Ungheni (re)devine Capitala Hipismului și în 2023. Cupa „Iacob Ciachir” la a patra ediție

UPDATE (14 septembrie 2023, ora 15:00):

În legătură cu decesul Primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur și declararea zilei de sâmbătă, 16 septembrie 2023, zi de doliu național, competiția națională la hipism„Iacob Ciachir” ce urmează să aibă loc la Ungheni, se transferă pentru ziua de duminică, 17 septembrie 2023, ora 11:30.

Informația a fost comunicată astăzi, 14 septembrie 2023, de către Consilierul municipal și raional Ion POIA – inițiator și promotor al renașterii hipismului la Ungheni.

ȘTIREA INIȚIALĂ (12 septembrie 2023):

A patra ediție a competiției naționale: Cupa „Iacob Ciachir” revine în forță în Poarta de Vest a Republicii Moldova – municipiul Ungheni.

Și în acest an, ca și la evenimentele anterioare din 2018, 2019 și 2022, locuitorii din Ungheni cât și oaspeții celui mai frumos oraș, pot să participe la un eveniment inedit, organizat în cadrul proiectului „Alege să fii Tânăr Ambasador în Ungheni”, implementat de Asociaţia Obştească „Făclia” în cadrul Programului „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”, în parteneriat cu:

  • Consilierul municipal și raional Ion POIA – inițiator și promotor al renașterii hipismului la Ungheni;
  • Primăria municipiului Ungheni;
  • JCI Ungheni;
  • Consiliul Raional Ungheni;
  • Școala republicana de hipism si pentatlon modern din Ungheni;
  • Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova;
  • Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret.

Cei mai buni călăreți și cai din Republica Moldova își dau întâlnire pe 17 septembrie 2023 la Școala republicana de hipism si pentatlon modern din Ungheni.

Astfel, duminică, 17 septembrie 2023 (ziua a fost modificată din motive că ziua de sâmbătă a fost declarată Zi de doliu național), începând cu ora 11:30, în cadrul Școlii republicane de hipism si pentatlon modern din Ungheni (Ferma de Caii) va începe ediția a 4-a a competiției națională la hipism Cupa „Iacob Ciachir”.

Evenimentul inedit în domeniul hipismului va include:

  • competiții la hipism, cu participarea călăreților profesioniști din Republica Moldova și a discipolilor Școlii de hipism din Ungheni;
  • un simpozion privind istoria hipismului la Ungheni și rolul cailor în istoria Ungheniului.

Tradițional, în semn de deschidere a evenimentului, în ziua precedentă a turneului pe străzile municipiului Ungheni se organizează o paradă festivă ecvestră cu prezentarea atractiv în centrul orașului.

Activitațile competenționale la ramurile de sport menționate vor fi începute la data de 17 septembrie 2023 (ziua a fost modificată din motive că ziua de sâmbătă a fost declarată Zi de doliu național) începînd cu ora 08:00, iar inceputul competițiilor ecvestre la 12:15.

Finalul evenimentului va fi decorat cu spectacolul sportiv distractiv , care va demonstra atractivitatea sportului ecvestru în probele Dresaj și Djighitovca ecvestră.

Inițiator al Cupei „Iacob Ciachir”, element de renaște a hipismului în Poarta de Vest a Republicii Moldova, este ungheneanul Ion POIA.

Cum poți ajunge la CEL MAI TARE eveniment din domeniul Hipismului 2023!

Cu transportul public municipal:

Personal, cu autoturismul propriu – locație pentru google maps – 47.19614620511088, 27.820653775594817

În aceași ordine de idei, Clubul de Lupte Libere și Pankration din Ungheni, parte a Federației Moldo-Române de MMA, anunță că scopul susținerii renașterii hipismului la Ungheni, va organiza Turneul de Luptă Națională Trânta „Iacob Ciachir”:

Amintim că prima ediție a Cupei a avut loc la 22 septembrie 2018. În cadrul evenimentului au fost implicați 20 de cai, dintre care 5 de la Şcoala de hipism din Ungheni şi alţi 15 de la alte şcoli din ţară care şi-au dovedit curajul, abilităţile, măiestria, eleganţa în faţa a sute de ungheneni.

A doua ediție, a avut loc la 21 septembrie 2019. Potrivit internauților și organizatorilor, la evenimentul cultural-sportiv au evoluat 22 de cai și 30 de călăreți, ce au reprezentant întregul spațiu românesc: Republica Moldova și România.




A treia ediție a avut loc la 28 mai 2022. Ca și edițiile anterioare, accesul la evenimentul cultural-istorico-sportiv de excepție a fost GRATUIT pentru toți locuitorii din Ungheni cât și pentru oaspeții celui mai frumos municipiu din Republica Moldova, cât …. poate și de pe Terra.

La ediția din 2022 a Cupei naționale la hipism „Iacob Ciachir” au participat 13 călăreți și sute de spectatori

La eveniment au participat și mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale de nivelul I și II cât și doi parlamentari – Andrian Cheptonar și Olesea Stamate

Totodată, partener neoficial al celor 3 ediții este și redacția portalului NEWS.UNGHENI.ORG – portal neafiliat politic creat de ungheneni și pentru ungheneni.

Fosta fermă de cai din Ungheni, înființată de Iacob Ciachir, era renumită în tot spațiul ex-sovietic, aici fiind crescuți cai pur sânge, foarte scumpi și solicitați la acea vreme. Actuala competiție este organizată anume în memoria acestui om, care a făcut, cândva, istorie.

Mai multe articole referitoare la edițiile anterioare ale Cupei la hipism „Iacob Ciachir”:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

4 trackback-uri / pingback-uri

  1. JCI Ungheni invită la Maratonul municipiului Ungheni la ciclism 2023 - Știri din regiunea Ungheni
  2. [FOTO] Municipiul Ungheni - perla urbană de pe malul stâng al Prutului - Știri din regiunea Ungheni
  3. Gala JCI Ungheni 2023 – cel mai tare eveniment pentru tinerii antreprenori din Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  4. Gala JCI Ungheni 2023 – cel mai tare eveniment pentru tinerii antreprenori din regiunea Ungheni - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns