Hai la Hram. Lista localităților din R. Moldova care își sărbătoresc hramul la 19 septembrie

La 19 septembrie, după calendarul Iulian (de stil vechi, 3 septembrie după calendarul Gregorian, stil nou), creștinii ortodocși sărbătoresc Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose.

După calendarul Gregorian, sărbătoarea ortodoxă a fost marcată la la 3 septembrie.

În această zi creştinii care respectă calendarul bisericesc vechi prăznuiesc Minunea Sfântului Arhanghel Mihail de lângă Cetatea Colose, în Frigia, unde în urma unei propovăduiri a apărut un izvor cu apă tămăduitoare.

Apostolii Ioan și Filip, trecând prin acea zonă în timp ce răspândeau Evanghelia, au prezis că acolo va străluci darul Sfântului Arhanghel Mihail. După ce au plecat, a început să curgă apa miraculoasă.

Printre cei care au venit la izvor a fost și un bărbat, a cărui fiică era mută din naștere. Într-o noapte, Arhanghelul Mihail i-a apărut în vis și l-a îndrumat spre izvor. Fata s-a vindecat, iar tatăl ei, recunoscător, a construit o biserică în cinstea Arhanghelului Mihail deasupra izvorului.

Acest lucru i-a înfuriat pe păgânii care se închinau la idoli, și au încercat să distrugă biserica, devorând-o cu apele râului din apropiere. Dar Arhanghelul Mihail i-a apărut preotului Arhip și i-a cerut să lovească o stâncă cu toiagul său. În acel moment, s-a format o prăpastie în care s-au scurs apele, salvând biserica. De atunci, locul a fost numit „Hones”, care înseamnă „mistuire”, deoarece apele continuă să se piardă în piatră până în ziua de azi, ca un semn al minunii Sfântului Arhanghel Mihail.

În popor această zi se numeşte „Ciuda Lui Arhanghel”. Noţiunea de „Ciuda” provine din slavonă şi se traduce ca „Minune”.

În această zi, mai multe localități spațiul românesc (23 localități din 7 unități teritorial-administrative doar în Republica Moldova), sărbătoresc hramul Bisericii și al localității.

Cele mai mari localități din spațiul românesc care marchează astăzi hramul sunt:

  • orașul Criuleni;
  • satul Cocieri;
  • satul Pârâta;
  • satul Rublenița.

Urmare, Vă prezentăm lista localităților din Republica Moldova care își sărbătoresc astăzi hramul:

  1. Raionul Dubăsari – satele Cocieri și Pârâta;
  2. Raionul Criuleni – orașul Criuleni și satele Cruglic, Hârtopul Mare și Bălășești;
  3. Raionul Orhei – satele Șirota, Podgoreni, Voroteț, Chiperceni, Susleni (o parte din sat), Vâșcăuți, Jora de Sus, Târzieni și Morozeni;
  4. Raionul Telenești – satul Scorțeni;
  5. Raionul Soroca – satele Parcani, Rublenița și Soloneț;
  6. Raionul Șoldănești – satele Olișcani și Cobâlea;
  7. Raionul Rezina – satele Trifești și Buciușca;

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns