Editorial de Alina Zbancă // Fenomenul “Nicula” și mândria copiilor de polițiști

Atâta timp cât oamenii își vor permite să scuipe, să lovească, să agreseze și să rupă epoleții de pe umărul ofițerilor, copii se vor rușina la școală să spună că tatăl lor este polițist, iar cât această rușine va exista încă, reforma Poliției va sta pe loc.

Asistăm în ultimii ani, dar mai ales în ultima perioadă la o degradare a comportamentului uman, în momentul în care cetățeanul se pomenește față în față cu legea, adică cu angajatul Poliției, care intervine, pentru că este obligat să o facă dacă primul o încalcă.

Ultragierea omenilor legii este un fenomen, nu de ieri, iar ca urmare a unui caz recent de abuz față de polițiști, l-am numit fenomenul “Nicula”.

Articolul a fost preluat integral de pe site-ul Realitatea.md fără a fi operate careva ingerințe în conținut și cuprinde punctul de vedere al autorului – Alina Zbancă, Consilier al Cabinetului ministrului la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Redacția News.Ungheni.org susține opiniile expuse în editorial și exprimă respect și plecăciune față de angajații Poliției Republicii Moldova.

Nicula este un cetățean iresponsabil, care încalcă de multe ori conștient legea, Regulamentul circulației rutiere și nu doar. El nu respectă cerințele poliției când este stopat în trafic, vorbește necenzurat, se opune și vădit este un antiexemplu.



Și cum “rânza” moldoveanului nu prea îi dă voie să recunoască fapta, să asculte și să respecte, ne pomenim cu tot felul de “incidente pe efectiv”, așa le numesc colegii din cadrul MAI. Ceea ce ar însemna, incidente în care sunt implicați angajații Ministerului Afacerilor Interne.

Doar în câteva zile, din informațiile operative pe care le avem:

La 11 mai, în s. Solonceni, în timpul documentării unui caz de violență în familie, cetățeanul identificat, fiind în stare de ebrietate, din motive huliganice, i-a aplicat o lovitură cu palma în regiunea feței angajatului IP Rezina. 12 mai, în satul Iujnoe, localnicul identificat, având un comportament agresiv, fiind în stare de ebrietate, a agresat fizic angajatul IP Cahul.

La data de 12 mai, în mun. Chișinău, în timpul documentării unei contravenții, conducătorul automobilului “Bentley” și prietenul său a agresat verbal și fizic angajații INSP, deteriorându-le uniforma de serviciu. S-a constatat că ambii erau drogați și vor fi documentați penal pentru ultragierea polițiștilor.”

Vedeți și Video +18 // Doi șoferi drogați vor fi documentați penal pentru ultragierea polițiștilor

E un fenomen, unul care cu toate schimbările de legislație, cu acțiunile de prevenire, nu dispare, chiar dacă colegii din cadrul SPIA atestă o descreștere a numărului de cazuri.

SPIA este un serviciu din cadrul MAI care este responsabil de protecția internă și combaterea corupției în sistem. Deci, SPIA nu doar penalizează angajații pentru încălcări, dar și le oferă protecție în momentul în care drepturile lor sunt încălcate.

În ultimii ani, numărul cazurilor de ultragiere și maltratare a crescut considerabil. Din aceste considerente, prin Legea nr.207 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, intrată în vigoare la 07.11.2016, s-a înăsprit pedeapsa prevăzută de prevederile art.349 al Codului penal (sancțiunea alineatului  (1) – ”de la 650 la 1350” u.c.; sancțiunea alineatului  (11) – ”de la 850 la 1350”u.c.).

Statistica arată că în primele cinci luni ale anului 2020 au fost înregistrate 116 cazuri de ultragiere, comparativ cu 133 în 2019.

Din acestea, în 84 cazuri angajații au fost maltrați fizic, iar în 32 insultați și agresați verbal. În total, în aceste incidente au fost implicați 135 de funcționari. Cel mai mare număr de angajați ultragiați are Inspectoratul General al Poliției, adică polițiștii din teritoriu, inclusiv cei de patrulare, ei fiind cel mai des în contact cu oamenii, cu drept deplin de a documenta contravenții și de a aplica pedepse.

Avem și polițiști de frontieră și carabinieri care au trăit această experiență deloc plăcută, dar numărul lor este mai mic. Straniu sau nu, dar avem și un salvator ultragiat. De ce? Explicațiile dese ori sunt greu de găsit.

Necunoașterea cadrului legal juridic, o pregătire inițială slabă, lipsa capacităților de comunicare în faza incipientă a unui conflict, pregătirea fizică și nu doar. Sunt doar câteva din problemele unor categorii de angajați ultragiți, la soluționarea cărora mereu au fost întreprinse acțiuni.

De fiecare dată, după ce un astfel de caz devine subiect de discuții și dezbateri publice, ne pomenim cu multe comentarii și critici care se împart în două categorii. Primii, condamnă comportamentul agresiv al cetățenilor care fie încalcă regulamentul circulației rutiere, fie sunt violenți în familie, sau sunt implicați în alte infracțiuni și care nu se supun angajaților instituțiilor de aplicare a legii, iar cei din a 2-a categorie critică felul în care a intervenit polițistul, acțiunile acestuia, pregătirea profesională, comportamentul și limbajul utilizat în momentul incidentului.

Și unii și alții au dreptate. Nu putem nega că sistemul nu are probleme, nu putem nega că polițiștii stau uneori între buchia legii și frica de a interveni exact cum prevede ea, pentru că s-au “fript” nu o singură dată. Din cauza aprecierii eronate a încadrării juridice a organelor de ocrotire a normelor de drept, pe marginea acțiunilor angajaților MAI ca urmare a aplicării mijloacelor speciale sau a armei de foc, polițiștilor le este teamă să acționeze.

Au intervenit, au aplicat forța fizică sau mijloacele speciale, apoi tot cel care l-a abuzat, merge să caute dreptatea cu ajutorul justiției. Iată aici este punctul care doare, dar despre asta se vorbește mai des în cercuri mici, pe holuri, sau, în bucătării.

Când povestesc despre ce înseamnă dosare la procuratură și tot lanțul de proceduri birocratice care urmează, polițiștii înghit noduri, de ce? Pentru că nu e ușor să fii polițist onest și devotat profesiei în Republica Moldova. O țară în care încă se învață despre valori umane și cultură, care este și sursa dezvoltării sociale, respectul și bunul simț, inteligența emoțională și desigur respectul față de lege și de omenii care au depus jurământul Patriei.

Părerea mea este una subectivă poate, dar sunt sigură că atâta timp cât pe rețele și în știri oamenii văd cazuri în care un Nicula, Cuculescu sau Petrescu strigă la colegii mei ca la poarta târgului, rup uniforme, fug de răspundere și înjosesc statutul funcționarului, dau un exemplu celor care abia se formează și pentru care acest tip de comportament ar putea servi drept normalitate.

Ce facem noi? Îi lăsăm să-și bată joc de onoarea și demnitatea statului? Sau ne solidarizăm și începem prin exemplul propriu, să dăm valoare acestor oameni, da, imperfecți și ei, cu ale lor neajunsuri, dar care zilnic stau la straja securității și ordinii publice.

E timpul ca și Poliția să devină un brand, chiar dacă nu-i ușor într-o societate în care … multe lucruri sunt încă cu susul în jos. Oamenii cu epoleți au luptat la Nistru pentru integritatea și independența țării, pentru drapel și imn, de acolo trebuie să pornească respectul nostru. E un sistem cu memorie și tradiții frumoase, care au nevoie să fie reînviate, promovate și menținute. De la atitudine și voință pornesc toate.

De aprope șase ani, de când sunt angajată MAI am văzut miniștri, conducători de arme și subdiviziuni care și-au dorit să îmbunătățească prestația angajaților și să contribuie la crearea unei imagini noi a polițistului. Nu e ușor, undeva lucrurile sau mișcat înainte, pe alocuri au stagnat. Ca să ceri e nevoie să oferi, tocmai de asta, MAI va munci în continuare la instruirea, pregătirea, dotarea și prestația serviciilor de angajații săi. Suportul societății se reduce la respect, colaborare și spirit civic.

Colegii mei au toate instrumentele, au și capacități, uneori motivație și curaj puțin.

Ajutații să fie mândri de faptul că poartă uniformă, nu speriați copii cu nenea polițist, au trecut acele timpuri.

Fenomenul ultragierilor nu va dispărea peste noapte, dar contra lui există lege, în fața ei toți suntem egali.

Legea nr.320 din 27.12.2012 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului, Legea nr.218 din 19.10.2012 privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor special și a armelor de foc, Ordinul MAI nr. 4 din 11.01.2018 “Cu privire la aprobarea Ghidului privind intervenția profesională în exercițiul funcției”, art.349 din Codul penal, art.336 din Codul contravențional și art.353 din Codul contravențional, care prevede și stabilește protecția funcționarilor publici cu statut special. Acestea sunt bazele legale care stabilesc clar când, de ce și cum să acționeze angajații cu statut special.

sursa: Editorial de Alina Zbancă / Realitatea.md



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns