Clonarea site-urilor de curierat – un nou/vechi tip de escrocherie (phishing) pe internet

Comandând sau tranzacționând pe site-urile clonat (false), rămâneți nu doar fără cumpărături, dar și fără toți banii dе pe cardul bancar.

Cu așa un mesaj a venit de mai multe ori Poliția Republicii Moldova, încercând să protejeze cetățenii de atacurile phishing efectuate de escrocii virtuali în spatele cărora, în foarte multe cazuri, se ascund deținuți.

Astfel, în această după-amiază, la redacția NEWS.UNGHENI.ORG (info.ungheni@gmail.com) a parvenit un mesaj de la un Unghenean, cititor și abonat fidel al portalului nostru.

Ungheneanul ne-a solicitat respectuos să publicăm o serie de screen-shoturi în care este vădit demonstrat fenomenul de escrocherie prin clonarea site-urilor de curierat.

Sursa precizează că screenshot-urile îi aparțin și că a fost la un pas să cadă și el victimă infractorilor.

Potrivit lui Victor X (îl vom numi în continuare așa), în după amiaza zilei de astăzi, 1 aprilie 2022, a fost contactat de o persoană pentru a îi vinde un produs. Produsul, fusese publicat anterior pe un site specializat de vânzări.

Datorită faptului că Victor X se află în Chișinău iar „Maxim Crâghin / Максм Крыгин” (individul) în Cupcini, potențialul cumpărător i-a propus lui Victor X să achiziționeze produsul, transferând banii pe cardul bancar”

După ce s-au înțeles referitor la bancă, potențialul cumpărător, poreclit „Maxim Crâghin / Максм Крыгин”, a remis în adresa lui Victor X un link pe care „s-ar presupune” că se poate de descărcat banii pentru produs. Desigur, după introducerea datelor bancarea a lui Victor X ….

La scurt timp, „Maxim Crâghin / Максм Крыгин” a șters link-ul din mesaj. Acest fapt la pus pe gânduri pe Victor X.

Victor X a reușit să salveze adresa (Nu se recomandă de a fi accesată) – https://novaposta-blank/payment/a6b8438c-b4c1-4a83-b9f7-470d9627155c

Din acest moment, Ungheneanul a înțeles că „pute” a escrocherie și i-a scris „ghiogarului” că „matincă” ar fi bine ca Maxim Crâghin / Максм Крыгин să fie contact de către oamenii legii.

Cum era de așteptat, „potențialul cumpărător din Cupcini” – Maxim Crâghin / Максм Крыгин, a dispărut și „abonatul este în afara ariei de acoperiere”.

Ori, nu în orice colț din camerele de detenție din penitenciarele de la Pruncul, Rezina, Taraclia sau Brănește este rețea GSM …

Conversația dintre Victor X și „Maxim Crâghin / Максм Крыгин

După ce a finisat discuția cu „ariciul din Cupcini”, Victor X a apelat compania de curierat Nova Poshta.

Cum era de așteptat, operatorul a confirmat că compania nu deține asemenea site-uri și nu efectuează asemenea tranzacții.

Urmare, se confirmă presupunerea despre clonarea site-ului companiei de curierat și revenirea în modă a noului/vechiului tip de escrocherie (phishing) pe internet.

Interfața așa numitului site (clonat) de curierat

În vara anului 2021, Poliția Republicii Mоldova avertizează cetățenii despre apariția unei forme tot mai răspândite de escrocherie pe internet. 

Infractorii creau / clonau multiple site-uri asemănătoare celor care comercializează produse alimentare sau oferă alte tipuri de serivici.

Făcând comanda pe un astfel de siteuri, clienții rămâneau fără toți banii de pe cardurile bancare.

„De la începutul lunii iunie 2021, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing, unui tip te escrocherie cu scopul de a obține acces la datele confidențiale ale cetățenilor”

Poliția Republicii Moldova

Infractorii creează pagini web asemănătoare celor autentice ale diferitor întreprinderi care au ca gen de activitate livrarea la comandă a bucatelor culinare, plasând aceste pagini în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare precum google sau yandex.

Astfel, la completarea comenzii pe site-ul fake, cetățenii oferă datele cardului, precum și codul de securitate primit prin SMS pentru confirmarea tranzacției, după care le sunt sustrase toate mijloacele financiare de pe cardurile bancare.

Poliția menționează că în continuare se atestă cazuri în care infractorii prin intermediul messengerelor contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri.

Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia pentru a ridica bunul, propun victimelor de al transmite prin intermediul serviciilor poștale.

În acest context, Poliția recomanda și recomadă în continuare tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

  • Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).
  • Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;
  • Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;
  • Fiți atenți la website-rile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-rilor care au textul ”Anunț”, luând în considerare că infractorii reclamă site-rile fake.
  • Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

4 trackback-uri / pingback-uri

  1. Automobile din Europa „vândute” de deținuți. Procurorii au desconspirat o escrocherie de cca 2 mln lei - Știri din regiunea Ungheni
  2. Polițiștii din Ungheni au destructurat un grup infracțional specializat în furtul banilor de pe carduri bancare - Știri din regiunea Ungheni
  3. Procuratura Ungheni a trimis pe banca acuzaților unul din membrii grupului specializat în furtul banilor de pe carduri bancare - Știri din regiunea Ungheni
  4. Clonarea site-ului „Poștei Moldovei” – o nouă tentativă de escrocherie (phishing) prin sms - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns