Imagini de epocă: Pitușca, Sipoteni, Strășeni și Vorniceni – Băi comunale construite de România în anii 1934-1937 (IV)

Istoricul Igor Cașu, Directorul Agenției Naționale a Arhivelor a publicat pe pagina sa de pe o rețea de socializare o serie de imagini de epocă, ce reprezintă băile comunale construite în perioada interbelică în spațiul românesc dintre Prut și Nistru.

Seria de postări poartă denumirea sugestivă de „Băi-comunale din Basarabia construite de Statul Român în anii 1934-1937 în județul Lăpușna”.

„Modernizare-județul Lăpușna, 1934-37: pe lângă școli primare, cca. 40, au fost construite și cel puțin 13 băi comunale în 4 ani.

Plasăm aceste date în ideea de a contribui la informarea corectă despre ce a însemnat Basarabia interbelică în cadrul Statului Român întregit.

Despre partea negativă s-a scris și s-a perorat decenii la rând de sovietici. Noi venim să arătăm o altă fațetă, necunoscută sau mai puțin cunoscută, astfel încât să avem o imagine echilibrată a ceea ce înseamnă perioada dintre cele două războaie mondiale, trecând prin Marea Criză economică mondială din 1929-1933/4.

În același timp, nu încurajăm un anumit triumfalism și exaltare exagerată, dar considerăm necesar să subliniem că efortul de modernizare a Basarabiei a avut o istorie bogată înainte de 1940 când a fost ocupată de URSS.

În a treia parte, sunt reprezentate băile comunale din următoarele localități:

  • Pitușca (în prezent raionul Călărași);
  • Sipoteni (în prezent raionul Călărași);
  • Vorniceni (în prezent raionul Strășeni);
  • Municipiul Strășeni

Vedeți și:





Vedeți și Școli din Basarabia construite de Statul Român în anii 1934-1937 în județul Lăpușna”:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns