Unghiul: La Ungheni s-a deschis primul Centru de Meșteșuguri Tradiționale – „LiliArt”

Sâmbăta trecută, la Ungheni a fost deschis oficial primul Centru de Meșteșuguri Tradiționale „LiliArt”. „Vinovată” de acest lucru e Liliana Starciuc, cunoscută și ca meșteriță, informează publicația periodică Unghiul.



Sursa mai comunică că la eveniment au participat locuitori ai orașului, reprezentanți ai autorităților publice locale din Ungheni și Răuțel (Fălești), ai primăriilor din localități, dar și colegi de breaslă ai Lilianei Starciuc, dintre care amintim pe Dumitru Muruzuc, membru al Academiei de Artă Tradițională din Sibiu (România) și al Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova, cu ucenicii săi Alexandru Voloșen și Iulian Tripaduș de la Centrul de Meșteșuguri Tradiționale Răuțel (Fălești), Semion Bulbaș, președintele Meșterilor Populari din raionul Ungheni, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova.

Dumitru Muruzuc a prezentat o expoziție de lucrări din lemn și a desfășurat și un master-class.
Potrivit Lilianei Starciuc, datorită deschiderii centrului au fost create noi locuri de muncă, au fost angajate în câmpul muncii și persoane cu dizabilități. În continuare aceasta menționează că la „LiliArt” se va pune accent pe ateliere de instruire, pentru că își doresc să dezvolte abilitățile copiilor în acest domeniu.
De aceea, se vor organiza 18 ateliere cu temele: Confecţionarea costumelor naţionale, Croitorie personalizată, Icoane și diferite imagini cusute, brodate manual, Broderia manuală și cusutul cu ațe muline, Lucrări în mozaic, Sculptura în lemn, Fabricarea articolelor din plută, paie și din alte materiale vegetale împletite, Croșetarea, Împletitul cu andrele, Pictura pe sticlă în stil bizantin, Confecționarea măștilor tradiționale, Bijuterii, brâuri și podoabe cu motive tradiționale, Coronițe din flori artificiale, bentițe, ace de păr, accesorii cu flori, flori textile, Broderie din panglici colorate, Confecționarea celor mai stilate, originale, unice cadouri, Confecționarea florilor gigant, Confecționarea ceasurilor, cutiilor, decupaj pe diferite obiecte, Confecționarea jucăriilor moi și păpușilor hand-made.



Liliana Starciuc are peste 60 de icoane mari brodate cu mărgele, pietre Swarovski, lucrări brodate cu fire de ațe colorate. Aceasta a urmat cursuri de aerografie la cele mai bune școli din Moscova și Sankt Petersburg (Rusia), a studiat la fabrica ORSONI din Veneția, înființată în anul 1888 (Italia) arta mozaicului și deține Certificat de Meșter în Mozaică. A luat lecții de sculptură în lemn de la meșterul popular al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, Semion Bulbaș, originar din satul Rădenii Vechi, Ungheni.

Galerie Foto (Unghiul)

sursa: Unghiul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns