Unghenenii achită cel mai mare impozit pe imobil din Moldova

Serviciul Fiscal de Stat a făcut publice date privind cotele aferente impozitului pe bunurile imobiliare în cele mai mari localități din țară – municipiiile Chișinău, Bălți, Orhei, Ungheni, Cahul și Comrat.

Astfel, se constată că cel mai mare impozit pe bunuri imobiliare este achitat de locuitorii din municipiul Ungheni – 0,31% din valoarea bunului, informează Mold-Street.com

Urmează municipiul Bălți, cu o cotă de 0,2%, și doar apoi municipiul Chișinău – cu o cotă de 0,185% din acest an.

La Cahul cota impozitului pe bunuri imobiliare este de 0,16%, în timp ce la restul – de circa 0,1%.

Aceste cote ale impozitului pe bunuri imobiliare au fost stabilite de consiliile locale, adică de aleșii locali.

Cel mai mare impozit pe imobil din Moldova se percepe la Ungheni

Totodată, Fiscul informează persoanele fizice – cetăţeni şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar că, începând cu perioada fiscală aferentă anului 2021, termenele limită de achitare a acestora sunt:

  • 30 iunie 2021în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice – cetăţeni, precum şi a
    terenurilor neevaluate ale gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), existente și/sau dobândite pînă la 31
    martie inclusiv a anului curent;
  • 25 martie a anului următor anului de gestiuneîn cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor
    persoanelor fizice – cetăţeni, precum şi a terenurilor neevaluate ale gospodăriilor ţărăneşti (de
    fermier), dobândite după 31 martie a anului curent.

De asemenea, începând cu 2021, urmare a modificărilor și completărilor adoptate de Parlament în titlul VI din Codul fiscal și alte legi, contribuabilii – subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar nu mai pot beneficia de dreptul la reducerea în mărime de 15% din suma
impozitului ce urmează a fi achitată, în condițiile achitării sumei integrale a impozitului pentru perioada fiscală de gestiune pînă la 30 iunie a anului respectiv.

Potrivit Fiscului, suma impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar – în cazul persoanelor fizice – cetăţeni, precum și a impozitului funciar – în cazul gospodăriilor țărănești (de fermier) se calculează anual de către Serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale (SCITL) din cadrul
primăriilor, pornind de la baza impozabilă a bunurilor imobiliare și cotele concrete, adoptate de către autoritatea administrației publice locale (AAPL) în raza de administrare a căreia sunt amplasate bunurile imobiliare.

Cotele concrete aferente impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar se adoptă de fiecare AAPL anual.

În cazul bunurilor imobiliare evaluate de către organul cadastral în scopul impozitării, cotele concrete urmează a fi stabilite de AAPL în limitele cotelor minime și maxime, reglementate de art.280 al Codului fiscal, iar în cazul bunurilor imobiliare neevaluate – în limitele cotelor maxime (după caz – şi minime), reglementate de anexele nr. 1 şi nr. 2 la Legea pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal.

Totodată, SCITL din cadrul primăriilor urmează să asigure expedierea avizelor de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar:

  • până la 15 iunie a anului curentpentru bunurile existente și/sau dobândite pînă la data de 31 martie inclusiv a anului curent;
  • până la 1 februarie a anului următor anului de gestiunepentru bunurile dobândite după data de 31 martie a anului curent.

Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar poate fi efectuată on-line, prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay și portalului www.sfs.md.

Pentru achitarea în numerar, contribuabilii se pot adresa la ghișeele băncilor și oficiilor Poșta Moldovei.

sursa: Mold-Street.com

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, ne puteți urmări și pe alte canale media TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns