Un profesor ieșean trage un semnal de alarmă privind peştii de pe Prut, parazitați de un vierme

Profesorul ieşean Silviu Gurlui atrage atenţia într-o postare pe Facebook asupra pericolului la care se expun consumatorii de peşte scos din Prut, parazitat de un vierme, transmite Ziarul de Iași


Toți consumăm pește de pe Prut? Primele doua imaginile sunt din Iași. Pe Prut și nu numai, de ceva vreme (câțiva ani) se constata pesti infestati cu anisakis (viermi).

Acest vierme are de regula 3 cm lungime. Terminologia e introdusa inca din 1960, viermele putind cauza afectiuni severe chiar daca nu mai sunt vii insa se gasesc in pestele consumat. În Spania, anual, 8000 de oameni cad prada acestor viermi.

Aparent mai multe speciil de pești răpitori din Prut au avut si probabil ar mai putea avea acest vierme parazit înfipt în carne. Peștii Prutului, ii gasiti cam la 30 lei/kg in comert, pot contine acesti paraziti iar pescarii au ajuns sa verifice carnea peștilor cu lumina intensa, foarte amanuntit.

Doar așa se pot scoate toți viermii din ea. Prutul aduna poluanti exotici din varii canalizari si deversari incepind din Cernăuți continuind cu municipiul Ungheni (Rep. Moldova, canalizare in zona Oprișeni), urmeaza Iașul si contributia Bahluiului ce se varsa tot în Prut.

Mai mult de atit, scoicile de râu sunt toate moarte de la confluența Bahluiului cu Jijia (Dealul Doamnei,Tomești). Acesti pesti cu paraziti au solzii ce capata o aliura cumva neobisnuita, pestii sufera, au mobilitate mai grea, nu se pot hrani in mod obisnuit si cad prada mult mai usor pescarilor prin nada intinsa.

Acest vierme este un nematod care parazitează peștele. Când este consumat de om, poate să adere la peretele stomacului sau al intestinului. Acolo produce leziuni și o serie de probleme digestive care se pot agrava. Poate provoca inflamații ale țesuturilor din sistemul digestiv.

Poate produce dureri, febră, greață și vomă, diaree. Parazitul Anisakis poate fi distrus prin expuere la temperaturi extreme, mai ales prin congelare timp de 24 de ore, la minus 20 de grade Celsius. În om nu poate trai mai mult de 15 zile. Nu se poate înmulți dar poate cauza, in anumite conditii, afectiuni corelate cu imunitatea organismelor infectate.


%d blogeri au apreciat: