Peste 1675 de elevi studiază în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina

Situația din cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană și municipiul Bender / Tighina se află la un control permanent atât din partea Ministerului Educației și Cercetării, cât și a Biroului politici de reintegrare.

Desfășurarea procesului educațional într-un mediu atractiv și sigur pentru copii, securitatea corpulului didactic și administrația în cele 8 instituții de învățământ preuniversitar cu predare în limba română sunt o prioritate absolută a instituțiilor constituționale menționate supra

Potrivit Biroului politici de reintegrare, grație eforturilor constant depuse de către autoritățile de la Chișinău și administrația instituțiilor de învățământ, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de activitate a cadrelor didactice și a elevilor, în anul 2022 se atestă continuarea unei tendințe pozitive de ușoară creștere a numărului de elevi.

Astfel, în cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina, studiază în prezent 1677 de elevi.

În anii precedenți, în cele opt instituții își făceau studiile 1650 elevi în anul 2021, 1573 în 2020 și 1547 în anul 2019.

Cele 8 instituții cu predare în limba română care activează în regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina:

  • Liceul Teoretic „Eugen Doga” din Râbnița (până la 1 martie 2022, instituția a purtat numele de Liceul Teoretic „Evrika” din Râbnița);
  • Gimnaziul Roghi, comuna Molovata Nouă, raionul Dubăsari;
  • Gimnaziul Corjova, comuna Corjova (satele Corjova și Măhala), raionul Dubăsari;
  • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, refugiat în comuna Corjova, raionul Dubăsari;
  • Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoripol, refugiat în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari;
  • Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, mun. Tiraspol;
  • Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender, mun. Tighina;
  • Gimnaziul-internat pentru copii orfani din Bender, mun. Tighina.

În context, autoritățile de la Chișinăul își exprimă un interes justificat pentru deschiderea/ reorganizarea și a altor instituții de învățământ în regiune, în conformitate cu rigorile în vigoare, pentru a diversifica oferta educațională pe malul stâng al r. Nistru și în mun. Bender / Tighina.

Acest lucru va permite extinderea bunelor practici pentru desfășurarea unui proces educațional, în conformitate cu exigențele Codului Educației al Republicii Moldova și standardele internaționale ce oferă accesul la un mediu educațional legal și de perspectivă pentru tinerii studioși din regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina.

Vedeți mai multe articole la subiectul Reintegrării teritoriale a Republicii Moldova:

și mai multe Editoriale la subiectul așa numitelor provocări de la Tiraspol cât și despre greșelile mai multori factori și media din dreapta Nistrului:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Limba ROMÂNĂ – unica stăpână. Deputații PAS au înregistrat un proiect pentru înlocuirea sintagmei „moldoveanească” cu „ROMÂNĂ” - Știri din regiunea Ungheni
  2. [REINTEGRARE] Noi măsuri unilaterale la adresa școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns