Ungheneanul Dumitru Crudu a lansat romanul „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici”

Istoria Republicii Moldova din ultimii 78 ani, în perioada 1940-2018, este redată în romanul lui Dumitru Crudu „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici”. Lansarea cărţii a avut loc la Chişinău, dar premiera a fost în ajun la Salonul Internaţional de Carte Bookfest din România, transmite TeleRadio Moldova

Un roman al Basarabiei, care începe pe 28 iunie 1940, în ziua în care Basarabia a fost ocupată de Armata Sovietică şi se încheie cu 28 iunie 2018. Sunt urmăriţi 78 de ani de existenţă a familiei Lebedă-Ciuntu, familie peste care a trecut tăvălugul istoriei primei ocupaţii sovietice. Sunt practic perspective diferite asupra istoriei, o perspectivă a omului deportat în Siberia, alta e perspectiva nomenclaturistului”, a declarat pentru TRM, scriitorul Dumitru Crudu.




În luna iunie, volumul a fost lansat la Bucureşti, iar acum la Chişinău. Criticii literari din România dar şi cei de la noi spun că romanul reprezintă o noutate prin faptul că „Dumitru Crud nu prezintă faptele istorice ci această istorie prin destinul unui personaj care se numeşte Mihai Mihailovici şi dacă acest om ar fi avut norocul să nu se nască aici-ar fi avut alt destin”.

Din istoria recentă este inspirat şi romanul la care lucrează în prezent Dumiru Crudu, cu un titlu intrigant: „Cum am dezertat din Armata Sovietică”.

Scriitorul este cunoscut şi apreciat datorită cărţilor de proză, poezie, dramaturgie, premiate, traduse în limbile engleză, franceză, germană, suedeză. Piesele lui Dumitru Crudu sunt montate pe scena teatrelor de la noi şi din câteva ţări europene, este unicul dramaturg român creaţiile căruia au fost jucate în Africa şi America Centrală.

Conform Agora, Dumitru Crudu (născut în 1967, în Flutura, Ungheni, Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto).

Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. În proză a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia.

Cu romanul Un american la Chișinău a fost nominalizat la premiul VisegradEasternPartnershipLiterary Award din Bratislava și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural.

În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Unul dintre romanele sale, Oameni din Chișinău, a fost tradus în limba cehă, iar o parte din povestirile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană și suedeză și au apărut în reviste literare și antologii.

Galerie Foto de la Lansarea romanului (Mihai Poiată / Facebook):

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns