Premieră în procesul de reintegrare: Angajații Oficiului Ombudsmanului au efectuat o vizită la Penitenciarul din Hlinaia, raionul Grigoriopol

În premieră pentru procesul de reintegrare, angajații Oficiului Avocatului Poporului au efectuat o vizită de lucru în Penitenciarul din satul Hlinaia, raionul Grigoriopol (УИН-1).

Penitenciarul este controlat de structurile secesioniste de la Tiraspol.

În cadrul vizitei, Veaceslav Ursu, șeful reprezentanței Varnița al Oficiului Avocatului Poporului, a avut posibilitatea să se întâlnească și să discute cu o persoană deținută ilegal de regimul de la Tiraspol.

Comunicatul Oficiului Avocatului Poporului:

Conform standardelor internaționale general acceptate de Republica Moldova, în cazul restricțiilor pentru drepturile omului impuse pe un anumit teritoriu, Avocatul Poporului (Ombudsmanul) monitorizează respectarea drepturilor omului pe întreg teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

În exercitarea mandatului său privind la monitorizarea, documentarea, raportarea, sensibilizarea cu privire la drepturile omului pe teritoriile aflate în afara controlului guvernamental, Ombudsmanul, în calitate de mecanism independent față de guvern, întreprinde o varietate de acțiuni  în domeniul protejării drepturilor omului, nemijlocit aspectele ce țin de dreptul la siguranță, securitate și acces.

În situația în care Avocatul Poporului (Ombudsmanul) nu are acces liber în localitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender / Tighina, teritoriu efectiv necontrolat de autoritățile statului, pentru a interveni în diferite situații legate de asigurarea drepturilor și libertăților omului în această regiune a țării, comunicarea cu entitățile de la Tiraspol rămâne a fi un instrument vital de important.

Astfel, în rezultatul dialogului dintre  șeful reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului, Veaceslav Ursu și împuternicitul pentru drepturile omului de la Tiraspol Veaceslav Cosinschi, la data 20 septembrie 2022, reprezentantul Ombudsmanului  a efectuat o vizită în Penitenciarul din satul Hlinaia, raionul Grigoriopol (УИН-1) subordonat entităților din stânga Nistrului, unde a avut posibilitatea să se întâlnească cu deținutul Petiș Mihail.

În timpul vizitei, șeful reprezentanței Varnița, a avut acces la cartela medicală a deținutului Petiș Mihail unde sunt înregistrate investigațiile și examinările medicale, precum și tratamentul deținutului.

Amintim, că orice interacțiune a Avocatului Poporului cu reprezentanții structurilor de la Tiraspol este întreprinsă în corespundere cu Principiile de la Paris și nicidecum nu poate fi interpretată ca o legitimizare a acestor entități.

Vedeți mai multe articole la subiectul Reintegrării teritoriale a Republicii Moldova:

și mai multe Editoriale la subiectul așa numitelor provocări de la Tiraspol cât și despre greșelile mai multori factori și media din dreapta Nistrului:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

3 trackback-uri / pingback-uri

  1. Peste 1675 de elevi studiază în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina - Știri din regiunea Ungheni
  2. Criza energetică: Chișinăul a solicitat Tiraspolului convocarea unei noi reuniuni în formatul „1+1” - Știri din regiunea Ungheni
  3. Procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol și drepturile omului în regiunea transnistreană - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns