Un laborator didactic de micro vinificație va fi deschis la școala profesională din Nisporeni

Pe 21 mai 2019, cu începere de la ora 13.00, la Școala profesională din orașul Nisporeni, va avea loc ceremonia de inaugurare a laboratorului de micro vinificație, ce a fost construit și dotat de Guvern, în cadrul Programului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului ”Filiera Vinului”, finanțat din sursele Băncii Europene de Investiții, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.



Deschiderea  Laboratorului didactic de micro vinificație  este o ultimă fază din proiectul investițional de modernizare a Școlii profesionale din Nisporeni. Instituția de învățământ fiind dotată și cu echipamente IT și utilajele necesare pentru clasele și laboratoarele de specialitate unde pot fi realizate instruiri ce țin de tot procesul tehnologic de cultivare a viței de vie și producerea vinului, inclusiv altoirea butașilor.

Laboratorul a fost proiectat, construit și dotat în corespundere cu cele mai înalte standarde de calitate europene și prezintă o noutate în domeniul educațional pe filiera procesării produselor vinicole. În cadrul laboratorului este produs vin în scopuri didactice.

Elevii școlii profesionale dar și vinificatorii și viticultorii din regiune vor putea efectua testări a vinurilor, în special pentru aprecieri olfactive, cromatice și gustative.

Menționăm, un  alt laborator de acest fel, în Republica Moldova, ce corespunde tuturor standardelor impuse de UE, a fost reabilitat și dotat la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Precizăm, în cadrul Programului „Filiera Vinului” s-au făcut investiţii de 750 mii euro pentru construirea și dotarea laboratorului dar și pentru achiziționarea tractoarelor și a utilajelor necesare pentru prelucrarea plantației de viță de vie aflată în gestiune școlii.


Fii primul care comentează

Lasă un răspuns