Trei cranii de rinocer de peste 11 milioane de ani, au fost găsite în satul Hoginești, raionul Călărași

Descoperire paleontologică importantă au fost descoperite recent în satul Hogineşti, raionul Călăraşi.

Trei cranii de rinocer, cu o vechime de peste 11 milioane de ani, au fost găsite la cariera de argilă şi nisip din localitate.

Fragmentele osoase au trezit interesul cercetătorilor științifici care s-au deplasat la faţa locului, comunică Publika TV în cadrul unui reportaj.Paleontologul Teodor Obadă spune că fragmentele osoase descoperite la Hogineşti au o mare importanţă istorică.

„Este o mare raritate să găsim atâtea piese. Este o mare achiziţie pentru paleontologia Moldovei. Sunt rinoceri care erau fără corn, era un gen care se numea unicornus”, a comunicat paleontologul Teodor Obadă.

Acum o zi, cercetătorul a început a lipi fragmentele osoase, iar în patru-cinci zile va finaliza aceste lucrări. Ulterior, oamenii de ştiinţa vor realiza mai multe analize pentru a stabili vârsta exactă a craniilor, dar şi speciile de rinocer cărora aparţin acestea.

„Este o muncă destul de migăloasă de a racola toate aceste momente. Trebuie de aşteptat până se usucă, căci piesele ude nu se încleie”, a comunicat paleontologul Teodor Obadă.

Bucăţile de craniu au fost găsite de olarul Vasile Gonciari.

Bărbatul a anunţat, imediat, cercetătorii de la Chişinău.

„Am observat o costiţă. M-am gândit că sunt peşti de la fundul mării, căci sunt argilele sarmaţiene. Am fotografiat repede, s-a conturat un craniu.

Dacă vedeţi, panta e abruptă, deodată am încercat, am găsit posibilitatea şi am recuperat-o. Am mai săpat în jur şi am recuperate toate bucăţelele”, a comunicat Vasile Gonciari, olar și proprietar cariera de argilă din Hogineşti.

Olarul spune că va continua săpăturile şi speră că va găsi şi alte elemente din scheletele rinocerilor.

Cele găsite vor fi expuse în muzeul familiei Gonciari, „Casa Olarului” din Hogineşti, dar şi în muzeul localităţii.

Galerie Foto:

sursa: Publika TV

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: