Incident cu „iz politic” la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Romanovca, r. Ungheni

Un incident cu caracter „politico-religios” a avut loca astăzi la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Romanovca, raionul Ungheni.

Biserica menționată supra este subordonată canonic Mitropoliei Basarabiei al Patriarhiei Române.Potrivit parlamentarul fracțiunii PPDA și ex-Ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, originar din raionul Ungheni, „activiștii unui partid politic anti-românesc (cu steluță), au tăbărât astăzi asupra biserici creștin-ortodoxe ce aparținând Mitropoliei Basarabiei din localitatea Romanovca, r. Ungheni”

Totodată, deputatul mai comunică următoarele:

„Astăzi, poliția și câțiva activiști ai PSRM au încercat să intre prin efracție în biserică pentru a da jos de pe turle tricolorul românesc, semn al susținerii României și a continuității istorice.

Bătăușii socialiști au venit însoțiți de poliție, având pretenția că ar păzi în acest fel ordinea publică, ceea ce este o aberație și o provocare din partea actualei guvernări.

Avertizez că orice acțiune de vandalizare a bisericii sau agresiune contra slujitorilor săi va avea consecințe penale.

Voi cere astăzi MAI să se oprească aceste acțiuni ilegale și să pedepsească acei polițiști care-și permit să dea indicații preoțimii, provocând la dezordine publică.

Socialiștilor le-ar place să controleze totul în RM, inclusiv bisericile, istoria și sufletul național. Lor nu le dă pace tricolorul României, același tricolor care este și drapel național în RM și care reprezintă un semn de identificare cu națiunea română.”

Informația publicată supra a fost comunicată de parlamentarul Unghenean pe o rețea de socializare

La acelaș subiect, și redacția Ziarului de Gardă comunică următoarele:

Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Romanovca, raionul Ungheni, aflată sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, Nicolae Tverdostup, riscă să fie sancționat pentru faptul că a arborat luni, 31 august, drapelul R. Moldova și cel al României pe clopotniță.

Poliția a mers miercuri, 2 septembrie, la acesta, cerându-i să coboare steagurile, iar preotul se împotrivește, susținând că el nu consideră că a admis vreo încălcare.

Am pus pe clopotniță drapelul R. Moldova și cel al României. Poliția mă obligă să cobor drapelul României, mi s-a spus că nu am dreptul. Îmi face proces-verbal, eu nu sunt de acord, eu nu cobor niciun drapel, deoarece parohia noastră aparține Patriarhiei române, suntem în Mitropolia Basarabiei, aceasta este biserica neamului și eu sunt împotrivă. Eu categoric nu cobor.

Trăim într-o țară civilizată, democratică, eu am slujit la o parohie ortodoxă română și în Italia, acolo stătea steagul Italiei și al României și nimeni nu se anină, numai în țara noastră se anină de acest lucru. Eu nu am nicio vină, sunt cetățean și al R. Moldova, și al României, am tot dreptul”, a declarat el pentru ZdG.

Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Ungheni, Cristina Vicol, a comunicat pentru ZdG că astăzi a fost înregistrată „informația telefonică despre faptul că pe biserică este arborat drapelul României”, astfel că un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului pentru a documenta cazul.

Agentul constatator a pornit o procedură contravențională în temeiul art. 322, alin. (1) din Codul contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 217 din 17.09.2010 și „se întreprind acțiuni de constatare”.

Articolul 8. Arborarea alături de drapelele altor state:

(1) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Republicii Moldova, cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite, numai împreună cu Drapelul de Stat şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.

Articolul 322. Încălcarea modului de folosire a simbolurilor publice
(1) Încălcarea cu intenţie a modului de folosire a simbolurilor de stat (stema, drapelul, imnul) ale Republicii Moldova sau ale unui alt stat se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 21 la 45 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

O unitate convențională=50 de lei.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON

%d blogeri au apreciat: