Traseul turistic „Dor de Codru” din raionul Nisporeni – a doua cea mai bună politică locală din Moldova, conform IDIS „Viitorul”

Zece cele mai bune și mai proaste politici locale și regionale din Moldova implementate în noiembrie 2018-ianuarie 2019 au fost identificate și evaluate de către membrii unui Consiliu de Evaluare, la invitația IDIS „Viitorul” și institutul INEKO din Slovacia. Activitatea urmărește descrierea practicilor durabile, rezistente în timp, care pot fi transferate și în alte comunități, având ca rezultat final îmbunătățirea calității politicilor locale și regionale de dezvoltare.




Traseul turistic „Dor de Codru” din regiunea de Centru a Moldovei, a fost creat din trei localități din centrul țării, Ciorești și Dolna, raionul Nisporeni și Micleușeni, raionu Strășeni. Traseul turistic rural cuprinde peste 20 de obiective: locuri pitorești, codri seculari, meșteri populari și pensiuni agro-turistice. Pentru dezvoltarea traseului turistic, Guvernul Elveției a acordat 50 mii USD, administrațiile locale au alocat circa 22 mii USD, iar băștinașii au donat peste 8.000 USD

 „Pe de o parte, noul traseu turistic este un proiect important ce va dezvolta spiritul de comunitate în cadrul localităților și relațiile intercomunitare, aptitudini mai puțin dezvoltate. Pe de altă parte, este prematur să vorbim despre calitatea proiectului, deoarece se află doar la etapa inițială”, este de părere Igor Bucătaru, membru al Consiliului de Evaluare.

Potrivit analizei IDIS Viitorul, cele mai bune cinci politici publice locale din țara noastră sunt:

  1. „Adoptă un spațiu public!” din municipiul Ungheni – cu un scor final de 229,0 de puncte;
  2. Traseul turistic „Dor de Codru” din regiunea de Centru a Moldovei – 222,5 puncte;
  3. Complexul etno-turistic din satul Congaz, care și-a deschis ușile pentru vizitatori în noiembrie 2018 – 201,7 puncte;
  4. Serviciul modern de management al deșeurilor în raionul Hâncești, cu un scor final de 198,6 puncte;
  5. Casa de cultură din satul Carmanova, raionul Grigoriopol, renovată cu suport european, politică care a acumulat un scor final de 194,1 puncte. 

Regiunea de Centru a țării noastre este și o destinație turistică remarcabilă. În acest sens, satele Ciorești (raionul Nisporeni), Dolna și Micleușeni (raionul Strășeni) s-au unit că să creeze traseul turistic „Dor de Codru”.



Traseul conține șase căi turistice:

  • ecologică;
  • piscicolă;
  • culturală;
  • gastronomică;
  • istorico-religioasă;
  • sportivă.

Astfel, turiștii pot vizita următoarele locații:

  • Ciorești – creaţiile meşterului popular Zaharia Triboi, singurul meșter popular din Republica Moldova care creează obiecte din ceramică neagră;
  • Micleușeni – oaspeții pot gusta din renumita miere de albini de la „Casa Mierii”;
  • Dolna  – turiștii vor vizita Conacul-muzeu și beciul boierului Zamfirache Arbore-Ralli.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns