CEC solicită punerea în aplicare a deciziei Judecătoriei Bălţi

Comisia Electorală Centrală (CEC) îi cere Curţii de Apel Bălţi să se expună asupra termenului de punere în aplicare a hotărârii Judecătoriei Bălţi, prin care concurenta electorală din partea Partidului „Şor”, Marina Tauber, a fost eliminată din cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi.

Anunţul a fost făcut de preşedinta CEC, Angelina Caraman, în debutul şedinţei Comisiei..

Preşedinta autorităţii electorale, Angelica Caraman, a salutat decizia pronunţată astăzi de Judecătoria Bălţi prin care Marina Tauber a fost eliminată din cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi.

Caraman susţine, însă, că la examinarea cererii, instanţa ar fi trebuit să se expună şi asupra termenului de executare a hotărârii.

„Constatăm că instanţa nu s-a pronunţat asupra clarificării modului de executare a hotărârii în partea ce ţine de termenul de punere în aplicare a acesteia.

Or, legislaţia specifică că hotărârile instanţelor de judecată sunt definitive şi executorii din momentul pronunţării. În acelaşi timp, decizia este cu drept de apel în termen de o zi. (…)

Legea electorală expres prevede că litigiile care privesc hotărârile organelor electorale sau hotărârile care privesc candidații electorali sunt examinate cu prioritate şi trebuie să fie încheiate până în ziua alegerilor”, a menționat Angelica Caraman.

În context, Caraman a declarat că CEC s-a adresat către Curtea de Apel Bălţi în vederea suplinirii sau explicării hotărârii primei instanţe pe partea ce ţine de termenul de punere în aplicare a hotărârii.

Amintim că în această dimineață, Judecătoria Bălți a decis scoaterea candidatei Marina Tauber din cursa electorală pentru Primăria Bălți. Decizia a fost pronunțată de către magistrata Natalia Costaș.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți. 

Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 1 decembrie 2021 a Comisiei și vine în contextul desfășurării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali și, în speță, a concurentului electoral Marina Tauber desemnată de Partidul Politic „Șor”.

În cadrul scrutinului local nou din 21 noiembrie 2021, bătălia pentru cel de-al 3-lea oraș din Republica Moldova, municipiul Bălți, a fost transferată în turul II datorită scorului electoral acumulat de Marina Tauber, candidată al partidului politic „ȘOR” și Nicolai Grigorișin, candidat independent.

Marina Tauber a acumulat 15 918 voturi (47.93%) iar Nicolai Grigorișin – 6 951 (20.93%)

Mai multe detalii în articolul Alegeri locale noi în Bălți. Marina Tauber și Nicolai Grigorișin se vor duela în turul II

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

5 trackback-uri / pingback-uri

  1. Alegerile au fost suspendate. CEC a decis amânarea turului II la Bălți - Știri din regiunea Ungheni
  2. Ședința Comisie Electorale Centrale din 5 decembrie 2021 - Știri din regiunea Ungheni
  3. CSJ menține decizia privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru Primăria Bălți - Știri din regiunea Ungheni
  4. Turului doi al alegerilor locale noi 2021 s-a încheiat - Știri din regiunea Ungheni
  5. Epopea alegerilor locale din Bălți: 10 209 persoane sau 9.98% prezența la urne - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns