În raionul Ungheni au fost confirmate 2 cazuri de gripă A1H1

În municipiul și raionul Ungheni au fost înregistrate până acum 6 cazuri de gripă, dintre care 2 cazuri de gripă A1H1 confirmate, unul în satul Cornova și altul în orașul Ungheni, transmite publicația periodică Unghiul.com



Sursa mai transmite că Aurelia Șerbul, șefa secției de boli contagioase a spitalului raional Ungheni a comunicat că un bărbat în vârstă de 38 de ani din satul Cornova s-a adresat la a 6-a zi de la îmbolnăvire la medic, fiind internat pentru tratament la Spitalul Raional. Din motiv că starea pacientului s-a agravat, mai apoi acesta a fost transportat în secția de reanimare a unei instituții medicale din Chișinău. Cel de al doilea caz confirmat este un copil de 8 ani din orașul Ungheni, care urmează tratament în secția de boli infecțioase.

Potrivit șefului secției epidemiologice a Centrului de Sănătate Publică Ungheni, Sergiu Talmaci, îmbolnăvirile cu virușii gripali, de regulă, încep în luna ianuarie.

„Nu aș spune că e o acutizare, situația este în limita multianuală, dar totuși înregistrarea cazurilor de gripa a început”. Același lucru îl confirmă și medicul Aurelia Șerbul: ”E ceva obișnuit ca în orice sezon. Nu avem un aflux mai mare de pacienți internați. Vreau să spun că, în legătură cu sezonul gripal, Ungheniul este un punct de santinelă în depistare noilor cazuri de gripă. În fiecare săptămână se prelevează probe de la câte doi pacienți cu suspecții caracteristice gripei sau celor internați în spital”, a menționat medicul pentru ziarul Unghiul

Pentru a minimaliza declanșarea îmbolnăvirilor de gripă în raion, începând cu luna noiembrie și până în prezent, decurge vaccinarea.

„În noiembrie pacienților din grupa de risc le-au fost administrate 1000 de doze de vaccin. În decembrie au mai fost primite și administrate 4000 de doze. În raion practic vaccinarea s-a finalizat, mai rămân a fi folosite dozele prevăzute pentru orașul Ungheni”, a mai menționat șefului secției epidemiologice a Centrului de Sănătate Publică Ungheni.

Totodată, sursa mai informeză că potrivit medicului, chiar dacă vaccin nu este suficient pentru a contracara circulația virușilor gripali, este suficient pentru scăderea din intensitate a acestora iar în comparație cu anul trecut, situația la acest capitol, este una mai bună.



sursa: Unghiul.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns