17 noiembrie – Ziua Mondială a copiilor nascuți prematur

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen.

Forța lor, iubirea părinților, dar și devotamentul și implicarea medicilor si asistentelor medicale de Neonatologie care îi îngrijesc sunt sărbătorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondiala a Prematurității.

„Aceşti bebeluşi se nasc prea repede, însă ei nu vin pe lume pentru a muri”

dr. JoyLawn, MD of Save the Children International.

Această zi a fost recunoscută de oficialități încă din 2011 prin inițiativa Organizației EFCNI (Fundația Europeană pentru îngrijirea copiilor nou-născuți) care apară interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora.

Culoarea simbolică a acestui eveniment este violet.

În aceasta zi, organizațiile și asociațiile internaționale își propun sa crească gradul de conștientizare a populației asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate.

Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcina au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arata o forța ieșită din comun și reușesc sa recupereze mult.

Ziua Mondială a Copilului Prematur a fost marcată pentru prima dată şi în Republica Moldova în anul 2014

Adaptarea nou-născutului prematur la viață extrauterina se realizează în condiții de dificultate, atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți, iar aceste probleme merită a fi aduse în atenția publicului larg și nu în ultimul rând trebuie să prevenim răspândirea fenomenului de prematuritate.

În Republica Moldova, toate gravidele care au un risc major de naștere la termene mai mici de 32 de săptămâni, sunt referite în două din maternitățile cu secții de terapie intensivă neonatală bine înzestrate:

  • IMSP Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului
  • Centrul Perinatologic Municipal al Spitalului Clinic Municipal Nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chișinău.

Șansele de supraviețuire ale copilului prematur sunt substantial îmbunătățite daca este îngrijit într-o secție de terapie intensiva neonatala în care exista echipamente si tehnologii moderne, dar mai ales medici si asistente medicale bine pregătiți în îngrijirea prematurilor și a nou-nascuților în stare critică.

Articolul, însoțit de plecăciune până la pamânt și de un mare MULȚUMESC, este adresat doamnelor Ludmila Pânzari, Inna Sârghi, Aliona Pisarenco, Doina Haidarlâ, Svetlana Scutelniciuc, Victoria Verejan, Tatiana Gorea și celorlalți medici de la Centrul Mamei și Copilului care luptă 24/24 pentru viața copiilor născuți prematur!

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

3 trackback-uri / pingback-uri

  1. Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Internaționale a asistentului medical și a moașelor - 12 mai - Știri din regiunea Ungheni
  2. Minune la Institutul Mamei și Copilului. 9 cupluri de gemeni au venit pe lume săptămâna trecută - Știri din regiunea Ungheni
  3. Secția chirurgie nou-născuți din cadrul Institutul Mamei și Copilului inaugurată după reabilitarea capitală - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns