Unghenenii riscă să rămână fără apă pentru perioada 24 – 28 iunie. Motivul – turbiditatea mare a apei în râului Prut

Precipitațiile abundente în Bucovina și deversările neplanificate a apei din lacul de acumulare Costești-Stânca în râul Prut vin cu noi amenințări pentru locuitorii Porții de Vest a Republicii Moldova – municipiul Ungheni.

Motivul principal – creșterea rapidă a turbidității apei în râul Prut, singura sursă de alimentare cu apă potabilă a locuitorilor municipiului cât și a unor localități din imediata apropiere.

Totodată, pentru zilele de 24 și 25 iunie, Serviciul Hidrometeorolog de Stat a emis și Cod GALBEN de caniculă.

Unghenenii riscă să rămână fără apă

Potrivit unui comunicat al Întreprinderii Municipale „Apă-Canal” din Ungheni, există riscul major de sistare a furnizării apei potabile către consumatori pentru rumătoarele 4 zile calendaristice.

Începând cu 24 iunie, orele 18:00 și până la 28 iunie, ar putea fi suspendată furnizarea apei potabile în rețele

Totodată, potrivit unor locuitori ai orașul, deja la ora 17:00 a fost sistată furnizarea apei potabile (informație neverificată).

Urmare, administrația Î.M. „Apă-Canal” și Primăria municipiul Ungheni recomandă cetățenilor racordați la rețeaua publică de asigurare cu apă potabilă să își facă rezerve de apă.

Pentru mai multe detalii, puteți apelați la dispeceratul Î.M. „Apă-Canal” din Ungheni la numărul de telefon 0 (236) 2-31-51

Amintim că în ultima perioada au existat mai multe situații similare.

De exemplu, la 18 iunie curent, Primăria municipiului Ungheni informa cetățenii municipiului cât și a localităților din imediata apropiere despre riscul iminent de sistare a apei potabilă.

Atunci, turbiditatea apei râului Prut crescuse brusc de la 1200 la 2200 mg/l, ceea ce constituia de peste 10 ori mai mult decât norma.

Urmare, o alternativă pentru locuitori ar fi implementarea în termeni proximi a proiectului de trecere a râului Prut a companiei Apă Vital Iași. Referitor la acest subiect, puteți accesa următoarele articole:

Ce este turbiditatea apei ?

Turbiditatea vine din latinescul „turbidus” care înseamnă tulburat. Turbiditatea se caracterizează gradul de impuritate, adică prezenţa unor particule de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie şi care sedimentează (se depune) în timp..

Din ce se compun aceste particule care compun turbiditatea apei potabile – produsele de eroziune a solului datorită torentelor sau a creşterii debitului rîurilor în perioade ploiose( argilă, nisip, nămol, microorganizme, viruşi, bacterii, paraziţi ş.a.)

În aşa situaţii Staţia de Tratare a apei nu poate prelucra apa brută din rîu cu indici mai mari de 490 unităţi nefelometrice de turbiditate – conform proiectului. Soluţia în aceste situaţiii este sistarea alimentării localităţii pînă la remedierea problemei şi excluderea riscurilor de pătrundere a apei necalitative în sistemul de alimentare, riscurilor unor dereglări gastro-intestinale.

De aceea laboratorul întreprinderii şi Centrul de Sănătate Publică din oraş ţin strict la control, respectarea cerinţelor privind corespunderea calităţii apei potabile la nivel corespunzător conform normativelor în vigoare.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns