„Web Poetica” – proiect de promovare literaturii române pe ambele maluri de Prut, implementat și la Ungheni

În perioada ianuarie-aprilie 2021, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Suceava s-a desfășurat proiectul educațional „Web Poetica. Îndrăgim textul poetic, dezvoltându-ne competențe digitale”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni.

Potrivit Monitorului de Suceava, unul dintre coordonatorii proiectului, prof. Mihaela Beșa, a explicat că acest proiect face parte din Programul „Educație online fără hotare”, implementat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Printre obiectivele urmărite se numără învățarea colaborativă în spațiul virtual și valorificarea unor instrumente WEB 2.0 în vederea stimulării interesului elevilor pentru lectura textelor lirice ale scriitorilor români de pe ambele maluri ale Prutului și valorificării aspectului interdisciplinar.

„Proiectul a debutat cu <Salutul virtual>, realizat de către echipele <Exploratorii> din municipiul Suceava, echipă coordonată de prof. Mihaela Beșa, și <Web Exploratorii> din Ungheni, coordonată de prof. dr. Marta Istrati.

A urmat, în fiecare săptămână, abordarea unei teme noi pentru lecturile independente și colective de texte poetice, pe baza cărora  elevii au fost implicați în diverse activități antrenante.

Astfel, s-au organizat ateliere de lectură și de creație (pe teme precum: limba română, timpul, istoria neamului, natura sau iubirea), tururi 3D, dialoguri și recitaluri virtuale, o expoziție interactivă de pictură, grafică și poezie pe un perete virtual, concurs de produse digitale etc.”, a explicat prof. Mihaela Beșa.

Promovarea lecturii

Participanții s-au familiarizat cu instrumente digitale precum: Wordwall, LearningApps, StoryJumper, Animoto/ Animaker, Padlet, Powtoon și alți editori video care le-au permis să creeze itemi și jocuri interactive, cărți digitale, portofolii virtuale, animații și colaje video, avatare vorbitoare și prezentări interactive.

Pe parcursul proiectului s-au alăturat activităților și alte echipe din școli precum:

  • Colegiul de Informatică „Spiru Haret” din Suceava;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei;
  • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Chișinău;
  • Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Șoldănești;
  • Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași;
  • Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni.

Jurizarea concursului a fost prezidată de prof. Elena Ignat, președintele Asociației „Promotorii Bucovinei”.

Un moment inedit, dar deosebit de apreciat de elevi, după cum ne-au spus organizatorii, a fost realizarea de către elevi a unui filmuleț de caracterizare a partenerului de peste Prut, „aspect care a confirmat, o dată în plus, implicarea și dăruirea participanților la proiect”.

„Elevii, entuziasmați, au confirmat așteptările organizatorilor: promovarea deprinderii de lectură de plăcere, înțelegerea textului poetic prin raportare la contextul istoric și la alte ramuri ale artei, cultivarea respectului și aprecierii față de poeții români, astfel încât pasiunea pentru acest gen literar să fie conștientă și durabilă, dezvoltarea de abilități digitale și valorificarea calitativă a timpului liber al elevilor în contextul pandemiei determinate de virusul SARS-Cov-2, facilitarea colaborării profesorilor și elevilor din România și Republica Moldova”, a concluzionat Mihaela Beșa.

Detaliile și rezultatele activităților proiectului sunt accesibile publicului pe site-ul acestuia,  https://sites.google.com/ungheni.edu.md/webpoetica sau pe  peretele virtual: https://padlet.com/WEB_POETICA/expozitie_interactiva.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: