Gazul românesc va circula în 2-3 ani prin gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei de la București, Niculae Havrileț, a vorbit, în cadrul emisiunii „Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități, despre importanța gazoductului Iași – Ungheni și când o să ajungă gazul românesc la Chișinău.



Oficialul român a declarat că gazoductul Iași-Ungheni, conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european, transmite Mold-Street

Resursele din Marea Neagră poate aduce României 30 de miliarde euro

„Proiectul Iași-Ungheni este terminat și există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni – Chișinău, o lucrare deosebită, de 250 de km, care e pe rol. A pornit și această investiție.

Trebuie să rezolvăm și problema gazelor din Marea Neagră. Ele sunt necesare României, gazul natural va fi eroul tranziției de la combustibilii fosili către energia curată“.

Sursa mai comunică că exploatarea resurselor din Marea Neagră poate aduce României 30 de miliarde euro, potrivit firmei de consultanță Deloitte România.

Pe de altă parte, asigură independența energetică nu numai pentru Romania, dar și pentru zona est-europeană a UE și putem livra gaze naturale la un preț sustenabil și către Republica Moldova, a punctat Havrileț.

Gazul românesc va ajunge la Chișinau în doi – trei ani

Cert este că gazul românesc va ajunge la Chișinau în aproximativ doi – trei ani de zile, pentru că există un grup de investitori mai mici în Marea Neagră, în afara grupului marilor investitori – OMV Petron, ExxonMobil și Romgaz – care a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, va putea să pună la dispoziția pieței cel putin un miliard de metri cubi de gaze.

„Este foarte important, pentru că, la ora actuală, România nu este nevoită să importe masiv, practic este aproape independentă pe gaze naturale, importul ajungând doar 7 – 8 la sută. Deci, cu un miliard de metri cubi vom avea un surprus”, declară Havrileț.

Sursa mai menționează că lucrările la segmentul Ungheni-Chișinău al conductei au fost lansate la începutul anului 2019, iar termenul anunțat inițial era finele anului 2019, apoi primul trimestru al anului 2020, iar acum se vorbește de 1 august 2020.

Pentru funcționarea conductei e nevoie să fie finalizată şi infrastructura din România.

Acest lucru este planificat pentru anii 2021-2022.



Citiți mai multe despre epopea construcției gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns