Podul peste râul Gârla Mare de pe traseul R16 Ungheni – Sculeni (Medeleni) a fost reconstruit

Lucrările de reparație a podului pe drumul R16 Ungheni – Sculeni – Fălești, km 62.38, au fost finalizate în doar 6 luni, iar circulația a fost deschisă.

La evenimentul de deschidere, au participat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, conducerea ASD, antreprenorul și alți reprezentanți responsabili de acest proiect.

Amintim că podul a intrat în reparație la începutul lunii iunie 2023. Vedeți mai multe articole la acest subiect:

Administrația de Stat a Drumurilor depune eforturi susținute pentru a optimiza semnificativ termenul de implementare a obiectivelor, cu scopul de a minimiza disconfortul și a asigura maximă fluiditate, confort și siguranță.

Podul de șosea peste r. Gârla Mare a fost construit la sfârșitul anilor – 60 ai sec. XX.

Astfel, în anul 2020 specialiștii „INTEXNAUCA” S.R.L au realizat o expertiză a podului amplasat pe drumul auto R16 Ungheni – Sculeni – Fălești, km 62.376.

În cadrul expertizării s-au depistat defecte, distrugeri și neajunsuri care au dus la starea nesatisfăcătoare a podului, impunând necesitatea construcției unui pod nou în conformitate cu cerințele actuale ale documentelor normative în vigoare.

Podul, situat în apropierea localității Medeleni din raionul Ungheni, are o lungimea de 27.82 m și 3 deschideri de 7.5 m – 6.8 m -7.18 m.

În procesul de reparație au fost utilizate piatră spartă din granit LA20, aproximativ 256 m3, și piatră spartă din calcar LA30, în jur de 607.83 m3.

De asemenea, în scopul creșterii nivelului de siguranță, podul a fost dotat cu bariere metalice de protecție atât rutiere cât și pietonale, indicatoare rutiere, marcaje și alte elemente care conferă siguranță și confort la trafic.

Valoarea contractuală a lucrărilor este de aproximativ 13 583 535.57 lei, bani alocați din mijloacele Fondului Rutier.

În concluzie, podul din proximitatea satului Medeleni, comuna Petrești, raionul Ungheni, este de o importanță și  însemnătate socio-economică majoră, având în vedere că asigură legătura către punctul de trecere a frontierei MD – EU / RO din Sculeni.

În anul 2023, punctul vamal Sculeni a fost traversat de aproximativ 754 000 de unități de transport și 2.2 milioane de pasageri.

Acesta va asigura continuitatea căilor rutiere, consolidarea rețelei de drumuri publice, fluiditate, iar reabilitarea acestuia reprezintă un factor esențial pentru dezvoltarea relațiilor comerciale regionale și contribuie semnificativ la creșterea coeziunii economice și sociale în zonă.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

1 trackback / pingback

  1. Postul vamal Sculeni a fost inaugurat după modernizare - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns