDR, Poliției și Primăriei Ungheni, pentru a le solicita intervenția în acest caz și acest domeniu la general.

În aceași ordine de idei, Unghenenii au inițiat și o PETIȚIE prin care solicită REFORMAREA transportului urban de pasageri

Dar, avem în continuare cea ce avem. Oare cât va mai continua ca Unghenenii să achite tarif de șase [6] lei pentru o călătorie, ca la Chișinău, și să beneficieze de condiții de tot „rahatul”?

Până nu demult, întrebarea rămânea deschisă, dar …. situația la conducerea Consiliului raional Ungheni, în contextul alegerilor locale generale 2023, se va schimba!

În aceași ordine idei, dorim să credem că nu este încă totul pierdut și în viitorul apropiat, situația se va schimba și că „marșușile” vor fi înlocuite cu autobuze.

Cel puțin, acest lucru a fost promis de candidații la funcția de primar al municipiului Ungheni înainte de scrutinul local, inclusiv și de dl. Vitalie Vrabie, candidatul care a învins la alegerile locale 2023 cât și de Eduard Balan, actual viceprimar al municipiului Ungheni.

Noi am fost prezenți la dezbaterile organizate de către Consiliul Național al Teneretului din Moldova la Ungheni și am auzit cu urechile noastre aceste promisiuni.

Autor editorial:

Marin BODRUG, Unghenean,
fondator și administrator al portalului NEWS.UNGHENI.ORG

Vedeți mai multe articola la subiectul transportului de pasageri în municipiul Ungheni:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

4 trackback-uri / pingback-uri

  1. [CARICATURĂ] În sfârșit și la UNGHENI ... . Autobuze SMART vs Marșutși - Știri din regiunea Ungheni
  2. [FOTO] Municipiul Ungheni de la înălțimea zborului de pasăre în toamna 2023 - Știri din regiunea Ungheni
  3. [CONCEPT] Pod pietonal peste Prut la UNGHENI - Știri din regiunea Ungheni
  4. Municipiul Ungheni va avea în SFÂRȘIT transport public de pasageri - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns