Onor la Sfântul TRICOLOR: 27 aprilie – Ziua drapelului de Stat al Republicii Moldova

De 33 ani, la 27 aprilie sărbătorim Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova – Sfântul Tricolor.

De 33 ani, cele trei culori sfinte a românilor – albastru, galben, roșu, flutură falnice pe catargele din stânga Prutului.

De 33 de ani, a fost restabilit adevărul istoric.

Sfântul Tricolor reprezintă simbolul național al tuturor românilor, indiferent că locuiesc în Republicii Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

La 27 aprilie 1990, încă RSSM, sfântul Tricolor desemnat oficial în 1990 ca Drapel de Stat al Republicii Moldova de către deputații primului Legislativ ales în mod democratic.

Drapelul de Stat sau Sfântul Tricolor simbolizează trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, parte a națiunii române, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor statului Republica Moldova.

Art. 2 alin. (1) al legii nr. 217/2010 – „Drapelul de Stat reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului”





    Conforma legislației naționale, Sfântul Tricolorul este arborat pe edificiile instituțiilor oficiale ale statului, la ceremonii și solemnități, și însumează toate aspirațiile spre libertate și democrație ale cetățenilor noștri, de afirmare plenară și consolidare a statalității Republicii Moldova.

    Vedeți Legea nr. 217 / 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova

    Totodată, cadrul juridic privind simbolurile publice îl constituie Constituția Republicii Moldova, Legea nr. 217 / 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova, Legea nr. 86 din 28.07.2011 cu privire la simbolurile publice, precum și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

    Legea cu privire la simbolurile publice reglementează raporturile juridice care țin de înregistrarea, protecția juridica și utilizarea simbolurilor publice aferente domeniilor: heraldic, vexilologic, imnologic, sigilografic, faleristic și uniformistic.

    Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
    Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
    Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

    Fii primul care comentează

    Lasă un răspuns