Unghenenii vor plăti facturi mai mari pentru căldură

La 15 ianuarie 2021, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a desfășurat o ședință publică în regim online.

În conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice și termice, pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice și pentru asigurarea alimentării în mod fiabil, la costuri minime necesare şi justificate a consumatorilor cu energie termică, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Comgaz-Plus” în mărime de 1 400 lei/Gcal, cu 220 lei/Gcal mai puțin decât valoarea solicitată de întreprindere.

Până la noile modificări, abonații „Comgaz-Plus” achitau o gigacalorie cu 1 363 de lei

Noul tarif de majorare cu 27% va intra în vigoare după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

În comparație, locuitorii municipiului Chișinău achită 1122 lei pentru o gigacalorie, iar cei din Glodeni – 955 de lei.

De asemenea, conform prevederilor Metodologiei de calculare, de aprobare și de aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciile auxiliare prestate de către operatorii de sistem din sectorul gazelor naturale, Consiliul de Administrație a aprobat tarifele reglementate pentru serviciile auxiliare prestate de către 12 titulari de licențe (S.R.L. „Chișinău-gaz”, S.R.L. „Edineț-gaz”, S.R.L. „Bălți-gaz”, S.R.L. „Ialoveni-gaz”, S.R.L. „Orhei-gaz”, S.R.L. „Florești-gaz”, S.R.L. „Ștefan Vodă-gaz”, S.R.L. „Cimișlia-gaz”, S.R.L. „Cahul-gaz”, S.R.L. „Găgăuz-gaz”, S.R.L. „Taraclia-gaz”, S.R.L. „Ungheni-gaz”).

Consumatorii vor beneficia de următoarele servicii auxiliare: racordarea instalației de utilizare a solicitantului, consumatorului final la reţeaua de gaze naturale; punerea sub presiune a instalației de utilizare a solicitantului, consumatorului final; reconectarea instalației de utilizare a consumatorului final la reţeaua de gaze naturale, care a fost deconectată anterior pentru diferite încălcări ale normelor de utilizare a gazelor naturale şi/sau a clauzelor contractuale; deconectarea instalației de utilizare a consumatorului final de la rețeaua de gaze naturale la solicitarea acestuia, cu excepția cazului de reziliere a contractului de furnizare a gazelor naturale; reconectarea la reţeaua de gaze naturale a instalației de utilizare a consumatorului final, care anterior a fost deconectată la solicitarea acestuia etc.

În rezultatul aprobării tarifelor reglementate, beneficiarii serviciilor auxiliare vor achita tarife transparente și justificate, în corespundere cu prevederile actelor normative de reglementare.  

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns