Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre virusul West Nile provocat de țânțarilor

În contextul ploilor abundente și temperaturile ridicate și prezența locurilor cu umiditatea sporită favorizează înmulțirea sporită a țânțarilor în țara noastră, fapt ce ar putea să prezinte un pericol iminent pentru sănătatea populației.



Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează despre infecția cu virusul West Nile care poate fi provocat prin înțepătura țânțarilor

Infecția cu virusul West Nile (VWN) este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Contractarea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om. Țânțarul devine infectat cu VWN în urma hrănirii cu sângele animalului bolnav.

Conform datelor Centrului European de prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în anul 2018 au fost raportate 1505 cazuri de infecții cu VWN (Italia – 453, Grecia – 225, România – 216 și altele). Până la această dată a anului curent. cazuri VWN nu a fost raportate, inclusiv și în Republica Moldova.

Totuși, ploile abundente și temperaturile ridicate din această vară, prezența locurilor cu umiditatea sporită favorizează înmulțirea sporită a țânțarilor în diverse zone, inclusiv   în țara noastră, fapt ce ar putea să prezinte un pericol iminent pentru sănătatea populației.

Important de reținut! Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Deși infecția poate apărea la orice vârstă, boala are un debut mai sever la persoanele cu deficiențe imune și cele cu vârsta de peste 50 ani.

Manifestările clinice ale infecției cu VWN sunt diverse – de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Atenție! De vigilență sporită, ce impune solicitarea asistenței medicale sau prezentarea imediată la medic,  trebuie să dați dovadă în cazurile în care apar manifestări clinice alarmante, precum:

  • stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;
  • febra ridicată (380-400C) însoțită de durere de cap intensă;
  • dureri de gât, mușchi și articulații;
  • sensibilitate crescută la lumină.

Cum ne protejăm de țânțari?

  • Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizați plimbările în timpul nocturn.
  • Utilizați substanțe chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) când sunteți în aer liber.
  • Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.
  • Montați plase antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.
  • Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel veți preveni înmulțirea țânțarilor care își depun ouăle în apa stătătoare.
  • Desecați acumulările de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanați subsolurile inundate din blocurile de locuit, etc. Apariția țânțarilor în apartamente este legată de înmulțirea lor în masă și în subsolurile inundate, unde apa poluată se acumulează în cantități mari.
  • Asigurați revizia sistematică a rețelelor de apeduct și canalizare, cu repararea imediată a lor și evacuarea permanentă a apei care se acumulează în subsolurile blocurilor de locuit.
  • Evacuați regulat gunoiul menajer.

Important de reținut!  Respectarea recomandărilor sus-menționate va diminua numărul populațiilor  de țânțari și riscul de infectare a populației cu virusul West Nile.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022574580

Pentru mai multe detalii, contactați la tel.: 022574702


Fii primul care comentează

Lasă un răspuns