Start sezonul de vânătoare la mistreţi. Câte animale urmează a fi împușcate în raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași

Agenţia „Moldsilva” a anunţat că în perioada 29 septembrie – 31 decembrie va fi deschis sezonul de vânătoare la mistreţi.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, în această perioadă vânătoarea se va desfăşura în sectoarele arendate în scop de gospodărire cinegetică, unde este propus spre recoltare un număr de 155 de piese.Totodată, în fondul ariilor protejate de stat se va efectua reglarea numerică (prin împușcare), limita de recoltare a mistreților în aceste zone fiind de 360 de exemplare.

Mai târziu, începând cu 3 noiembrie şi până la 30 decembrie va fi deschisă vânătoarea în fondul forestier gestionat de Agenția „Moldsilva”, fiind stabilit un număr de 623 de mistreți.

În anul curent, limita totală de recoltare a mistreților constituie 1138 de piese. Acest număr, mărit faţă de alţi ani, este stabilit ca urmare a necesităţii acțiunilor de prevenire a răspândirii pestei porcine africane, prin intermediul mistreților, prevenirii distrugerii culturilor agricole etc.

Numărul mistreților ce urmează a fi vânat diferă de la unitate administrativă teritorială la alta. Astfel, pentru regiunea raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, limitele sunt următoare:

1.Ungheni – 37:

-Î.S. „Întreprinderea pentru silvicutură ,,Silva Centru”- 7
– Rezervalia naturală ,,Plaiul Fagului” – 30

2. Călărași -10:

– Î.S. „Întreprinderea pentru silvicutură ,,Călărași”- 10

3. Nisporeni – 25:

– Î.S. ,,Întreprinderea pentru silvicultură ,,Nisporeni-Silva”- 25

Conform unui ordin al Agenţiei „Moldsiva”, în fondul forestier gestionat de instituţie, vânătoarea se va efectua în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători, iar în sectoarele de vânătoare arendate – pe tot parcursul săptămânii.

La acţiunile de vânătoare va fi prezent obligatoriu un medic veterinar din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor. Acesta va monitoriza respectarea cerințelor de biosecuritate în procesul de vânătoare şi va preleva probele pentru pesta porcină.Vânătoarea în zona de frontieră până la limita de o mie de metri de la linia frontierei de stat către interior se admite numai în perioada luminoasă a zilei, în baza unui aviz eliberat pentru toate persoanele participante la vânătoare de către Sectorul Poliţiei de Frontieră, inclusiv pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră, sau în localităţile ale căror hotare se află în zona de frontieră. Termenul de examinare a solicitării de aviz este de până la 5 zile.

În perioada sezonului de vânătoare, Agenţia „Moldsilva” a creat echipe mobile de control pentru patrularea fondului forestier.

Totodată, conducerea instituţiei îndeamnă populaţia să apeleze linia fierbinte (022 211-311) dacă se vor cunoaşte cazuri de braconaj sau alte situaţii suspecte în pădure.

sursa: Agenția MoldSilva

%d blogeri au apreciat: