Video // Tornada sau Vârtejul, fenomen meteorologic extrem de rar, filmat lângă mun. Ungheni

Tornadele sau vârtejurile sunt niște fenomen atmosferice destul de rar întâlnite în arealul geografic al Republicii Moldova.

Potrivit meteorologilor, în ultimii 70 de ani, au fost înregistrate doar câteva astfel de fenomene meteo.Totodată, una dintre cele mai puternice de la începutul măsurărilor a fost înregistrată la în anul 1994.

Urmare a acestui fenomen, a fost înregistrată și o victimă umană.

Tradițional, vârtejul sau tornadele, pot apărea în perioada caldă a anului iar lunile lui cuptor (iulie) și gustar (august) sunt cele mai prielnice pentru acest fenomen meteorologic.

În arealul geografic al Republicii Moldova, au fost înregistrate mai multe vârtejuri, iar cea mai distrugătoare a avut loc pe 11 august 1994.

Vârtejul dau tornada de atunci a acut o traiectorie din vest spre est cu o lăţime a traiectoriei de aproximativ 10-25 km, iar lungimea – 80 km.

Fenomenul a fost însoțit de rafale de vânt cu o viteză de 120 km/h (măsurători vizuale), averse și grindină cu diametrul de 30 mm.

Pe lângă pagubele considerabile din gospodăriile agricole pe care le-a provocat, vârtejul a mai luat și vieți omenești.

De asemenea, a provocat mari pagube și fondului locativ (au fost demolate și deteriorate acoperișurile caselor, a fost spartă sticla la uşi şi ferestre, au fost deteriorate conductori de comunicaţii şi curent electric).

Cel mai puternic vârtej după viteza vântului (măsurători instrumentale) a fost înregistrat pe 8 iulie 2000.

Atunci vântul a suflat cu o viteză de 158 km/h.

Și în cazul celorlalte vârtejuri sau tornade, care de-a lungul anilor s-au produs pe teritoriul țării, au fost provocate pagube materiale gospodăriilor agricole.

Totodată, în după amiaza zilei de astăzi, 21 august 2020, un vârtej similar a fost înregistrat și în imediata apropiere a municipiului Ungheni.

Tornada a avut loc aproximativ la ora 17:40 și a fost înregistrată (vizual) la câțiva kilometri Nord-Est de municipiul Ungheni, în perimetrul dintre localitățile Zagarancea – Semeni – Todirești.

Din fericire pentru istoria fenomenelor meteorologice, câțiva internauți au reușit să imortalizeze acțiunea acestui vârtej.În aceași ordine de idei, vă prezentăm și o listă a celor mai puternice vârtejuri sau tornade înregistrate în arealul geografic al Republicii Moldova, actualizată, din păcate, doar până în anul 2012:

 • 4 august 1950 (mun. Orhei),
 • 1 iulie 1975 (mun. Chişinău),
 • 27 aprilie 1976 (s. Berezloji, r-l Orhei),
 • 27 iunie 1980 (r-le Slobozia şi Căuşeni),
 • 22 mai 1984 (s. Mândra, r-l Călăraşi),
 • 11 august 1994 (s.Văratic, r-l Râşcani – s. Tatarovca r-nul Soroca),
 • 14 septembrie 1998 (or. Vadul lui Vodă, mun. Chișinău – r-l Criuleni),
 • 8 şi 9 iulie 2000 (r-le Sângerei şi Străşeni),
 • 7 august 2005 (s. Cobusca, r-l Anenii-Noi),
 • 17 aprilie 2012 (s. Băcioi, mun. Chișinău),
 • 20 mai 2012 (mun. Chișinău);
 • 21 august 2020 (mun. Ungheni).

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREONOne thought on “Video // Tornada sau Vârtejul, fenomen meteorologic extrem de rar, filmat lângă mun. Ungheni

%d blogeri au apreciat: